Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Cel mai costisitor proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat, în satul Tabăra

28 Iun. 2021, 11:57
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
28 Iun. 2021, 11:57 // Societate //  Petru Cosoi

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră, în valoare de 14 milioane de lei, realizat, în acest an, de autoritățile raionale din Orhei, a fost finalizat. Este vorba despre drumul de acces în satul Tabăra, comuna Vatici, precum și strada centrală a localității și căile de acces către instituțiile de învățământ și mănăstirea de călugărițe cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În total, au fost asfaltați 2,5 kilometri de drum. Și asta nu e tot. Până la sfârșitul acestui an, în raionul Orhei, urmează să fie implementate alte proiecte importante de construcție și reparație a drumurilor.

Odată cu repararea celor 2,5 kilometri de drum din satul Tabăra, s-au încheiat mai multe probleme pe care le întâmpinau localnicii. Ori de câte ori ploua, drumul era practic impracticabil.

„De la Vatici și până la Tabăra, drumul era într-o stare jalnică. Eram nevoit să repar mașina de 2-3 ori pe an. Acum e frumos și bine”, a afirmat un localnic.

„Era un drum foarte rău. Nu puteam ieși la plimbare cu căruciorul. Acum copiii vor ajunge la școală sau la grădiniță cu încălțămintea curată”, a spus o localnică.

Pe lângă calea de acces și drumul central din sat, au fost reparați 1,5 kilometri de trotuare.

„Oamenii sunt bucuroși că a fost rezolvată o problemă mare, cu care s-au confruntat de ani de zile, legată de drumurile proaste. Vor urma și alte proiecte bune și frumoase”, a spus Dumitru Ciobanu, primarul comunei Vatici.

Iar președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a afirmat că proiectul de infrastructură rutieră, realizat la Tabăra, a fost cel mai costisitor. Cele 14 milioane de lei necesare au fost alocați din bugetul raional. Urmează și alte proiecte ambițioase.

„Acum se examinează proiectul de asfaltare a drumului din Susleni spre Jora de Mijloc – drumul care duce spre Nistru. Este vorba despre un drum cu lungimea de 12 kilometri, valoarea căruia se ridică la aproape 60 milioane de lei”, a declarat președintele raionului Orhei.

Potrivit autorităților, proiectele de infrastructură rutieră vor permite atragerea mai multor turiști.

Totodată, la Curchi, Tabăra și Vatici, localități care fac parte din comuna Vatici, va fi construit, în timpul apropiat, câte un teren de joacă pentru copii, în cadrul unui program raional.

Primarul satului Tabăra, Dumitru Ciobanu, mai spune că tot în acest an vor continua lucrările de gazificare a localității.

Amintim faptul că acum un an, autoritățile raionale și locale au finalizat, la Tabăra, proiectul privind iluminatul public stradal, care de asemenea a fost un proiect de anvergură.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 15:38 // Societate //  Realitatea.md

Nicio guvernare, din toate câte s-au perindat în Republica Moldova, nu s-a remarcat prin lipsa unor intenții declarate de a reforma în vreun fel justiția, de a redresa situația și de-a spulbera pronunțata nemulțumire din societate față de acest sector. Sinceritatea intențiilor, în acest sens, s-a amestecat până la urmă deseori cu resemnarea sau a fost înlocuită, în cel mai rău caz, cu interese obscure. Va fi altfel acum? Și ce-ar trebui să se facă ca deznodământul să fie altul decât cel obișnuit. Punctul de vedere al unei magistrate, Angela Bostan, de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, a fost expus pentru Europa Liberă.

Evaluarea poate duce și duce deja la politizare

„Eu sper că această tendință și această inițiativă de evaluare cu orice preț a judecătorilor este într-adevăr îndreptată spre a evalua obiectiv corpul judecătoresc, dar nu a subordona judecătorii politic, pentru că observ că de la o vreme încoace, de când se tot vorbește de evaluare, de când avem schimbarea guvernării, unii judecători se declară foarte bine pregătiți de acea evaluare doar prin faptul că se străduie cumva să obțină acea simpatie politică, prin anumite hotărâri convenabile politicului, prin anumite acțiuni care ar fi pe placul politicului ș.a.m.d. Această evaluare nu trebuie în niciun caz să se intersecteze cu principiul separării puterilor, în primul rând, și nu trebuie să afecteze inamovibilitatea judecătorului, garanțiile sociale ale judecătorilor. Dacă vrem o evaluare obiectivă, s-o facem pe niște criterii absolut legale, constituționale, deschise și să aibă acel judecător și dreptul la un recurs efectiv”, a explicat Angela Bostan.

Potrivit acesteia, eficiență, transparență și sporirea calității actului de justiție, dar sporirea calității actului de justiție asta nu înseamnă o hotărâre plăcută, ci o hotărâre legală și înțeleaptă. „Cum credeți Dvs., va fi pe placul politicului o hotărâre foarte bine argumentată, dar care îi dă câștig de cauză cetățeanului, dar nu autorității publice? Și, invers, va fi pe placul cetățeanului acea dorință de a nu intra în contradictoriu cu politicul sau cu administrația prin susținerea oricăror decizii la nivel administrativ și respingerea oricăror contestații asupra acestora?”.

„Dacă scopul va fi controlul asupra sistemului judecătoresc, da, dacă nu va fi, eu, ca reprezentantă a sistemului judecătoresc, voi fi absolut deschisă pentru a fi evaluată și la criteriul profesionalism, integritate și tot ce vreți și de-alde mine cred că sunt minimum jumătate din sistem. În rest, rămâne pe seama acelor politicieni care vor crea acele criterii de evaluare, să nu ajungem soarta statelor vecine, în care după acea evaluare acum stă Curtea Europeană și pe bandă rulantă emite hotărâri prin care foarte dur critică acele evaluări care au avut loc și acele criterii de evaluare care au fost puse la baza pretinselor dorințe de a se reforma justiția”, a mai adăugat judecătoarea.

Materialul integral poate fi citit pe Europa Liberă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române