Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

Cine minte și dezinformează? Reacția Ministerului Educației, după demisiile în lanț a profesorilor: Regretăm…

29 Sept. 2021, 16:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
29 Sept. 2021, 16:23 // Actualitate //  Realitatea.md

Demisiile în lanț despre care anunța acum câteva zile Federația Sindicală a Educației și Științei, nu s-au confirmat. Despre asta anunță reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, care au publicat o reacție în acest sens.

Potrivit MCC, au fost verificate datele prezentate de către Federația Sindicală a Educației și Științei despre 32 de cazuri de demisie a angajaților din sistemul educațional din patru raioane: Hîncești, Glodeni, Căușeni și Ștefan Vodă, însă cele depistate nu corespund informației publicate de sindicaliști.

„În urma recepționării de la Federația Sindicală a Educației și Științei a datelor statistice cu privire la demisii, în scopul studierii situației reale, Ministerul a solicitat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și instituțiilor de învățământ să prezinte informații privind cazurile în care să fi fost acceptate cereri de demisie sau să fi fost solicitată demisia cadrelor didactice, indiferent de motivul invocat. În urma analizei datelor, menționăm că, în perioada 23 august – 23 septembrie 2021, nu a fost confirmat nici un caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Au fost stabilite două cazuri de demisie care se referă la personalul nondidactic, aceste situații urmând să fie analizate suplimentar”, anunță MCC.

Ministerul Educației și Cercetării își exprimă regretul pentru informațiile cu caracter de dezinformare care au apărut în spațiul public și mizează în continuare pe un dialog corect, constructiv cu sindicatele, în interesul întregii comunități educaționale, se mai arată în comunicat.

Amintim că 32 de persoane, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie. Acest lucru ar fi din cauza obligativității de a se vaccina anti-COVID sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus, achitate din propriul buzunar.

Cel puțin asta susțin reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei, care au expediat în acest sens un demers către Guvern.

Sindicatele afirmă că numărul plângerilor din partea angajaților din educație este tot mai mare și au cerut repetat autorităților să-și revizuie decizia. În adresarea federației se mai precizează că dacă Guvernul nu va veni cu soluții în susținerea angajaților din instituțiile de învățământ, FSEȘ își rezervă dreptul de a ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze din banii proprii.

Realitatea.md amintește că în data de 23 august, CNESP a aprobat o Hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:36 // Societate //  Elena Putregai

După condamnarea definitivă a politicianului fugar Ilan Șor, autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea fostului deputat. Și deși organele de drept din Israel au solicitat mai multe precizări, procurorii moldoveni încă nu au un răspuns. Declarații în acest sens a făcut șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui club de presă, transmite IPN.

VIDEO Veronica Mihailov-Moraru: Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extradare a lui Ilan Șor

Veronica Dragalin a menționat că a existat o cerere de extrădare a lui Ilan Șor care a fost expediată încă în anul 2020. Însă, după condamnarea politicianului fugar la Curtea de Apel Chișinău, a fost necesară o cerere suplimentară. După condamnarea persoanei, procedura de extrădare este în competența Ministerului Justiției, cu care PA cooperează.

Șefa PA spune că au avut loc mai multe discuții cu colegii din Israel care au cerut anumite clarificări. „Se interesau care este totuși relația între episodul pentru care a fost condamnat și alte aspecte ale investigației care îl viza. Și noi am explicat că el a fost condamnat pentru un episod din noiembrie 2014, dar el este vizat ca persoană cu statut de învinuit și în alte episoade”, a precizat Veronica Dragalin.

Cât despre fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care ar fi părăsit țara după schimbul de putere din 2019, șefa PA a spus că informații noi nu sunt. Oamenii legii au solicitat să fie plasate informații la Interpol, însă au primit răspuns că această cerere a Moldovei nu va fi executată. Respectiv, procurorii nu cunosc informații unde se află Plahotniuc.

VIDEO Confirmat! Vila lui Plahotniuc din Elveția, înghețată! Dragalin: Proprietarii nu pot vinde acest bun

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală