Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Comisarul european pentru locuri de muncă, alarmat de creșterea sărăciei în Europa din cauza prețurilor la energie

18 Oct. 2021, 12:43
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Oct. 2021, 12:43 // Economie //  Realitatea.md

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a avertizat cu privire la creşterea sărăciei în Europa din cauza preţurilor tot mai mari la energie electrică. Schmit a declarat pentru presa internațională că milioane de oameni din blocul comunitar suferă de sărăcie generată de preţurile tot mai mari la energie electrică şi a adăugat că numărul acestora va continua să crească.

Comisia Europeană ar putea ajuta ţările membre să limiteze impactul preţurilor foarte mari la energie electrică asupra populaţiei, dar că obligaţia de a lua măsuri revine în primul rând guvernelor naţionale, potrivit lui Schmit.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a guvernului german Martina Fietz a declarat că este important să existe o coordonare la nivelul întregii Europe şi să se acţioneze în cadrul actualelor regulamente ale pieţei interne a UE.

Subiectul va fi discutat la Consiliul European care va avea loc săptămâna viitoare, în zilele de joi şi vineri, la Bruxelles, a menţionat Fietz.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor ETUC a atras atenţia în septembrie că, potrivit datelor existente, peste 2,7 de milioane de oameni din Europa nu-şi mai pot permite să-şi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au un loc de muncă şi, implicit, un venit.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 10:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Deși oficial subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 30 noiembrie curent, membrii au discutat despre o nouă sesizare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la suspendarea din funcție a unui judecător. Fiindcă discuțiile au avut loc cu ușile închise, deocamdată nu se cunoaște exact care este numele acestui judecător. Spre exemplu, potrivit unor surse ale ZdG.md, procurorul general interimar a cerut suspendarea din funcție a judecătorului Alexandru Gheorghieș cercetat pentru îmbogățire ilicită.

În urma deliberărilor, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat: „plenul Consiliului hotărăște: se admite sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător”. Imediat după pronunțarea acestei hotărâri Dumitru Robu a ieșit din sală cu cuvintele: „Mulțumesc”.

Amintim că, cu o zi înainte, CSM s-a mai întrunit într-o ședință. În cadrul acesteia, Dumitru Robu avuse o sesizare pentru eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător. CSM a amânat subiectul.

Cât despre Alexandru Gheorghieș, ex-președintele Curții de Apel Bălți, amintim că, pe data de 18 noiembrie curent, a fost plasat în arest preventiv, împreună cu un complice pe nume Ghenadie Sîrbu. Procuratura Anticorupție (PA), în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat acesta. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunii, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină, cum ar fi dolari, euro, hrivna ucraineană, roni și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

Sursa citată a constatat că dosarul penal are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală