Curs valutar
  • EUR
    19.2203
    -0.0832%
  • USD
    18.2981
    -0.0831%
  • RUB
    0.1755
    1.0256%
  • RON
    3.8668
    -0.15%
  • UAH
    0.4393
    0.1593%

Ce este și cu ce se va ocupa gruparea de cooperare România-Republica Moldova-Bulgaria. Suma uriașă alocată de UE

25 Feb. 2024, 09:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
25 Feb. 2024, 09:18 // Societate //  Elena Putregai

Județele din Regiunea Nord-Est a României, împreună cu autoritățile locale din Republica Moldova și ale Bulgaria, vor putea accesa fonduri europene importante prin înființarea unei asociații. Cum se va întâmpla asta a explicat Bogdan Pleșca, directorul adjunct al ADI Euronest, pentru Adevărul.

Pe 16 februarie 2024, la Piatra Neamț, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (ADI Euronest), asociație care reprezintă interesele județelor Bacău, Neamț, Vrancea, Suceava, Botoșani și Vaslui, au decis inițierea procedurilor pentru înființarea Grupării Europene de Cooperare Teritorială (GECT) România-Republica Moldova-Bulgaria, în care lider de asociere este ADI Euronest iar partenerii de asociere vor fi reprezentanții autorităților locale din cele două țări.

Gruparea înființată poate accesa sume foarte mari, direct de la Comisia Europeană sau din diverse programe ale Uniunii Europene. Numai pe exercițiul bugetar 2021-2027, pentru cele 87 de grupări teritoriale din UE, au fost alocați 9 miliarde de euro.

Bogdan Pleșca, directorul adjunct al ADI Euronest, în interviul acordat sursei citate, a explicat ce rol ar putea juca acest GECT pentru dezvoltarea celei mai sărace regiuni a Uniunii Europene și a zonelor transfrontaliere dar și care au fost investițiile realizate de Asociație până în prezent.

Ce este Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială (GECT) și cum facilitează aceasta cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională?

Bogdan Pleșca: Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială (GECT) este un instrument promovat prin Regulamentele nr. 1082/2006 și 1302/2013 ale Parlamentului European, menit să faciliteze cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională. Oferind personalitate juridică, GECT permite colaborarea unitară între entități din state membre diferite, depășind obstacolele administrative și legislative.

Parlamentul European a adoptat, în anul 2022, o rezoluție care face referire la regiunile frontaliere ale UE (laboratoare vii ale integrarii europene) prin care se solicită 0,26% din bugetul politicii de coeziune (peste 1 miliard de euro) sa fie alocat direct pentru abordarea provocărilor structurale din zonele de frontieră la începutul perioadei de programare 2028-2034. Nu doar aceste fonduri sunt disponibile pentru GECT ci și linii la care această formațiune este solicitant eligibil. În exercițiul bugetar 2021-2027 au fost alocate 9 miliarde euro pentru cooperare teritorială europeană.

Prin cadrul GECT s-au realizat proiecte de cooperare comune cum ar fi crearea primului spital transfrontalier de sănătate din Europa (Spania-Franța) prin HC EGTC, GECT Eucor unde participă 3 țări (Germania, Franța și Cehia) unind 5 Universități într-un singur campus sau GECT Rhine-Alpine, fondată în aprilie 2015 care are ca obiectiv principal facilitarea și promovarea cooperării teritoriale între membrii săi pentru dezvoltarea integrată și coordonată a coridorului multimodal Rhine-Alpine ce străbate cele 6 țări.

Noi am luat inițiativa crearii unei GECT, prima cu sediul în România, în colaborare cu autorități publice din Republica Moldova și Bulgaria, pentru a accesa aceste fonduri, in funcție de obiectivele pe care le stabilim la înființare.

Care este rolul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (ADI Euronest) în promovarea și înființarea acestui GECT în regiunea de Nord-Est a României?

Bogdan Pleșca: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, fondată în 2008 de Consiliile Județene Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, și Vaslui, este inițiatoarea acestui demers și are un rol esențial în promovarea și înființarea GECT-ului în regiunea de Nord-Est a României. Prin colaborarea și expertiza combinată a membrilor săi, EURONEST se ocupă cu dezvoltarea de proiecte regionale benefice comunităților locale, încurajând consolidarea relațiilor interregionale și accesul sporit la fonduri europene.

Inițiativa pentru înființarea GECT-ului, discutată în cadrul unui eveniment organizat pe 17 octombrie 2023, alături de președinții Comisiei de Afaceri Europene, deputatul Ștefan Mușoiu, și al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare, deputatul Costel Dunava, în Parlamentul României, cu reprezentanți ai autorităților locale și naționale din România și Republica Moldova, a fost oficializată prin aprobarea inițierii de înființare din data de 16 februarie 2024, în cadrul AGA Euronest, la Piatra Neamț, marcând un pas important pentru cooperarea transfrontalieră în regiune.

Ce presupune această nouă structură asociativă, unde va fi sediul, ce beneficiari va avea, ce fel de proiecte va putea dezvolta și cu ce finanțare? Cine va face parte din acest GECT?

Bogdan Pleșca: Noua structură GECT se va forma în colaborare cu autorități din România, Republica Moldova și Bulgaria, fiind prima de acest gen cu sediul în România. Aceasta vizează dezvoltarea proiectelor în beneficiul regiunilor implicate, în funcție de obiectivele propuse, în domenii precum sănătatea, educația, infrastructura, cultura și gestionarea situațiilor de urgență, cu finanțare europeană. Sediul, propus inițial la Consiliul Județean Bacău, va fi stabilit oficial în cadrul Adunării Generale a Asociaților. Membrii vor include reprezentanți ai consiliilor județene din Nord-Estul României și parteneri din Republica Moldova și Bulgaria.

Câte grupuri de acest gen sunt în Uniunea Europeană și cum funcționează ele?

Bogdan Pleșca: În prezent, în Uniunea Europeană există 87 de Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT-uri), repartizate în 13 state membre. Acestea funcționează ca entități juridice menite să faciliteze cooperarea între autoritățile locale și regionale din diferite țări membre, în scopul realizării de proiecte comune transfrontaliere, transnaționale sau interregionale.

România participă în 6 dintre aceste GECT-uri, din care 4 cu sediul în Ungaria, dar nu găzduiește niciun GECT pe teritoriul său. Printre țările cu cele mai multe GECT-uri regăsim Ungaria (21), Franța (13), Spania (13), Italia (8), Germania (6), Polonia (4) și Austria (3).

Care sunt cele mai importante proiecte dezvoltate de Euronest în ultimii ani? În ce proiecte transfrontaliere a fost implicată?

ADI Euronest s-a distins prin gestionarea eficientă a proiectelor majore, cu finanțări totale de peste 40 de milioane de euro.

Printre realizările semnificative se numără dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Regiunea de Nord-Est cu 134 de autospeciale de intervenție, un proiect implementat prin POR 2007-2013.

De asemenea, prin POCU 2014-2020, au fost echipate 8 școli cu microbuze școlare și s-au adoptat măsuri pentru prevenirea abandonului școlar, beneficiind 5000 de elevi.

Proiectele Start-up Romania și Diaspora Start-up implementate au contribuit la înființarea a 77 de IMM-uri și crearea a 222 de locuri de muncă.

În plus, ADI Euronest a finalizat recent două proiecte transfrontaliere importante, unul în parteneriat cu Raionul Ungheni, cu o valoare de 325.000 euro, și altul, în valoare de 2.7 milioane euro, în colaborare cu IGSU Moldova și STS România, consolidând astfel cooperarea regională și transfrontalieră. Totodata, anul acesta, am depus 1 cerere de finanțare în parteneriat cu Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău pe PEO – „Ține Pasul” precum și 4 cereri de finanțare pe programul Interreg România-Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
12 Dec. 2024, 21:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
12 Dec. 2024, 21:30 // În Lume //  Elena Putregai

Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres. „Sunt bucuros să anunţ că Kari Lake va fi următoarea noastră directoare la Vocea Americii”, a scris Donald Trump pe reţeaua sa de socializare Truth.

Kari Lake va fi responsabilă „de garantarea faptului că valorile americane (…) sunt difuzate în întreaga lume cu corectitudine şi acurateţe, contrar minciunilor colportate de mass-media de ştiri false”, a mai scris preşedintele.

Kari Lake, care a candidat fără succes pentru funcția de guvernator al Arizonei și pentru un loc în Senat, a fost prezentatoare de știri la o televiziune din Phoenix timp de aproape trei decenii, de unde a plecat în 2021, după ce a făcut o serie de declarații controversate pe social media, şi a distribuit informaţii false în timpul pandemiei Covid-19.

Ea și-a lansat cariera politică la scurt timp după aceea, construindu-și rapid un public fidel și un profil național în timp ce se certa cu jurnaliștii și îi făcea ecou lui Trump în criticile sale ascuțite la adresa a ceea ce ea numea „știri false”. În 2022, ea a declarat că ar fi „cel mai rău coșmar” al oricărui jurnalist dacă ar câștiga cursa pentru postul de guvernator al statului Arizona, potrivit The Guardian.

Kari Lake nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea în cursa pentru postul de guvernator din 2022, acuzand, ca şi Trump, fraudarea alegerilor și a pierdut cursa pentru Senat luna trecută cu o marjă și mai mare..

În trecut, Donald Trump a fost un critic vehement al postului Vocea Americii.

VOA a fost înființată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar statutul său din partea Congresului îi impune să prezinte știri și informații independente publicului internațional.

La preluarea mandatului în ianuarie 2021, administrația președintelui Joe Biden a îndepărtat rapid o serie de înalți funcționari aliniați cu Trump de la VOA și din posturile afiliate acesteia.

VOA primeşte finanţare publică şi difuzează conţinut de ştiri sau chiar de televiziune destinat unei audienţe internaţionale, în mai multe limbi.

France Presse aminteşte că Michael Pack, fostul director al agenţiei americane pentru media internaţionale, numit de Donald Trump, a trezit îngrijorări când a încercat, în 2020, să scape de un dispozitiv intern menit să protejeze redacţia de orice interferenţă politică. Un jurnalist VOA la Casa Albă a făcut, de asemenea, obiectul unei investigaţii pentru presupuse atitudini părtinitoare negative faţă de Donald Trump în timpul primului mandat de preşedinte al acestuia.

Tot miercuri, Trump l-a anunțat pe Leandro Rizzuto ca fiind alegerea sa pentru funcția de ambasador al SUA la Organizația Statelor Americane, cu sediul la Washington, și a declarat că îl dorește pe Dan Newlin, avocat specializat în vătămări corporale din Florida, să fie ambasadorul administrației sale în Columbia.

De asemenea, el l-a ales pe Peter Lamelas, medic și fondator al uneia dintre cele mai mari companii de asistență medicală de urgență din Florida, pentru a fi ambasadorul SUA în Argentina. Lamelas este, de asemenea, un donator important pentru campaniile anterioare ale lui Trump și ale altor republicani de top.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală