Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

DOC Vadim Krasnoselski l-a demis pe așa-zisul ministru de Interne din Transnistria

08 Iul. 2021, 15:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2021, 15:31 // Politica //  Realitatea.md

Ruslan Mova, care deținea funcția de așa-zis ministru de Interne al Transnistriei, a fost demis de către președintele republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski. Nu sunt suficient de clare motivele. Presa din regiune transmite că s-a întâmplat în baza „raportului prezentat”, după care mai scrie că i s-a oferit un ordin de merit.

În decretul semnat de președintele Krasnoselski scrie că eliberarea din funcție a avut loc în baza la art. 34 din așa-zisa Constituție a Transnistriei, în urma raportului de activitate prezentat. Documentul a fost semnat joi, 8 iulie curent, și a intrat în vigoare din ziua respectivă.

În aceeași zi, președintele Krasnoselski a mai semnat un decret de numire în funcție a lui Vitali Neagu la fotoliul ministrului de Interne în republică. Acest document va intra în vigoare de vineri, 9 iulie 2021.

Pe un canal de Telegram, anterior, se vorbea despre o versiune, precum că administrația separatistă, în persoana ministrului de Interne și ministrului de Apărare, Ruslan Mova și, respectiv, Valeria Ghebos, era confuză și nu știa cum să procedeze la unul din protestele AUR de la Varnița. „Este evident că metodele clasice de reflecție (inclusiv militare) în raport cu membrii acestui partid pot duce la riscuri de imagine pentru Transnistria în formatul de negociere 5+2, iar Tiraspol înțelege acest lucru”.

Este de menționat că Ruslan Mova a fost cel care a gestionat acțiunile și restricțiile impuse în perioada stării de urgență pe fondalul răspândirii coronavirusului de tip nou. Mai mult, se mai vehicula că ar fi un contracandidat principal al lui Vadim Krasnoselski la eventuale alegeri nerecunoscute în teritoriu.

În același timp, presa din regiune scrie că Vadim Krasnoselski i-a acordat ordinul de merit de gradul I „pentru exercitarea conștiincioasă a atribuțiilor sale oficiale, abilități organizatorice înalte demonstrate la conducerea Ministerului Afacerilor Interne al PMR și a sediului operațional pentru prevenirea și prevenirea răspândirii infecției virale COVID-19”.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 12:03 // În Lume //  Realitatea.md

În data de 4 august 2020 o serie de explozii puternice a zguduit portul Beirut din Liban, iar cea mai puternică dintre aceste explozii este şi una dintre cele mai puternice explozii din istorie care nu a fost produsă de o bombă nucleară.

Cercetătorii au analizat propagarea undei de şoc, pornind de la sunetele surprinse în clipurile video şi de la analiza cadru cu cadru a acestora, precum şi dimensiunea mingii de foc produsă de explozie. Ei au ajuns la concluzia că această explozie catastrofală a fost echivalentă cu detonarea a minimum 500 şi până la 1.100 de tone de TNT – adică aproximativ 5% din puterea de distrugere a bombei nucleare aruncată de SUA asupra Japoniei la Hiroshima, în data de 6 august 1945.

Explozia, care a ucis aproximativ 180 de persoane şi a rănit peste 6.000, a fost provocată de un incendiu ce a cuprins un depozit ce conţinea 2.500 de tone de nitrat de amoniu, un compus chimic foarte exploziv care era depozitat în port.

Explozia a avariat aproximativ jumătate dintre clădirile din Beirut, ducând la evacuarea a peste 250.000 de oameni, iar silozurile din port ce depozitau aproximativ 85% din cerealele Libanului au fost fie distruse fie avariate atât de grav încât cerealele nu au mai fost bune pentru consum, după cum raporta publicaţia The New York Times.

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate