Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

Chiar dacă e dizolvat Parlamentul o deputată propune examinarea unui proiect privind protecția animalelor de companie

11 Mai 2021, 15:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
11 Mai 2021, 15:56 // Politica //  Petru Beregoi

Un proiect de lege care vine să stabilească modul de întreținere și protecție a animalelor de companie este propus de deputata Platformei DA, Arina Spătaru, pentru a fi dezbătut în cadrul unei ședințe plenare și aprobat de plen, deși Parlamentul a fost dizolvat.

Spătaru afirmă că, acest proiect de lege este unul ordinar și poate fi dezbătut și votat de actualul Parlament, chiar dacă acesta este dizolvat. Deputata a îndemnat parlamentarii să-l adopte, astfel demonstrând „o empatie civilizată față de animale, față de soluționarea umană a problemei animalelor fără stăpân și să contribuie, astfel, la crearea unui mediu prietenos în societate, bazat pe o relație sănătoasă între oameni și celelalte viețuitoare”.

Autoarea proiectului de lege afirmă că, prevederile documentului vin să protejeze animalele cu și fără stăpân, să ofere condiții echitabile, substanțiale tuturor APL-urilor în vederea reglementării problemei prin micșorarea populației animalelor fără stăpân prin sterilizare, să implementeze programul CSVE (capturare-sterilizare-vaccinare-eliberare), care „este cel mai eficient și uman program în vederea micșorării populației de animale fără stăpân”, să contribuie la elaborarea bazei de date a animalelor de companie cu și fără stăpân, să promoveze cultura cetățenilor în relația cu animalele inclusiv prin neadmiterea cruzimii față de animale, să interzică luptele de câini și alte animale etc.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 21:56
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:56 // Alegeri //  Cristina Vlah

Comisia Electorală Centrală a majorat numărul secțiilor de votare pentru cetățenii aflați peste hotarele Republicii Moldova, dar nu cu mult – ci doar cu 4. Și asta după ce instanța de judecată a obligat CEC-ul să-și revizuiască deciziile anterioare, ca ele să fie în concordanță cu avizul Ministerului de Externe, informează Realitatea.md.

În acest sens, înainte de ședință, membrii CEC au discutat cu reprezentanții Ministerului de Externe și au convenit asupra cifrei de 150, în locul celor 146 aprobate anterior.

Astfel, au fost adăugate câte o secție de votare la: Londra, Marea Britanie; Las Vegas, SUA; Hanovra, Germania și în orașul Nurnberg, Germania.

Amintim, că subiectul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării a devenit „mărul discordiei” dintre CEC și mai multe partide înscrise în cursa electorală. Membrii unor formațiuni politice s-au adresat în instanța de judecată, cerând să fie deschise mai multe secții de votare, conform avizului primit de la Ministerul Afacerilor Externe.

Propunerea inițială a reprezentanților de la Minister a fost ca în Diasporă să fie deschise 191 de secții de votare, după ce au fost consultate Ambasadele și analizate informațiile privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele Republicii Moldova.