Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Cauza unui jurnalist din regiunea transnistreană, ajunsă la CtEDO! Detalii de la Promo-LEX

16 Iun. 2021, 12:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
16 Iun. 2021, 12:02 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a  început examinarea cauzei unui jurnalist din regiunea transnistreană acuzat de „extremism”. Despre acest lucru anunță reprezentanții Promo-LEX.

Potrivit lor, cauza se referă la reținerea primului reclamant, care este jurnalist.  Acesta a fost acuzat de administrația de facto de incitare la extremism. De asemenea, locuința sa și a fiului său a fost percheziționată ilegal.

„Primul reclamant se plânge că detenția sa de patru luni a încălcat articolul 5 din convenție și că condițiile de detenție, inclusiv lipsa asistenței medicale necesare, s-au ridicat la tratament inuman și degradant în sensul articolului 3 din Convenţie. De asemenea, el se plânge în temeiul articolului 13 despre absența unui remediu eficient în ceea ce privește plângerile sale în temeiul articolelor 3 și 5 din Convenție. În plus, el se plânge în temeiul articolului 8 din Convenție că nu putea comunica confidențial cu avocatul său. În plus, în temeiul articolului 10, el se plânge că acuzațiile aduse împotriva sa, reținerea sa și îndepărtarea hârtiei și stiloului din celula sa, au fost menite să-l reducă la tăcere ca jurnalist. El se plânge, de asemenea, în temeiul articolului 34 din Convenție, pentru că a fost împiedicat să depună o cerere la Curte în timpul detenției. Ambii reclamanți se plâng în temeiul articolului 8 din convenție cu privire la perchezițiile efectuate în casele lor și confiscarea bunurilor personale”, anunță Promo-LEX.

Din cauza acțiunilor de persecutare în calitate de jurnalist, Reclamantul și fiul acestuia au fost nevoiți să părăsească regiunea transnistreană, se mai arată în nota informativă emisă de observatorii Promo-LEX.

„În calitate de persoane intern strămutate ca rezultat al acțiunilor de persecutare în regiunea transnistreană, la solicitarea Asociației Promo-LEX și prin asistența Biroului pentru Reintegrare, reclamanții au fost cazați la un Centru de plasament. Ulterior, reclamanții au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova din frica de a fi răpiți de reprezentanții administrației separatiste și din cauza lipsei unor garanții insuficiente oferite lor în calitate de persoane intern strămutate de către autoritățile constituționale. Mai multe detalii despre caz, pot fi găsite aici. Anterior, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu regresul în domeniul asigurării libertății presei și de exprimare în regiunea transnistreană. Presă liberă, practic, nu există, iar pluralitatea de opinii este sancționată de administrația secesionistă. Accesul la surse alternative de informații este restricționat de serviciul de securitate”, scrie Promo-LEX.

Potrivit Avocatului Asociației Promo-LEX, Directorului Programului Drepturile Omului, Vadim Vieru, „cauza lui Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco demonstrează că în regiunea transnistreană nu există mass-media liberă. Oricine încearcă să critice administrația, poate fi acuzat de extremism, intimidat, reținut și arestat. Autoritățile constituționale nu au remedii pentru a proteja libertatea de exprimare în regiunea transnistreană. Libertatea de exprimare, ca și alte drepturi, nu reprezintă prioritate în procesul de negocieri politice, a mai adăugat expertul.

În 2014-2015 (perioada în care a fost reținut și persecutat Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco) presiunile asupra jurnaliștilor și activiștilor din regiunea transnistreană s-au intensificat. Administrația de facto de la Tiraspol, ignorând normele internaționale, sfidează în continuare dreptul la libera exprimare a populației.  În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri de intimidare a activiștilor și protestatorilor la manifestațiile pașnice din regiune.

Curtea a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele invocate de reclamanți.

Reclamantul este reprezentat la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:20
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 10:20 // Sci-tech //  Realitatea.md

Oamenii de știință au constatat că activarea modului de noapte nu afectează în mod semnificativ autonomia smartphone-urilor. Concluziile au fost publicate în urma unui studiu realizat de către Universitatea Purdue, SUA.

Producătorii de smartphone-uri cu afișaje OLED citează modul de noapte ca o modalitate de a crește durata de viață a bateriei. Echipa a creat o aplicație dedicată Per-Frame OLED Power Profiler (PFOP) care a testat o afirmație comună. Studiul constată că modul de noapte este practic inutil.

Oamenii de știință au testat modul de noapte pe smartphone-urile Google Pixel 2, Pixel 4, Pixel 5 și Moto Z3. Dispozitivele au lansat aplicații pentru calculator, calendar Google, Google Maps, Google News, Google Phone și YouTube. Dispozitivele au fost testate în două stări – în modul normal cu luminozitatea afișajului în intervalul 30 – 50 la sută și în modul întunecat.

S-a dovedit că trecerea la modul de noapte economisește între trei și nouă procente din energia bateriei. Economii mai semnificative sunt observate atunci când luminozitatea ecranului smartphone-ului este comutată de la 100 la 50%. Cu aceste setări, este realist să economisiți de la 39 la 47% din încărcarea bateriei.

În modul nocturn, designul interfețelor software pentru smartphone-uri, computere și alte gadgeturi trece la culori închise; această setare este considerată mai relevantă pentru timpul nopții. În februarie, Night Mode a apărut în Microsoft Word. Potrivit dezvoltatorilor, utilizarea unei teme întunecate reduce oboseala ochilor pentru utilizatori atunci când lucrează într-un editor de text pe întuneric sau noaptea.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate