După decizia pronunțată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în privința eliminării din cursă a Marinei Tauber din turul doi al alegerilor locale noi, societatea s-a divizat în două – o parte salută această hotărâre luată, altă parte o condamnă vehement mai mult din punctul de vedere al procedurii de excluderii, decât cel legal. O asemenea opinie împarte și analistul politic, politolog Dionis Cenușă.
O gafă după alta. Există instrumente legale și sancțiuni prevăzute de lege pentru a pedepsi nerespectarea legislației electorale. Dar există limite și acestea se aplică cu atât mai mult în cazurile când cetățenii deja și-au oferit voturile. Vorbesc despre cazul lui Tauber, Partidul lui Șor și alegerile locale din Bălți. Explic:
– CEC constată diverse nereguli la raportarea financiară a Tauber/Partidul Șor, un lucru pe care instituția îl face conform atribuțiilor. La acest capitol nu există nicio obiecție. Problema apare la modul cum CEC decide să sancționeze acest candidat folosind interpretarea aparent eronată a legislației electorale. Mai exact, CEC cere eliminarea lui Tauber din cursa electorală în calitate de sancțiuni.
– Tot CEC face referință la “a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral” cu privire la “anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă”. Problema constă și faptul că această prevedere nu are nimic în comun cu cadrul temporal în care ne aflăm. Or, Tauber/Partidul lui Șor deja a participat la alegeri, acumulând cele mai multe voturi în primul tur. Deci, de jure și de facto, prevederile pe care le utilizează CEC s-ar aplica în cazul în care alegerile încă nu s-au produs și cetățenii nu au votat. În caz contrar, decizia CEC este de natură să lezeze dreptul la vot al cetățenilor și de fapt poate duce la anularea votului exprimat. Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018, când CEC/justiția controlată de Plahotniuc au anulat voturile din Chișinău.
– Ceea de face CEC nu poate fi explicat altfel decât că probabil cei controlați de PAS au primit o indicație/sugestie politică de a folosi neconformitățile în raportarea financiară a Tauber/Șor pentru a-i elimina din turul 2 de la Bălți. De ce? Răspunsul este simplu și de ordin politic – PAS nu poate accepta faptul că după victoria politică asurzitoare din vară ei nu sunt capabil să obțină victorii majore la nivel local.
– Este foarte probabil că PAS/Sandu știu că instanța de la Bălți nu va legaliza decizia CEC care contravine prevederilor constituționale în domeniul dreptului la vot. Astfel, PAS și CEC pasează responsabilitatea către instanțe, care sunt obligate să nu repete ilegalitățile comise de regimul lui Plahontiuc în 2018. Indiferent de rezultat, pozitiv or negativ, instanța va fi de vină, nu PAS. Totodată, dacă Tauber este eliminată din competiție, atunci PAS va interpreta acest eveniment ca pe o victorie politică.
După eșecul cu avocata poporului (fostă avocată a Președintelui Sandu) care angajează persoane care au comis crime de proxenetism, acum PAS prin influența politică asupra anumitor persoane de la CEC comite o altă gafă și mai gravă. Tot ce face PAS îi ajută pe Șor și alții să se victimizeze și să apară în calitate de „eroi”, care sunt persecutați de regim. CEC are alte instrumente legale pentru a o sancționa pe Tauber/Partidul Șor, nu eliminarea din competiție electorală. Mai mult ca atât, ca și Usatîi, Tauber ar fi demonstrat cel mai degrabă ineficiență în administrarea treburilor orașului și s-ar fi discreditat.
În timp ce guvernarea se laudă la Bruxelles că clădește stat de drept în Moldova, CEC acționează cam în altă direcție. Chiar dacă e vorba de Șor (care știm că este implicat în furtul miliardului), societatea civilă și mass-media independentă trebuie să dezaprobe ceea ce face CEC, imposibil fără indicații de la PAS. Amintesc că aceste lucruri au loc la două săptămâni distanță de Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles și la câteva zile de la întâlnirile Premierului Gavrilița cu oficialii europeni. Pentru așa tipuri de acțiuni, UE a stopat asistența financiară pentru Moldova în 2018. În loc să vorbim despre cum îl putem atrage pe Șor la răspundere și a recupera banii din furtul miliardului, din cauza acțiunilor/influențelor din PAS asupra CEC, vorbim despre cum regimul luptă cu Tauber. În continuare, este greu de înțeles de ce PAS își taie crengile de sub picioare.