Curs valutar
 • EUR
  19.6752
  -0.4183%
 • USD
  19.3055
  -0.0109%
 • RUB
  0.3205
  0.936%
 • RON
  4.0000
  -0.2925%
 • UAH
  0.5227
  -0.0191%

Cei mai mari poluatori ai lumii nu renunță la cărbune. De ce China, India și SUA nu au semnat marele angajament?

17 Nov. 2021, 07:19
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Nov. 2021, 07:19 // Economie //  Realitatea.md

Unele dintre cele mai mari economii dependente de cărbune din lume, inclusiv SUA, Australia, China și India, nu au semnat angajamentul de la COP26 privind renunțarea la utilizarea și finanțarea cărbunelui până în 2040. Cu toate acestea, peste 40 de țări care utilizează cărbunele pentru producerea de energie electrică, printre care Polonia, Vietnam, Canada și Chile, se angajează să renunțe la exploatarea acestui combustibil fosil până în 2040. Declarația realizată la COP26 a fost anunțată de Guvernul Marii Britanii, care speră astfel să convingă și alte națiuni să se alăture demersului.

Marea Britanie a declarat că aproximativ 190 de națiuni și organizații au promis să renunțe la cărbune. Semnatarii acordului s-au angajat să pună capăt tuturor investițiilor în generarea de energie nouă pe cărbune la nivel intern și internațional. Aceștia au convenit, de asemenea, să elimine treptat energia pe bază de cărbune până la sfârșitul anilor ‘30 pentru economiile majore și până la sfârșitul anilor ‘40 pentru națiunile mai sărace.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari economii dependente de cărbune din lume, inclusiv Australia, China, India și SUA, nu au semnat angajamentul, iar experții climatici și activiștii de mediu au declarat că termenele limită pe care le-au fixat aceste națiuni ca să elimine cărbunele este mult prea târziu pentru a stopa creșterea temperaturii medii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

„Sfârșitul cărbunelui este în vizor”, a spus secretarul britanic pentru afaceri și energie, Kwasi Kwarteng, adăugând că „lumea se mișcă în direcția corectă, fiind pregătită să pecetluiască soarta cărbunelui și să îmbrățișeze beneficiile de mediu și economice ale construirii unui viitor care este alimentat de energie curată”.

Utilizarea cărbunelui este una dintre cele mai mari cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, iar utilizarea combustibilului poluant a crescut din nou, după ce a scăzut temporar anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19.

Potrivit raportului din 2021 privind transparența climatică, care este realizat în conformitate cu Convenția-cadru a ONU privind Schimbările Climatice, emisiile de carbon au revenit la niveluri mari, iar ponderea acestora a crescut din nou în cele mai bogate 20 de națiuni din lume. Raportul spune că emisiile de CO2 vor crește în acest an cu peste 4% în țările care fac parte din G20, după ce au scăzut cu 6% în 2020 din cauza restricțiilor pandemice.

Acordul pentru renunțarea la cărbune intermediat de Regatul Unit la Glasgow include angajamente din partea a zeci de țări în curs de dezvoltare și dezvoltate de a înceta exploatarea și utilizarea cărbunelui, iar peste 100 de instituții financiare și alte organizații au convenit, de asemenea, să înceteze finanțarea investițiilor în dezvoltarea cărbunelui.

Acordul de la COP26 a fost anunțat pentru a fructifica negocierile și discuțiile din cea de-a 5-a zi a summitului Cop26, care se va concentra asupra problemelor energetice.

Acesta urmează anunțului privind faptul că cel puțin 20 de țări au convenit să pună capăt finanțării proiectelor de infrastructură pe bază de combustibili fosili în străinătate până la sfârșitul anului viitor. Până acum, printre țările semnatare ale acestui angajament se numără Danemarca, Finlanda, Costa Rica, Etiopia, Gambia și Insulele Marshall, plus unele instituții de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Africii de Est. Acordul ar permite însă și scutiri nespecificate în circumstanțe limitate.

Conform unei investigații a jurnaliștilor de la The Guardian, companiile care utilizează combustibili fosili folosesc tratatul privind Carta energiei pentru a da în judecată guvernele pentru pierderile pe care le suportă din cauza angajamentelor naționale de decarbonizare.

Legat de acordul pentru renunțarea la cărbune, Ed Miliband, unul din cei mai influenți parlamentari britanic în sectorul energetic, a spus că există „lacune flagrante” provocate de absenţa unor semnatari precum China şi alţi mari emitenţi, care nu şi-au luat angajamentul în acest sens. Oficialul de la Londra a remarcat, totodată, că nu acordul nu face vreo referire la eliminarea treptată a petrolului și gazelor naturale din componenta energetică a națiunilor care au semnat declarația.

Deși s-au înregistrat progrese în reducerea consumului de cărbune la nivel global, acesta a produs încă aproximativ 37% din electricitatea mondială în 2019.

Țări precum Africa de Sud, Polonia și India vor avea nevoie de investiții majore pentru a-și face sectoarele energetice mai curate. Altele, precum Indonezia și Filipine, care nu s-au înscris oficial în acord pentru a elimina treptat cărbunele, au convenit totuși să semneze acorduri parțiale care vor duce la pensionarea anticipată a multor dintre planurile lor existente bazate pe investiții în proiectele energetice care utilizează cărbunele.

Juan Pablo Osornio, șeful delegației Greenpeace la COP26, a declarat că „această declarație este încurajatoare, dar este încă cu mult sub ambiția necesară privind combustibilii fosili în acest deceniu critic”.

Evaluările oamenilor de știință scot în evidență faptul că, pentru ca lumea să rămână în limitele temperaturii medii globale de 1,5 °C, economiile dezvoltate ar trebui să elimine treptat cărbunele înainte de 2030, mai degrabă decât în ​​anii 2030, așa cum se prevede în acordul anunțat miercuri seară la Glasgow.

„Acest acord nu schimbă jocul. Un termen limită de eliminare treptată în 2030 ar trebui să fie minim, iar acest acord nu are prevăzut acest aspect. Cărbunele este deja scump, comparativ cu energia regenerabilă, și deja mulți nu mai vor să investească bani în cărbune”, a declarat Elif Gündüzyeli, coordonator senior al politicii cărbunelui în cadrul organizației Climate Action Network Europe.

Țările cu cele mai mari emisii de CO2

În fiecare an, peste 36.000 de milioane de tone de CO2 sunt eliberate în atmosfera Pământului, acesta fiind principala sursă de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice. Cea mai mare parte a acestor gaze provine din utilizarea combustibililor fosili, generarea de energie din surse neregenerabile și din activitățile umane poluante.

Cea mai mare parte a acestei poluări provine din doar câteva țări. Spre exemplu, la nivelul anului 2019, China a generat aproximativ 30% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră, în timp ce Statele Unite au fost responsabile pentru aproape 14%, confrom platformei de mediu Climate Trade.

Țările care au generat cele mai multe emisii de CO2 în atmosferă la nivelul anului 2019:

 • China a emis peste 10.065 de milioane de tone de CO2
 • Statele Unite au emis  5.416 milioane de tone de CO2
 • India a emis 2.654 milioane de tone de CO2
 • Rusia a emis 1.711 milioane de tone de CO2
 • Japonia a emis 1.162 milioane de tone de CO2
 • Germania a emis 759 milioane de tone de CO2
 • Iran a emis 720 de milioane de tone de CO2
 • Coreea de Sud a emis 659 milioane de tone de CO2
 • Arabia Saudită a emis 621 milioane de tone de CO2
 • Indonezia a emsi 615 milioane de tone de CO2

De altfel, China este responsabilă pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât toate naţiunile dezvoltate din lume combinat.

Realitatea Live

Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
08 Aug. 2022, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
08 Aug. 2022, 22:57 // În Lume //  Ursu Ana

Compania energetică de stat ucraineană Energoatom transmite că forțele ruse au minat centrala nucleară ocupată Zaporojie. O postare de pe canalul oficial de Telegram al companiei l-a citat pe generalul rus Valeri Vasiliev declarând că rușii au minat centrala., scrie digi24.ro.

„După cum știți, am minat toate zonele importante din centrala nucleară Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, războinicii eliberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale”, ar fi declarat șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale forțelor armate ruse, potrivit siteului Meduza.

Energoatom a raportat sâmbătă că uzina Zaporojie a fost „grav avariată” de bombardamentele rusești. Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a declarat „extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică”.

Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporojie din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.

Luni, șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Primul referendum pentru alipirea la Rusia, anunțat de autoritățile numite de Moscova în Zaporojie

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă, informează AFP.

„Am semnat un ordin astfel încât Comisia electorală centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia”, a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare create în teritoriile acestei regiuni sudice, controlate de forţele ruse.

Zelenski, după atacurile de la centrala nucleară de la Zaporojie: „Dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul”

Președintele Ucrainei a declarat, după atacurile asupra centralei nucleare de la  Zaporojie, că dacă se va întâmpla ceva „ireparabil”, „nimeni un va opri vântul”. El a spus că a vorbit cu președintele Consiliului European despre această situație și a subliniat că nimeni nu se simte în siguranță când au loc astfel de amenințări teroriste.

„Am vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie.

Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare.

Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă.”

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, a declarat Antonio Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, au transmis duminică autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Potrivit acestora, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații. De asemenea, un muncitor de la centrala nucleară a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear.

Rușii pregătesc referendumuri în zonele ocupate

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti deţin acum zone mari de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au ridicat posibilitatea de a organiza referendumuri.

În discursul său video de duminică noapte, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.”Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru”, a spus el.

„Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”.

Oficialii ruşi şi ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuţii la scurt timp după ce forţele ruse au lansat invazia în februarie. S-au făcut însă puţine progrese şi nu au mai avut loc întâlniri de la sfârşitul lunii martie, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru încetarea contactelor.

Forţele ruse deţin cea mai mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, iar oficiali au sugerat că un referendum pentru aderarea Rusiei ar putea avea loc în următoarele săptămâni sau luni.

În Donbas, separatiştii ruşi au confiscat bucăţi de teritoriu în 2014, au organizat referendumuri pentru independenţă şi au proclamat republici populare în regiunile Lugansk şi Doneţk. Kremlinul a recunoscut republicile în ajunul invaziei din februarie.

Guvernatorul regiunii Lugansk, aflată aproape în întregime sub controlul Rusiei timp de câteva săptămâni, a sugerat în weekend că Rusia se pregăteşte pentru referendum în zonele nou cucerite şi oferă locuitorilor beneficii pentru a participa.

Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
5 Idei de amenajare a terasei sau grădinii de vară. Împrumut rapid de la Credit Ușor
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
Moldova Zahăr nu a exportat zahăr în România în 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
FOTO, VIDEO 7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară! Retrospectiva expediției La La Play 2022
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală