Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Chiar dacă e dizolvat Parlamentul o deputată propune examinarea unui proiect privind protecția animalelor de companie

11 Mai 2021, 15:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
11 Mai 2021, 15:56 // Politica //  Petru Beregoi

Un proiect de lege care vine să stabilească modul de întreținere și protecție a animalelor de companie este propus de deputata Platformei DA, Arina Spătaru, pentru a fi dezbătut în cadrul unei ședințe plenare și aprobat de plen, deși Parlamentul a fost dizolvat.

Spătaru afirmă că, acest proiect de lege este unul ordinar și poate fi dezbătut și votat de actualul Parlament, chiar dacă acesta este dizolvat. Deputata a îndemnat parlamentarii să-l adopte, astfel demonstrând „o empatie civilizată față de animale, față de soluționarea umană a problemei animalelor fără stăpân și să contribuie, astfel, la crearea unui mediu prietenos în societate, bazat pe o relație sănătoasă între oameni și celelalte viețuitoare”.

Autoarea proiectului de lege afirmă că, prevederile documentului vin să protejeze animalele cu și fără stăpân, să ofere condiții echitabile, substanțiale tuturor APL-urilor în vederea reglementării problemei prin micșorarea populației animalelor fără stăpân prin sterilizare, să implementeze programul CSVE (capturare-sterilizare-vaccinare-eliberare), care „este cel mai eficient și uman program în vederea micșorării populației de animale fără stăpân”, să contribuie la elaborarea bazei de date a animalelor de companie cu și fără stăpân, să promoveze cultura cetățenilor în relația cu animalele inclusiv prin neadmiterea cruzimii față de animale, să interzică luptele de câini și alte animale etc.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:36 // Societate //  Elena Putregai

După condamnarea definitivă a politicianului fugar Ilan Șor, autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea fostului deputat. Și deși organele de drept din Israel au solicitat mai multe precizări, procurorii moldoveni încă nu au un răspuns. Declarații în acest sens a făcut șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui club de presă, transmite IPN.

VIDEO Veronica Mihailov-Moraru: Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extradare a lui Ilan Șor

Veronica Dragalin a menționat că a existat o cerere de extrădare a lui Ilan Șor care a fost expediată încă în anul 2020. Însă, după condamnarea politicianului fugar la Curtea de Apel Chișinău, a fost necesară o cerere suplimentară. După condamnarea persoanei, procedura de extrădare este în competența Ministerului Justiției, cu care PA cooperează.

Șefa PA spune că au avut loc mai multe discuții cu colegii din Israel care au cerut anumite clarificări. „Se interesau care este totuși relația între episodul pentru care a fost condamnat și alte aspecte ale investigației care îl viza. Și noi am explicat că el a fost condamnat pentru un episod din noiembrie 2014, dar el este vizat ca persoană cu statut de învinuit și în alte episoade”, a precizat Veronica Dragalin.

Cât despre fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care ar fi părăsit țara după schimbul de putere din 2019, șefa PA a spus că informații noi nu sunt. Oamenii legii au solicitat să fie plasate informații la Interpol, însă au primit răspuns că această cerere a Moldovei nu va fi executată. Respectiv, procurorii nu cunosc informații unde se află Plahotniuc.

VIDEO Confirmat! Vila lui Plahotniuc din Elveția, înghețată! Dragalin: Proprietarii nu pot vinde acest bun

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală