Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni Claudiei Goldin, profesor la Universitatea Harvard, pentru că a contribuit la înţelegerea rezultatelor pe care femeile le au pe piaţa muncii, relatează Associated Press, preluată de News.ro.
Claudia Goldin este doar a treia femeie care primeşte premiul Nobel pentru Economie, care a fost anunţat la Stockholm de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.
Născută în 1946 la New York, Claudia Goldin a obţinut un doctorat în 1972 la Universitatea din Chicago, iar în prezent este profesor la Universitatea Harvard.
Premiul Nobel i-a fost acordat „pentru că a avansat înţelegerea noastră în ceea ce priveşte rezultatele femeilor pe piaţa muncii”, arată comunicatul postat pe nobelprize.org.
„Înţelegerea rolului femeilor pe piaţa muncii este importantă pentru societate. Datorită cercetărilor revoluţionare ale Claudiei Goldin, acum ştim mult mai multe despre factorii care stau la baza acestei situaţii şi despre barierele care ar putea fi depăşite în viitor”, a declarat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului pentru Premiul Nobel în ştiinţe economice.
Premiul Nobel pentru economie a fost creat în 1968 de Banca Centrală a Suediei şi este cunoscut în mod oficial sub numele de Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel.
Câştigătorii de anul trecut au fost fostul preşedinte al Rezervei Federale Ben Bernanke, Douglas W. Diamond şi Philip Dybvig, pentru cercetările lor privind falimentele bancare, care au contribuit la definirea răspunsului agresiv al Americii la criza financiară din 2007-2008.
Doar trei dintre cei 93 de laureaţi în economie au fost femei.
Premiile Nobel sunt înmânate în cadrul unor ceremonii de decernare speciale care au loc în decembrie la Oslo şi Stockholm. Premiul în bani este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari). Câştigătorii primesc, de asemenea, o medalie din aur de 18 carate şi o diplomă.