A început evaluarea grupului de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Lista este formată din 12 persoane, admise la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.
Cei vizați sunt juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic. Ei vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.
În primă etapă, Comisia de evaluare a expediat candidaților formularul declarației de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, pentru a fi completat, semnat electronic și remis Secretariatului Comisiei în termen de 7 zile. Formularul declarației va include atât informațiile privind averea și interesele personale celor care candidează la funcția de membru în CSM, cât și lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public.
Dacă informațiile nu vor fi prezentate în termen, Comisia va avea temei să nu îi promoveze. În cadrul examinării dosarelor, se vor analiza veniturile și proprietățile candidaților și a familiilor acestora. Totodată, candidații se va verifica dacă persoanele corespund criteriilor de integritate etică.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
După examinarea informațiilor acumulate, candidații vor fi invitați la audieri publice, iar procesul de evaluarea va finaliza cu emiterea de către Comisia Pre-Vetting a deciziilor pentru fiecare în parte.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, rezultatele evaluării vor fi anunțate public pe site-ul Comisiei, transmise candidaților și Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.
Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei Pre-Vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament.