Toți cunoaștem cel puțin o persoană care nu pare să se îngrașe niciodată. Pare să dețină secretul pentru o siluetă ca la carte și de cele mai multe ori ajungi să te întrebi cum reușește. Oamenii supli mai au ceva în comun, evită întotdeauna un anumit lucru.
Genetica are miza ei indiferent dacă ne luptăm să pierdem kilogramele în exces sau să ne menținem o greutate sănătoasă. Unele cercetări sugerează că variantele anumitor gene par să crească apetitul sau senzația de foame și aportul de alimente. Potrivit Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, obezitatea este cel mai probabil consecința unei interacțiuni complexe între genetică și mediu, neînțeleasă încă pe deplin.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Chirurgul plastician Andrew Peredo, specializat în proceduri de liposucție, observă că genetica joacă cu siguranță un rol în modul de funcționare al metabolismului. În mod tipic cei cu un metabolism mai rapid din punct de genetic ard mai multe calorii. Ei nu se îngrașă la fel de mult ca persoanele cu un metabolism mai lent, explică expertul pentru Parade.
Este adevărat că nu poți schimba moștenirea genetică, însă o poți ține sub control până la un punct. În viziunea specialistei în medicina obezității Michelle Pearlman din Miami (Florida), genetica dă tonul. Chiar și dacă moștenirea nu e tocmai ce trebuie, “asta nu înseamnă că nu putem deveni versiuni mai sănătoase ale noastre”, punctează Pearlman.
1. Au o dietă sănătoasă
Indiferent dacă are sau nu un impact notabil asupra greutății tale, o dietă sănătoasă poate fi utilă în prevenția diabetului, a atacului vascular cerebral, bolii cardiace și a altor afecțiuni care pot scurta viața. Așa cum arată specialistul în medicina obezității Dina Peralta-Reich, este bine “să te asiguri că pui o energie calorică bună în organismul tău”.
Asta nu înseamnă că trebuie să renunți total la înghețată sau alte delicii, însă trebuie să dai prioritate alimentelor care sunt potrivite pentru organismul tău. Cheia unei greutăți sănătoase este moderația, completează dr. Peredo. Abia ceea ce e în exces poate avea efecte dăunătoare. Așadar, te poți bucura în continuare de dulciurile preferate sau de un suc, însă cu moderație.
2. Mănâncă foarte atent până când se simt sătui
În al doilea rând, poate fi de ajutor să fii conștientă de ceea ce mănânci. Nu trebuie uitat că durează în jur de 20 de minute pentru ca creierul să înregistreze faptul că ești sătulă. Este vorba de modul în care mănânci, de viteza cu care mănânci, de cum te simți atunci când mănânci și de ora la care mănânci, subliniază dr. Pearlman. Avem nevoie să ne oprim din mâncat atunci când ne simțim sătui, iar asta ia timp. Digestia începe din gură. Pentru a fi siguri că avem o digestie de calitate, trebuie să mestecăm bine mâncarea, completează specialistul.
Așadar, dacă te repezi asupra unei mese copioase, abia observând ceea ce mănânci, ai toate șansele să te simți ulterior balonată și inconfortabil. Este momentul să-ți schimbi abordarea. Lasă deoparte telefonul mobil sau tableta și fii foarte atentă la ceea ce ai în farfurie. Dacă mâncatul are o durată mai lungă, vei simți deplin ce gust are fiecare aliment. Iar atunci când te simți sătulă, oprește-te imediat din mâncat, continuă dr. Pearlman. Nu insista să rămână farfuria goală.
3. Sunt activi fizic
Oamenii care au mereu o greutate constantă mai au lucru în comun, sunt activi din punct de vedere fizic. Cercetările au dovedit că este mult mai probabil să iei în greutate dacă ești sedentară. De obicei experții recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică intens moderată săptămânal. Însă dacă vrei să fii sigură că îți menții greutatea, ar putea fi nevoie să crești durata mișcării fizice, potrivit Clinicii Mayo.
Însă mai există un aspect notabil legat de exercițiul fizic. Acesta nu trebuie să fie o rutină formală. De fapt, punctează dr. Pearlman, întregul organism trebuie implicat în mișcare. S-a constatat că persoanele care au joburi extrem de active au o rutină de mișcare constantă.
Masa musculară ajută la menținerea greutății
Poate a venit momentul să încorporezi și exerciții de antrenament de forță în rutina ta de mișcare. Antrenarea forței poate fi utilă în construcția și menținerea masei musculare, ceea ce poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.