Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

CINCI mituri periculoase despre vaccinurile anti-COVID-19, în care nu trebuie să credem!

13 Sept. 2021, 20:58
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
13 Sept. 2021, 20:58 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Pe măsură ce oamenii de știință explică modul în care sunt fabricate vaccinurile anti COVID-19 și experții își exprimă încrederea în siguranța lor, circulă tot mai multe mituri în societate. 

Mulți oameni sunt reticenți atunci când vine vorba de încrederea în vaccin datorită numărului de teorii ale conspirației care se răspândesc rapid. Potrivit unui articol din menshealth.com, publicația dezvăluie cele mai periculoase mituri despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Vaccinul folosește o versiune vie de coronavirus.

Niciunul dintre vaccinurile deja autorizate pentru a fi folosite sau aflate in fazele finale de aprobare nu folosește virus viu. Asta înseamnă că vaccinarea nu va cauza boala COVID-19. Principalele vaccinuri folosesc tehnologii științifice care să învețe sistemul imunitar să recunoască și să atace noul coronavirus, fie introducând în organism fragmente din virus (nu virusul întreg) sau dându-i corpului instrucțiuni pentru a sintetiza propriile proteine asemănătoare cu cele ale virusului SARS-CoV-2. Sistemul imunitar va recunoaște apoi aceste proteine ca fiind străine și va produce anticorpi care vor ataca virusul. Apoi, sistemul imunitar va dezvolta o memorie imunitară, astfel încât să lupte împotriva viitoarelor infecții.

Uneori, după vaccinare, acest proces poate cauza anumite simptome (reacții adverse) cum ar fi febra, somnolența sau durere locală. Sunt efecte normale care pot dura 24-48 de ore. Pe de altă parte, este nevoie de câteva săptămâni până când sistemul imunitar va produce suficienți anticorpi.

Dacă am avut COVID-19 și m-am vindecat, nu mai trebuie să mă vaccinez.

În prezent, nu există suficiente dovezi despre cât durează imunitatea naturală care apare după ce ai făcut boala. Studiile au arătat că aceasta este de scurtă durată și este nevoie de cercetări suplimentare pentru ca medicii și oamenii de știință să înțeleagă mai bine aceste aspecte legate de imunitatea naturală și de cea indusă de vaccin. Unii cercetători cred că imunitatea post-vaccinare oferă o mai bună protecție decât cea naturală.

Daca mă vaccinez împotriva COVID-19, testul PCR va ieși pozitiv.

Vaccinarea cu oricare dintre vaccinurile anti COVID-19 autorizate nu va determina pozitivarea testului PCR care identifică ARN-ul viral SARS-CoV-2 și care este folosit pentru a diagnostica o infectie curentă. Dacă sistemul imun va dezvolta anticorpi dupa vaccinare, atunci este posibil ca testul care evidențiază anumiți anticorpi să fie pozitiv.

Vaccinul împotriva COVID-19 a fost dezvoltat prea repede, astfel încât informațiile privind eficacitatea și siguranța acestuia nu pot fi de încredere.

Trialurile clinice care au inclus peste 73.000 de persoane au arătat că primele două vaccinuri anti COVID-19 autorizate și folosite în prezent – Pfizer/BioNTech si Moderna – au o eficacitate de 95% și nu au fost raportate efecte secundare severe amenințătoare de viață. Există mai multe motive care explică de ce aceste vaccinuri au putut să fie dezvoltate atât de rapid.

Odată vaccinat împotriva COVID-19, voi avea imunitate pe viață.

În acest moment nu se cunoaște cu exactitate cât timp va persista imunitatea în urma vaccinării și dacă va fi nevoie să se administreze vaccinul mai mult decât o dată sau chiar regulat, asemănător cu vaccinul gripal. „Acum că există vaccinuri, pandemia se va termina curând”, cu totii ne dorim acest lucru, insa va mai dura o perioada de timp astfel incat tarile sa fie capabile sa vaccineze un numar considerabil de oameni și să se observe o scădere importantă a numărului de cazuri de boală COVID-19.

Pentru a se obține imunitatea colectivă – când sunt imunizate suficient de multe persoane, astfel incât virusul să nu se mai poată transmite – este nevoie ca cel puțin 70% din populație să fie vaccinată sau infectată.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române