Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Ceban, către Ministerul Educației: Trebuie revăzute cele 7 modele impuse pentru anul școlar. A transmis o solicitare

09 Sept. 2021, 13:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Sept. 2021, 13:15 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Strigătele disperate ale părinților au fost auzite de municipalitate. Edilul Capitalei, Ion Ceban anunță că a expediat un demers în adresa Ministerului Educației în care a cerut autorităților centrale să permită tuturor elevilor claselor primare din Chișinău să revină în bănci.

Într-o postare pe Facebook, Ceban susține că

„Solicităm revenirea copiilor din clasele primare 1-4, cu prezență fizică la școală, cu respectarea măsurilor de protecție impuse. Am transmis o solicitare către Ministerul Educației pentru a fi revăzute cele 7 modele impuse pentru anul școlar. Decizia se impune în urma multiplelor petiții parvenite din partea părinților. Este foarte complicat să îmbine activitatea de muncă, dacă modelele de învățare vor rămâne neschimbate. Manifestăm totodată deschidere pentru implicare plenară… Prioritar pentru noi în această perioadă este de a nu periclita anul de studii”, scrie edilul.

De asemenea, primarul a mai reiterat încă odată că:

„Dat fiind faptul că în următoarea perioada pe teritoriul Chișinăului sunt mai multe evenimente care urmează a fi desfășurate și deoarece primăria Chișinău nu are dreptul de anulare a acestora, solicităm autorităților centrale implicare în revizuirea programului acestora. Dacă nu sunt amânate evenimentele, poate sunt introduse reguli stricte de participare, spre exemplu deținerea unui test sau a pașaportului de vaccinare. La asemenea măsuri recurg multe țări sau orașe. Rugăm să fie luate în calcul scrisorile transmise”, a conchis edilul.

Amintim că la 1 septembrie, la Guvvern, a avut loc și un protest în acest sens.

Un grup de părinți au protestat pașnic fiind nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care începând de astăzi, elevii trebuie să mențină 1 metru distanță între ei la școală. La fel, sunt indignați de regimul de studii la unele instituții.

VIDEO Însoțiți de copii, un grup de părinți protestează la Guvern! Cer modificarea deciziei CNESP

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală