Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Ciocniri rare între „monștrii” astronomici au fost descoperite. Găuri negre masive au „înghițit” două stele neutronice

30 Iun. 2021, 10:16
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
30 Iun. 2021, 10:16 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

Cercetătorii au descoperit două coliziuni între o stea cu neutroni și o gaură neagră într-o perioadă de doar 10 zile. Aceste noi observații ar putea schimba modul în care înțelegem formarea stelelor și galaxiilor, relatează BBC.

Găurile negre sunt obiecte astronomice cu o gravitație extrem de puternică, suficient de mare încât nu permit nici măcar luminii să scape din atracția sa. Stelele cu neutroni sunt stele moarte care sunt incredibil de dense, atât de mult încât o linguriță de material care compune o astfel de stea ar cântări în jur de patru miliarde de tone.

Ambele sunt considerate „monștri”  astronomici, însă găurile negre sunt considerabil mai masive decât stelele cu neutroni.

Prima coliziune, detectată în 5 ianuarie 2020, o gaură neagră cu o masă de șase ori și jumătate mai mare decât cea a Soarelui s-a izbit violent de o stea cu netroni de doar 1,5 mai masivă decât Soarele.

Zece zile mai târziu, a fost înregistrată coliziune similară – o gaură neagră cât zece Sori a „fuzionat” cu o stea neutronică cu o masă dublă față de cea a Soarelui.

Atunci când astfel de obiecte astronomice masive se izbesc una de cealaltă, se produc „valuri” în structura spațiului. Ele sunt numite „unde gravitaționale”. Cerceătorii au mai descoperit anterior coliziuni între două găuri negre sau între două stele neutronice, dar este prima oară când o stea neutronică se lovește de o gaură neagră.

Descoperirea acestui nou tip de posibilă coliziune spațială schimbă felul în care este înțeles universul, mai ales în ce privește formarea stelelor și galaziilor.

„Aceste descoperiri ne arată un tablou mai detaliat al evoluției stelare. Această observație recentă este un nou pas pentru înțelegerea fenomenelor care se petrec în univers și cum a ajuns el să arate în acest fel”, spune Sheila Rowan de la Universitatea Glasgow, din Scoția.

Cele două ciocniri au fost detectate prin măsurarea undelor gravitaționale rezultate – ele călătoresc milioane de ani-lumina de-a lungul universului și au fost detectate de observatorul ALIGO.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 15:38 // Societate //  Realitatea.md

Nicio guvernare, din toate câte s-au perindat în Republica Moldova, nu s-a remarcat prin lipsa unor intenții declarate de a reforma în vreun fel justiția, de a redresa situația și de-a spulbera pronunțata nemulțumire din societate față de acest sector. Sinceritatea intențiilor, în acest sens, s-a amestecat până la urmă deseori cu resemnarea sau a fost înlocuită, în cel mai rău caz, cu interese obscure. Va fi altfel acum? Și ce-ar trebui să se facă ca deznodământul să fie altul decât cel obișnuit. Punctul de vedere al unei magistrate, Angela Bostan, de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, a fost expus pentru Europa Liberă.

Evaluarea poate duce și duce deja la politizare

„Eu sper că această tendință și această inițiativă de evaluare cu orice preț a judecătorilor este într-adevăr îndreptată spre a evalua obiectiv corpul judecătoresc, dar nu a subordona judecătorii politic, pentru că observ că de la o vreme încoace, de când se tot vorbește de evaluare, de când avem schimbarea guvernării, unii judecători se declară foarte bine pregătiți de acea evaluare doar prin faptul că se străduie cumva să obțină acea simpatie politică, prin anumite hotărâri convenabile politicului, prin anumite acțiuni care ar fi pe placul politicului ș.a.m.d. Această evaluare nu trebuie în niciun caz să se intersecteze cu principiul separării puterilor, în primul rând, și nu trebuie să afecteze inamovibilitatea judecătorului, garanțiile sociale ale judecătorilor. Dacă vrem o evaluare obiectivă, s-o facem pe niște criterii absolut legale, constituționale, deschise și să aibă acel judecător și dreptul la un recurs efectiv”, a explicat Angela Bostan.

Potrivit acesteia, eficiență, transparență și sporirea calității actului de justiție, dar sporirea calității actului de justiție asta nu înseamnă o hotărâre plăcută, ci o hotărâre legală și înțeleaptă. „Cum credeți Dvs., va fi pe placul politicului o hotărâre foarte bine argumentată, dar care îi dă câștig de cauză cetățeanului, dar nu autorității publice? Și, invers, va fi pe placul cetățeanului acea dorință de a nu intra în contradictoriu cu politicul sau cu administrația prin susținerea oricăror decizii la nivel administrativ și respingerea oricăror contestații asupra acestora?”.

„Dacă scopul va fi controlul asupra sistemului judecătoresc, da, dacă nu va fi, eu, ca reprezentantă a sistemului judecătoresc, voi fi absolut deschisă pentru a fi evaluată și la criteriul profesionalism, integritate și tot ce vreți și de-alde mine cred că sunt minimum jumătate din sistem. În rest, rămâne pe seama acelor politicieni care vor crea acele criterii de evaluare, să nu ajungem soarta statelor vecine, în care după acea evaluare acum stă Curtea Europeană și pe bandă rulantă emite hotărâri prin care foarte dur critică acele evaluări care au avut loc și acele criterii de evaluare care au fost puse la baza pretinselor dorințe de a se reforma justiția”, a mai adăugat judecătoarea.

Materialul integral poate fi citit pe Europa Liberă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române