Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Ceban, despre „soluția PAS” privind transportul public din Capitală: Cei din CMC fac lobby pentru companiile private

23 Mart. 2021, 18:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maxim Pulber
23 Mart. 2021, 18:00 // Actualitate //  Maxim Pulber

După ce consilierii PAS în Consiliul Municipal Chișinău Alexandr Trubca și Roman Cojuhari au spus că Ion Ceban ar avea anumite interese ca o companie anume să aducă în Chișinău cele 100 de autobuze pe care Primăria vrea să le achiziționeze direct și nu prin procedura de achiziții publice, primarul general al Capitalei spune că „cei din CMC fac lobby pentru companiile private de transport”, acesta fiind, în opinia edilului, „adevăratul motiv de ce este sabotată cumpărarea celor 100 de autobuze”.

„În loc să se apuce de lucru și să contribuie la rezolvarea problemei transportului public din capitală, fapt pentru care sunt plătiți din bugetul municipal, consilierii PAS lobează pentru anumite companii de transport care să fie contractate de către primărie. Acești consilieri la orice subiect se dau în spectacol în conferințe de presă și vorbesc aberații. Și inițiativa lor de astăzi, de a achiziționa pe perioada pandemiei servicii de transport de la companii private, este una populistă, negândită și chiar aberantă”, a menționat Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook, cu referire la propunerea consilierilor PAS.

Potrivit primarului general, cei care au propus achiziționarea serviciilor de transport de la companiile private, în loc de procurarea autobuzelor, au făcut la fel și cu publicitatea stradală, „când lobau și continuă să o facă pentru anumite companii de publicitate”.

„În situația complicată în care ne aflăm, nu ne putem permite să mai cheltuim bani, pe care nici nu i-am prevăzut în buget, pentru contractarea serviciilor de transport. Soluția care credem noi că este cea mai optimă actualmente – este achiziționarea autobuzelor prin negocieri directe cu companiile de transport. Paralel este lansată licitația internațională și instrumente noi de finanțare pentru achiziții de transport public. Astfel, vom economisi timp și vom asigura locuitorii capitalei, inclusiv suburbiile, cu unități de transport”, a mai menționat Ceban.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 08:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
24 Sept. 2021, 08:00 // Economie //  Realitatea.md

„Este o tendință generală că prețurile și tarifele cresc, fie la produsele alimentare, fie la medicamente, fie la produse de gen industrial sau de altă natură”. Întrebat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, despre nemulțumirile oamenilor în legătură cu scumpirile carburanților din ultimele zile, directorul ANRE, Eugen Carpov, a spus că Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică nu este o instituție care să creeze plăcere oamenilor.

„Da, eu mi-am pus și eu întrebarea asta și pentru mine am găsit un răspuns: ANRE, de fapt, într-o formă mai de glumă este creat pentru a prelua supărarea oamenilor. ANRE nu este o instituție care să creeze plăcere, ANRE stabilește prețuri și tarife. Este o tendință generală că prețurile și tarifele cresc, fie la produsele alimentare, fie la medicamente, fie la produse de gen industrial sau de altă natură. Luați un automobil, în medie costă o sumă, luați-l acum și o să vedeți că prețul este dublu, pentru că pe parcurs se indexează prețurile și cresc, apar tehnologii, apar elemente care generează o creștere de prețuri”, a încercat să explice Eugen Carpov.

„Aceste generări de creșteri ale prețurilor se reflectă și în deciziile pe care noi suntem nevoiți să le adoptăm. Am observat că atunci când un preț crește, este generat un val de nemulțumire, când un preț sau tarif descrește, sunt 2-3 știri, durează 3 ore, după care se uită. Noi ne asumăm acest gen de risc, noi nu suntem pe placul oamenilor, pentru că lucrurile nu sunt chiar așa cum își dorește societatea. Acum suntem într-o perioadă când este o tendință generală pe sectorul energetic de creșteri de prețuri și tarife”, a conchis acesta.

Motorina – 17 lei! Noile prețuri pe care șoferii le vor vedea azi la benzinării

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române