Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

„Hai cu Doc”! Eveniment dedicat persoanelor pasionate de filmele documentare

29 Sept. 2021, 16:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
29 Sept. 2021, 16:13 // Actualitate //  Valentina Buză

În Republica Moldova filmul documentar, și nu doar el, are de suferit din cauza limitelor bugetare alocate pentru dezvoltarea acestuia. Ministerul Culturii promite că va contribui la crearea unui fond cinematografic, care să susțină producția filmului autohton. La ce etapă se află astăzi filmul documentar în țară se discută în cadrul unei conferințe care a început astăzi la Chișinău, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, în calitate de regizor de film de ficțiune, recunoaște că la baza cinematografiei stă filmul documentar. Acesta poate exista fără de filmul de ficțiune, nu și invers. Ministrul a dat asigurări că va depune tot efortul necesar pentru ca producția cinematografică din Moldova să vină „de pe cap pe picioare”. Va depune eforturi pentru a crea fondul cinematografiei.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei (CNC Moldova), Valentina Iusuphodjaev, spune că lucrurile se întâmplă mai greu dacă nu le faci într-un parteneriat. Evenimentele de felul conferinței de astăzi sunt, în primul rând, pentru tinerii care trebuie să comunice cu cineaștii de aici și întreaga lume, întrucât „filmul este comunicare”.

Vasili Braga, administrator COR, Asociația Industriilor Creative din Moldova, spune că pașii următori care se impun constau în găsirea modalităților de export al producției, de distribuție, dar mai întâi trebuie să se știe sigur că țara are capacitățile necesare și inspirația să se înțeleagă piețele pe care se iese.

Vladimir Druc, conferențiar universitar, șef al Departamentului Multimedia al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, spune că așteaptă, de 30 de ani, să fie bine în cinematografia națională, doar că „în luptele politice se pierde identitatea națională”. Conferențiarul universitar relatează că, în patru ani de studii la Departamentul pe care-l conduce, primul an este destinat filmului documentar, deoarece, crede el, „generația tânără trebuie să aibă imunitate de artă”.

Alexander Nanau, cel care a făcut documentarul „Colectiv” în România, crede că documentarul în zona est-europeană nu a fost luat în serios de fondurile publice. În România cel puțin, este văzut ca un frate mai mic al filmului, care nu e cu adevărat demn de a fi susținut. Dar, totuși, ultimii ani documentările devin tot mai vizibile. Fondul cinematografic din România nu a reușit să aloce decât 10% din bugetul său total pentru filmul documentar. Succesul  documentarului „Colectiv” a venit din calitatea filmului, povestit într-un limbaj local, dar înțeles la nivel internațional.

Conferința pe film documentar „Hai cu Doc” va continua și pe 30 septembrie.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 08:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 08:00 // Slider //  Redacția Realitatea

Evenimentele pe care le poți urmări astăzi, 27 septembrie, în direct pe RLIVE TV și rlive.md:

09:00 Protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în contextul noilor provocări și realități existente în societățile moderne 

09:30 Reorganizarea și deschiderea unui bloc nou cu 3 grupe de grădiniță în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Lupu” și lansarea districtelor pentru înscrierea copiilor la grădiniță

10:00 Conferință de presă cu genericul: „Reforma patentei a fost încheiată: CU OIȘTEA-N GARD! Cu succes, doar s-a călcat pe GREBLA PATENTEI!”

10:30 Deschiderea sălii de sport a LT „Mihai Viteazul”

11:00 Donație de echipament din partea UNFPA Moldova pentru dezvoltarea abilităților practice în domeniul sănătății sexuale și reproductive

11:00 Eveniment de donație a manechinelor medicale pentru dezvoltarea abilităților practice în domeniul sănătății reproductive

12:30 Lansarea unei pagini web privind dezvoltarea politicilor și strategiilor locale pentru abordarea problemelor și nevoilor cu care se confruntă comunitatea.

20:00 Emiunea Lifestyle

21:00 Emisiunea Titania.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

RLIVE TV este distribuit în toate rețelele de cablu și IPTV primele fiind Moldtelecom, StarNet, Orange, ARAX, etc.

Acoperirea pe țară este de peste 80 % din total abonați TV.

RLIVE TV este prezent și în online, pe site-urile realitatea.mdRlive.md, bani.mdrupor.mdmoldovalive.md, diez.md, deschide.mdziarulnational.mdnordnews.mdzugo.md, paranteze.mdmoldova.org, newsmaker.md, într-un widget comod, pe paginile principale și de știri.

RLIVE TV este un nou concept de televiziune modernă și inedită, bazată pe grafică și vizual, o transpunere a online-ului pe TV, orientată spre oamenii care privesc TV în timpul zilei, la birou sau acasă.

Contentul de bază este reprezentat prin transmisiunile live ale celor mai importante evenimente sociale, economice, culturale și politice din țară, conferințe și ședințe, cu buletine de știri la finalul fiecărei ore, fillere și rubrici informative și educative pentru diverse vârste și domenii de interes.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală