Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Chișinău, despre pericolul posturilor ilegale: „Destabilizează situația în regiune”. Tiraspolul nici nu vrea să discute

16 Iul. 2021, 07:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Iul. 2021, 07:50 // Actualitate //  Realitatea.md

La Bender, a avut loc miercuri, 15 iulie curent, ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control (CUC). În cadrul acesteia, delegația Republicii Moldova a reiterat, în primul rând, necesitatea de a examina problema ce vizează prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri” în Zona de Securitate ca element de risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor.

A fost readus în atenție subiectul ce presupune efectuarea unei analize a situației create în Zona de Securitate începând cu 1 mai 2019, când partea transnistreană a recurs la suplimentarea forțelor „grănicerești”, „atribuindu-le abuziv competențe de control asupra cetățenilor”.

„Inițiativa de a lua o decizie în privința acestei probleme aparține delegației Federației Ruse care a lansat-o încă iulie 2019. Fiind respins constant de partea transnistreană, subiectul așa și nu a ajuns pe agenda oficială a Comisiei, iar delegația Federației Ruse l-a retras cu mai mult timp în urmă, invocând necesitatea unor consultări suplimentare. La ședința din 15 iulie, reprezentanții Federației Ruse au susținut că nu sunt gata să discute tema pe care tot ei au inițiat-o”, scrie într-un comunicat de presă al Chișinăului.

Și în privința propunerii delegației Republicii Moldova de a include în ordinea de zi subiectul privind activitatea forțelor „grănicerești” în Zona de Securitate delegația Federației Ruse a invocat nevoia de consultări suplimentare, iar exponenții Tiraspolului au respins categoric discutarea acestei probleme.

Un alt blocaj care s-a conturat în activitatea CUC ține de postul „grăniceresc” instalat abuziv de Tiraspol între localitățile Zahorna-Copanca. „Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care din ianuarie 2019 coordonează un grup de lucru creat de CUC special pentru elucidarea problemei în cauză, au evocat că acest grup de lucru „s-a împotmolit” din motiv că Comandamentul Militar Întrunit nu prezintă setul de documente ce vizează postul Zahorna-Copanca recepționate de-a lungul anilor de la administrația publică locală și cetățeni”.

Totodată, în perioada 7-13 iulie 2021, observatorii militari au documentat prezența unor blocuri de beton de restricționare a circulației între localitățile Corjova și Cocieri, iar delegația Republicii Moldova a cerut părții transnistrene să le elimine neîntârziat.

„Delegația Republicii Moldova opinează că circumstanțele descrise mai sus evidențiază pericolul prezenței ilegale a „grănicerilor” în Zona de Securitate care, din câte demonstrează realitatea, destabilizează situația în regiune, împiedică libera circulație, provoacă încălcarea altor drepturi fundamentale ale omului, dar și tensionează activitatea în cadrul Comisiei Unificate de Control”, mai scrie în același comunicat.

Totuși, Comisia a reușit să aprobe un plan de acțiuni menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul-lui-Vodă. În rezultatul acțiunilor care vor fi realizate până la finele anului curent, postul de pe malul stâng va fi reamplasat astfel încât să fie deblocată artera de circulație pe traseul Coșnița – Bălăbănești și să nu existe obstacole pentru deplasarea cetățenilor și mijloacelor de transport.

Realitatea.md amintește că, tot ieri, urma să aibă loc și ședința grupului de lucru pentru drepturile omului. Tiraspol a anulat-o, iar Chișinău a rămas în așteptarea unui răspuns.

Doi polițiști din Dubăsari, reținuți de mgb-ul Tiraspolului. Chișinăul condamnă asemenea acțiuni!

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 15:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 15:55 // Societate //  Realitatea.md

Romii moldoveni au propria „instanță” condusă de o rudă de-a lui Artur Cerari, baronul de la Soroca. Potrivit așa-zisului judecător, procesele de judecată au loc ca într-o instanță obișnuită, doar că fără o serie de documente. Mai multe despre „Judecătoria Romilor” s-a povestit într-un interviu pentru canalul de YouTube al jurnalistului și vloggerul rus Ilia Varlamov. La fel, veți afla despre implicarea comunității în trafic de droguri sau „comerțul cu amănuntul”.

„Este o judecătorie obișnuită ca în oraș, pentru a nu completa o serie de documente, ca într-un final să fie una cu sentința emisă. Noi avem propria judecată, pe orice probleme, cu implicarea țiganilor. Poliția ne întreabă dacă reușim cu procesele și, dacă nu, să le ia ea. Însă noi reușim să ne descurcăm”, a declarat așa-zisul judecător.

În discuție s-a implicat și baronul Artur Cerari.

– Noi nu avem servicii de forță pentru a putea pune în aplicarea pedepsele. Noi amendăm, dacă nu amendăm, atunci îi oferim un termen ca el să dispară din ochii orașului.

– Dar dacă el nu vrea?

– Nu poate fi așa ceva. Dacă nu vrea, el știe ce-l va aștepta.

– Ce-l va aștepta?

– Îl așteaptă moartea. Cui asta îi trebuie? Alți oameni să ajungă în închisoare din cauza lui. De ce să pui la bătaie propria familie? Dacă nu ni se supun, le spunem că sunt în drept să se adreseze judecătoriei oficiale.

– Adică acceptați violența?

– Noi vrem ca el să dispară. Pe 5 ani, pe 10 ani, pe 30 de ani. Pe toată viața, dacă are greșeli mari, pentru omor.

În context, baronul și-a amintit de un caz grav din 1992, când un bărbat de etnie romă, în stare de ebrietate, și-a bătut soția, soacra și socru. El a venit de 8 martie să-și ia fetița, însă soția nu i-a permis. Doi frați ai femeii s-ar fi implicat și l-ar fi bătut și ei la rândul lor. Bărbatul s-a plâns părinților și deja fraților săi, care au luat armele și au împușcat din afară spre casă. Cei din casă și ei au deschis focul și în rezultat l-au ucis pe ginere.

Astfel, o tabără din 33 de rude-romi a plecat, însă peste 10 ani a revenit și, în urma unui proces la „Judecata Romilor”, li s-a permis să rămână, dar fără a crea noi probleme.

Ilia Varlamov i-a spus baronului că în Rusia romii se ocupă cu trafic de droguri și este un lucru cunoscut.

„Vreau să vă spun că nu din propria inițiativă se ocupă cu trafic de droguri. Fără „acoperiș”, nu fac niciun pas, dar „acoperișul” știți cine-s. Se întâmplă că fii, fiice nimeresc în același anturaj, mor. La noi tot în 81-82, a fost ceva. Am spus poliției să nu se implice. Noi intram în case și avertizam să termine sau să plece din oraș: Casa ta o vom nivela cu pământul. Copiii ne cresc. Vrei să-i faci dependenți de droguri? Nu-ți va reuși!”, a comentat Artur Cerari.

Cât despre dacă romii moldoveni se ocupă cu ghicitul, acesta a negat. Susține că de asta se ocupă doar romii ruși sau ucraineni, cei moldoveni sunt târgași.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate