Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Circa 25 de dolari pentru un vot. Un partid acuză că se organizează cumpărarea a 70 de mii de voturi din Transnistria

06 Iul. 2021, 17:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Iul. 2021, 17:14 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, acuză reprezentanții PSRM că ar încerca în cadrul alegerilor parlamentare să cumpere 70 de mii de voturi din regiunea transnistreană, ceea ce ar reprezenta aproximativ 5%, adică 7 mandate de deputat. Acuzațiile au fost făcute de Litvinenco, după ce astăzi, Comisia Electorală Centrală a nu a reușit să introducă pe ordinea de zi un subiect propus de PAS, care ar reglementa procesul de transportare al alegătorilor din regiunea transnistreană la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a anunțat că,  „PAS deține informații sigure că Dodon vrea să cumpere 70 de mii de voturi din regiunea transnistreană – cu câte 25 de dolari votul”.

„Fiți atenți la cifra 70 de mii de voturi. 70 de mii de voturi cumpărate este cea mai mare fraudă care a existat de la independență încoace. Sunt practic 5% de voturi. Care pot însemna și vreo 7 mandate pentru Dodon”, a spus Litvinenco în cadrul unei conferințe de presă.

În context, Litvinenco a venit cu un apel către membrii CEC „să nu asculte ce spune membrul Comisie, Maxim Lebedinschi, care reprezintă interesele socialiștilor”.

„Propunerile lui sunt dictate de Dodon. Măcar în ceasul al doisprezecelea nu mai sustineți sugestiile ilegale ale lui Lebedinschi. Mă adresez organelor de drept, aplicați legea, stimați colegi. Nu ascultați ordinele ilegale ale lui Pavel Voicu sau a șefilor cei mari din poliție. Ei sunt trecători. Peste câteva zile, Voicu nu va mai fi ministru”, a conchis deputatul.

Potrivit Olesei Stamate, prin proiectul propus de PAS la CEC, în primul rând, se permite deplasarea doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate, care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

De asemenea, între orele 07:00 şi 21:00 a zilei votării, se interzice organizarea, de către concurentul electoral sau de alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportării alegătorilor spre secția de votare în ziua votării, transportarea nemijlocită a alegătorilor spre secția de votare în ziua votării în scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați, efectuarea deplasării repetate la secția de votare pentru transportarea alegătorilor, transportarea alegătorilor spre secția de votare în ziua votării de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înţelegeri cu terţe persoane, altele decât călătorul/alegătorul și transportarea alegătorilor spre secția de votare în ziua votării, prin utilizarea autobuzelor/autocarelor.

Reprezentanții PSRM nu au reacționat deocamdată la acuzațiile aduse de PAS.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată