Curs valutar
 • EUR
  19.7571
  0.1265%
 • USD
  19.2885
  -0.0389%
 • RUB
  0.3179
  -0.0944%
 • RON
  4.0206
  -0.1119%
 • UAH
  0.5222
  -0.0766%

Champions of change I Mariana Țurcan: „Campania s-a născut de la conceptul de a alege… în viață toți avem o alegere”

19 Oct. 2021, 09:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
19 Oct. 2021, 09:10 // Actualitate //  Petru Cosoi

Cea mai frumoasă lecție de patriotism, dăruire și implicare o avem de la Mariana Țurcan, campioană a schimbării din acest an, desemnată în cadrul Galei Champions of Change 2021. După cum se prezintă și dânsa, Mariana este „fiica universului”, fiind de părere că nouă ne aparține Terra, ne aparțin oportunitățile și acțiunile. „Este așa o vorbă: femeile bune ajung în rai, cele rele ajung unde vor. Vorbesc despre curaj și despre faptul că, până nu încerci și nu gândești, nu ai cum să afli. Scurt despre mine: cetățeană cu ambiții. Văd, vreau, pot, fac, gândesc, înseamnă că exist”.

Este președinta Asociației de Dezvoltare Creativă, unde activează timp de zece ani, și fondatoarea campaniei eu aleg Moldova, campanie socială implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu scopul de a promova coeziunea socială și înțelegerea reciprocă în rândul tinerilor din Moldova prin implicarea lor civică activă. Ideea acestei campanii a apărut după observațiile pe care le-a obținut Mariana călătorind în mai mult de 50 de țări. În unele dintre locurile pe care le-a vizitat a rămas frapată de modul cum localnicii înțeleg conceptul de patriotism. Astfel, a creat campania pentru a promova acest lucru și în rândul moldovenilor.

Mariana a avut posibilitatea să călătorească, să studieze și să lucreze peste hotare. A revenit în țară în anul 2011, din motive de sănătate. Recuperarea a durat câteva luni. „Imediat cum m-am făcut bine, lumea mă întreba continuu când plec, de ce mai stau pe aici. Eu le răspundeam: ce e rău, dacă vreau să rămân în țara mea? Să doresc să fac ceva pentru ea. E alegerea mea. Respectiv, campania s-a născut de la conceptul de a alege, că în viață toți avem o alegere. Nu putem alege doar cine ne sunt părinții, unde să ne naștem, dar în rest, la sigur, în fiecare zi facem alegeri care ne pot defini drept cetățeni activi și care știu ce vor”.

Timp de zece ani a dezvoltat proiecte, platforme, și comunități în care oamenii, într-un număr enorm, au avut posibilitatea să interacționeze și să facă schimburi de idei. Timp de doi ani, au fost organizate șezători de idei, conferințe naționale, quizzuri, Academia Ambasadorilor, Descoperă Moldova în peste treisprezece raioane. „Dacă am pune toate cifrele, am trecut mult peste 20000 de mii de oameni. Un lucru interesant în cadrul acestor evenimente e că vorbitorii erau din raioanele lor, ca oamenii să vadă și să înțeleagă că exemplele încep de la cel de alături și nu de la cei de peste ocean. Moldova începe de la oameni, oameni alături de tine”.

Datorită impactului și feedback-ului pe care l-au avut, Mariana împreună cu echipa sa nu s-au oprit doar la acestea. Au dezvoltat jocuri și lucruri alternative, care s-au pliat campaniei și de care se bucură și astăzi. „Jocul de masă Aici e Moldova conține întrebări doar despre țara noastră: despre personalități, evenimente, locuri. Ai ce descoperi. Mai avem și spoturi sociale, platforme online, aplicații mobile. Astfel, vedem că cifrele devin și mai mari. E o bucurie atunci când mergi undeva și oamenii până în ziua de astăzi folosesc produsele noastre la orele de geografie, istorie sau educația civică. Atunci când lucrurile prind semințe și peste ani cineva utilizează materiale noastre, ia în considerare ceea ce noi am vorbit sau utilizează fraze de ale noastre ca și motto, pentru mine acest lucru este o sursă imensă de energie. Când vezi că rodul muncii nu este doar pe hârtie, dar este investit, iar timpul este răsplătit prin rezultate, e o bucurie”.

Toate aceste evenimente au contribuit și la crearea și dezvoltarea comunității Asociației de Dezvoltare Creativă. „Comunitățile sunt ușor de creat atunci când oamenii cred în mesaje. Nu-mi plac lucrurile superficiale și oamenii care participă la evenimente doar de dragul participării. De aceea, activitățile pe care le organizăm nu sunt efemere sau implementate pe o anumită durată. Programele se întâmplă anual. Creștem comunitatea prin intermediul oamenilor care au trăit experiențe, care le pun în aplicare. Pentru noi nu este important să vorbești frumos despre proiecte. Ne conducem de ideea: fii ceea ce promovezi! E ușor să vorbești, dar e mai greu să ai atitudine sau comportament care se aliniază la cele ce zici”.

Mariana activează în domeniul de tineret din anul 1997, investind mult timp, energie și dorințe. Pentru a putea continua cu același elan, Mariana se încarcă de energie de la oamenii cu care interacționează. „E foarte ușor să te închizi în casă, să lași mâinile în jos și să zici că m-am săturat. Cum ziceau și buneii noștri, dacă ai obosit, mai bea o cană de apă și mergi înainte. De asta și am nevoie: o cană de apă și un pic de odihnă și pot să continui lucrul. Atunci când sunt supărată sau când ceva nu-mi iese, sursa mea de inspirație sunt oamenii. Când lucrezi cu ei și ai ce oferi, știi să prinzi momentul, ca să culegi tot ce-i mai frumos. Entuziasmul îl prind din activități și din faptul că reușesc să transmit un mesaj”.

„Lucrez cu tinerii, deoarece cred în potențialul lor. Am fost și eu tânără și au fost mulți din cei care au investit în mine, cu intenția de a-mi oferi posibilitatea să cresc. Cred că fiecare adult are sarcina de a oferi posibilități de creștere pentru tineri. Nu a-i „educa”, ci a le oferi oportunitatea de a crește. Mă aliniez și eu tinerilor: mă uit la filme, ascult muzică, țin pulsul la ce se întâmplă. E foarte ușor să te învechești și să arăți cu degetul spunând că pe timpul nostru era așa sau altfel. Dacă faci asta, înseamnă că ai îmbătrânit”.

„Nu cred în idoli. Poate sună banal, însă părinții mei sunt cei care m-au influențat. Ei au putut să-mi transmită ce înseamnă dragostea de țară și față de locul natal. Părinții mei nu așteptau ajutor de la primărie, ci din contra, ei au fost cei care au motivat oamenii la anumite acțiuni: spre exemplu tata, împreună cu oamenii din mahala, au reușit să acopere o parte dintr-o prăpastie, sădind copaci. Mama, împreună cu fetele, au copt plăcinte. E o acțiune de mahală, dar cu un impact măreț pentru mediu și comunitate. Sunt oameni care te motivează la o anumită vârstă pentru o acțiune oarecare. Peste ani, această persoană poate să nu mai aibă impact asupra formării tale. Când te-a „prins” experiența atunci contează. Fie că este vorba despre profesori, părinții spirituali care mi-au oferit primele lecții de democrație sau colega mea, care are 19 ani, iar eu învăț continuu câte ceva de la ea. Persoanele-model nu au vârstă, nu au etnie sau gen”.

Experiențele negative își au și ele rolul lor, zice Mariana. Uneori nu putem schimba unele lucruri, deoarece nu țin de noi, însă ne putem schimba atitudinea față de ele. Respectiv, putem învăța din orice.

„Vreau ca tinerii și tinerele să se autoaprecieze în sensul sănătos al cuvântului, să creadă în puterile lor și să nu să se lamenteze (#nuniorlăi). Să depășească atitudinea mioritică și să acționeze. Drumuri rele sunt peste tot unde am fost, probleme ecologice au toți, probleme sociale le are fiecare. Nu ar trebui să gândim că suntem mai prejos decât alții. Nu trebuie să așteptăm de la demnitari să ne dea sau să ne facă/organizeze parade sau evenimente. Trebuie să avem mai multă inițiativă. Acesta e și mesajul campaniilor noastre. Fă ceva bine pentru tine, pentru că în momentul acesta faci bine pentru țară și pentru cei din jur”.

„Noi niciodată nu vom înceta să optăm pentru mai mult și să vrem mai mult bine. Și acest lucru nu înseamnă că suntem nemulțumiți. De aceea, mă văd în Moldova, pentru că mi-e dragă și pentru că oriunde am mers, oamenii își prezintă cu multă mândrie originile, vorbesc despre câte generații au trăit în casa sau locul lor. Vor fi alte acțiuni sau alte oportunități, însă crezurile mele vor rămâne aceleași”.

„Cred că noi avem dreptul să gândim despre țară ca și spațiu ce ne găzduiește cultura, neamul, tradițiile și, nu în ultimul rând, acțiunile. Nu va veni cineva să ne soluționeze problemele. Putem învinui Imperiul Otoman, sovieticii sau europenii, însă dacă analizăm la rece și începem să acționăm, noi suntem responsabili de acțiunile noastre”.


LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

 • Lyridele: 21-22 aprilie
 • Eta Aquariids: 4-5 mai
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
 • Perseidele: 11-12 august
 • Orionidele: 20-21 octombrie
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
 • Leonidele: 17-18 noiembrie
 • Geminidele: 13-14 decembrie
 • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală