Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Chicu critică inițiativa legislativă a Maiei Sandu pentru diasporă: În 2010 a invadat țara cu „rable” din „Pribaltica”

18 Iun. 2021, 11:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
18 Iun. 2021, 11:01 // Politica //  Petru Beregoi

Inițiativa propusă de președintele Maia Sandu, care prevede acordarea mai multor facilități fiscale moldovenilor din diasporă, inclusiv scutirea de taxe vamale pentru importul automobilelor, este lipsită de viziunea implementării în practică și induce un element de discriminare față de ceilalți cetățeni. Opinia a fost exprimată de liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

„Proiectul este scris de aceeași persoană care, în 2010, a invadat țara cu „rable” din „Pribaltica” (n.r. Țările Baltice). Exact același autor, cu exact aceeași lipsă de viziune de implementare în plan practic. În proiect se menționează că, la revenire, cetățenii sunt scutiți de plata drepturilor vamale pentru importul automobilelor. Ce înseamnă la revenire? Ai venit pe o săptămână acasă și ai lăsat mașina aici?”, se întreabă Ion Chicu.

Președintele PDCM a afirmat, în acest context, că statul trebuie să susțină orice cetățean al Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, dar nu trebuie să admită discriminare.

„Dacă un cetățean locuiește permanent în Moldova, își procură un automobil, tot importat de peste hotare – el va achita aceste taxe. Alt cetățean, care revine de peste hotare, pe o săptămână – nu va achita. Trebuie de găsit o soluție că această discriminare să nu existe”, a declarat Chicu.

Ion Chicu a mai menționat că, pentru a motiva cetățenii din diasporă, în primul rând este nevoie ca statul să devină credibil în ochii lor.

Amintim că, ieri, șefa statului, Maia Sandu a anunțat despre lansarea unei inițiative legislative dedicată în exclusivitate diasporei, pentru a o motiva să se întoarcă acasă. Este vorba de acordarea unor înlesniri pentru moldovenii, care au locuit mai mult de 3 ani în străinătate, iar la întoarcere în Moldova vor fi scutiți de plata unor taxe la bunurile personale mobilă, haine și un automobil per familie cu o singură condiție ca mașina să fie în posesie nu mai puțin de un an.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 12:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 12:50 // Actualitate //  Valentina Buză

Republica Moldova a atins pragul de 𝟏.𝟎𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎 de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate de la începutul campaniei de vaccinare. Astfel, persoana care a atins pragul de 1.000.000 e Axenia Ungureanu în vârstă de 48 de ani, originară din satul Fîrlădeni, raionul Hîncești care s-a vaccinat în cadrul Oficiului Medicilor de Familie Bozieni, Hîncești.

„Doamna Axenia, vă mulțumim că ați ales să vă protejați viața şi să manifestați dragoste pentru cei dragi! Mulțumim cetățenilor pentru grija față de sănătatea proprie și a celor dragi. Sunteți un exemplu de responsabilitate și implicare la bunăstarea societății! De asemenea, ne exprimăm recunoştința pentru munca lucrătorilor medicali în această luptă cu virusul Sars-Cov-2, precum şi implicarea lor în procesul de vaccinare”, spun autoritățile.

Realitatea.md amintește că campania de vaccinare în Republica Moldova a început la data de 2 martie curent.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid