Odată cu sosirea toamnei, este timpul să optezi pentru fructele și legumele de sezon. Acest fapt are numeroase avantaje pentru sănătatea organismului. Alimentele de sezon, crescute cât mai natural și consumate cât mai aproape de momentul culegerii conțin aproximativ de cinci ori mai multe substanțe active, în comparație cu cele care parcurg săptămâni întregi pentru a ajunge la consumatori.
Medicul nutriționist, Ludmila Luchian, a menționat care sunt alimentele specifice toamnei ce-ți vor întări sistemul imunitar și despre cât de benefic este să consumi alimente bogate în nutrienți, vitamine și minerale.
„Toamna este perioada în care organismul nostru are nevoie de un aport ridicat de micronutrienți. Includem fructele și legumele de sezon precum:
- Broccoli – acesta conține mulți antioxidanți, iar concentrația ridicată de vitamina C îl transformă într-o legumă indispensabilă pentru afecțiuni, precum osteoporoza, ictusul sau bolile cardiovasculare;
- Răcoritoare și acrișoare, coacăzele negre sunt fructele ideale în sezonul cald și se numără printre cele mai apreciate fructe de pădure. Fiind bogate în vitamine, minerale, dar și alți compuși benefici pentru sănătate, aceste mici bobițe negre nu sunt numai gustoase, consumul de coacăze negre având beneficii numeroase pentru organismul uman. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, extrem de importantă pentru susținerea sistemului imunitar, minerale precum siliciu, benefic pentru sănătatea oaselor și țesuturilor, antioxidanți și fibre;
- Dovleacul este o legumă a toamnei. Poate fi consumat atât crud, copt sau sub formă de suc proaspăt. Dovleacul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene și antidiabet. Protejează creierul și susține sistemul nervos. Se consumă de la dovleac atât miezul galben, cât și semințele în stare crudă. Semințele acestora sunt un bun remediu de eliminare a paraziților intestinali;
- Prunele sunt fructe foarte sănătoase. Au un conținut ridicat de fibre, antioxidanți și vitamine. Prunele ajută sistemul imunitar și protejează organismul de stres. Consumul frecvent reduce inflamația din organism”.
În același timp, nu uităm despre cantități optime de proteine calitative și grăsimi sănătoase, cum ar fi:
- Peștele, deoarece timpul petrecut la soare poate fi limitat toamna, este important să asiguri un aport adecvat de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Poți opta și pentru ouă, care la fel conțin un aport mare de vitamina D;
- Carnea de curcan are cel mai scăzut conținut de grăsime și un conținut ridicat de proteine. Este cea mai hipocalorică dintre toate tipurile de carne. Consumul regulat de carne de curcan stimulează metabolismul, combate depresiile, insomnia și previne anemia;
- Nucile sunt alimente foarte bogate în calorii, așadar trebuie consumate cu moderație, o normă pe zi ar fi de patru nuci. Au un conținut bogat în acizi grași, proteine, magneziu, calciu și multe altele. Consumul de nuci este la fel de eficient în reducerea colesterolului din sânge la fel ca medicamentele dedicate.
Cât despre importanța leguminoaselor, nutriționista spune că „lintea cosumată în mod regulat poate reduce cu 35% problemele de diabet”.
„Fasolea, mazărea, năutul sunt alimente hrănitoare, chiar dacă conțin puține grăsimi, acestea oferă fibre, carbohidrați, fier, cupru, magneziu, zinc. În special lintea, cosumată în mod regulat poate reduce cu 35% problemele de diabet. Totodată, oferă sațietatea necesară. Unii specialiști menționează că ar putea înlocui carnea din multe rețete. Leguminoasele necesită o hidratare corectă, se recomandă a fi spălate, iar mai apoi acoperite cu apă într-un bol. Se lasă la temperatura camerei între 8 și 24 de ore. Acest fapt crește foarte mult valoarea nutritivă a leguminoaselor și devine mai ușor de digerat”, recomandă nutriționista, Ludmila Luchian.
Consumul de fructe, legume, pește gras, cereale integrale, leguminoase pot oferi nutrienții necesari. Asigură-te că obții vitaminele necesare, C, D, A și E, precum și minerale esențiale cum ar fi zincul și fierul ce contribuie la menținerea sănătății pe timp de toamnă.