Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Ceban: Oamenii să vadă online ce se repară, unde și când! Astăzi va fi anunțat câștigătorul licitației

11 Mai 2021, 09:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
11 Mai 2021, 09:50 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Municipalitatea se va apuca, în curând, de asfaltarea gropilor de pe străzi, iar până la sfârșitul zilei de astăzi urmează a fi desemnat agentul economic responsabil de lucrări. Preliminar, autoritățile își propun să achiziționeze 49 de mii de tone de asfalt cald, dar și alte 30 de mii de tone de beton.

Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău. Totuși, deocamdată nu au fost anunțați termeni exacți când ar putea fi demarate lucrările în Capitală.

„Astăzi se planifică anunțarea cîștigătorilor, după care vor intra în perioada de contestație. În urma perioadei de contestații, dacă nu apar, suntem gata să începem, extensiv, plombarea gropilor critice și ulterior pe drumurile principale, secundare, a tuturor gropilor care sunt la moment active”, a declarat șeful adjunct al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Dumitru Ceban.

În replică, edilul Capitalei, Ion Ceban a cerut transparență maximă de la responsabilii de lucrări.

„Până o să terminăm noi lucrările, o să-și strice mașinele oamenii. Eu însă o să vă rog foarte mult, odată ce avem claritate pe toată matricea de reparații, să fie făcută public și să vadă oamenii online ce se repară, unde se repară, când se repară.”

Amintim că, în acest an, asfaltarea gropilor din Chișinău urma să înceapă încă acum câteva luni, însă nu a fost să fie. Se întâmpla din cauza birocrației de la Ministerul Economiei, susține edilul Capitalei, Ion Ceban. Potrivit lui, municipalitatea are bani pentru a cumpăra asfalt, însă MEI nu a aprobat, deocamdată, standardele noi la asfaltul cald, iar laboratoarele nu pot face certificarea.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.