Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Comisia Europeană mobilizează încă 10 miliarde de euro pe piețele de capital

14 Iul. 2021, 14:37
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
14 Iul. 2021, 14:37 // Economie //  Realitatea.md

Comisia Europeană a mobilizat marți, 13 iulie, încă 10 miliarde de euro pentru a sprijini redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia, prin intermediul celei de-a treia emisiuni de obligațiuni NextGenerationEU de la lansarea primei, la jumătatea lunii iunie, scrie într-un comunicat.

Comisia a emis o obligațiune pe 20 de ani cu scadența la 4 iulie 2041, care a fost primită cu un interes foarte mare de către piață, înregistrând angajamente de aproape 100 de miliarde de euro.

Datorită suprasubscrierii de aproape 10 ori mai mari – o demonstrație a interesului puternic și constant al investitorilor – Comisia a obținut condiții de preț foarte favorabile, în conformitate cu performanța puternică a programului NextGenerationEU de până acum.

Aceasta a fost o tranzacție în două tranșe, iar Comisia a mai obținut 5,25 miliarde EUR sub formă de împrumut back-to-back pe 10 ani, cu scadența la 22 aprilie 2031, pentru programele sale de asistență macrofinanciară (AMF) și Mecanismul European de Stabilizare Financiară (MESF).

Este cea de-a treia tranzacție din cadrul programului NextGenerationEU, după obligațiunea pe 10 ani în valoare de 20 de miliarde de euro pe care Comisia a emis-o la 15 iunie 2021 și tranzacția în două tranșe de 15 miliarde de euro – care a constat într-o obligațiune pe 5 ani în valoare de 9 miliarde de euro și o obligațiune pe 30 de ani în valoare de 6 miliarde de euro – din 29 iunie.
În urma tranzacției de ieri, Comisia a strâns până în prezent 45 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. Fondurile vor fi utilizate pentru efectuarea primelor plăți în cadrul NextGenerationEU, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență și al diferitelor programe bugetare ale UE.

Prima plată în cadrul NextGenerationEU a fost deja efectuată la sfârșitul lunii iunie, în cadrul programului REACT-EU. Primele plăți în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență vor urma în timp util, după aprobarea de către Consiliu a planurilor naționale de redresare și reziliență (dintre care 12 au trecut deja de această etapă) și după semnarea acordurilor de finanțare și/sau de împrumut respective de către statele membre ale UE și Comisia Europeană.

Tranzacția de ieri a strâns, de asemenea, 5 miliarde de euro care vor fi utilizate pentru a suplimenta asistența financiară acordată Portugaliei și Irlandei în urma crizei financiare și a datoriei suverane. Alte 250 de milioane de euro au fost strânse pentru a finanța un împrumut acordat Iordaniei în cadrul programului de asistență macrofinanciară.

Până la sfârșitul anului 2021, Comisia se așteaptă să mobilizeze aproximativ 80 de miliarde EUR în obligațiuni, care vor fi completate de obligațiuni UE pe termen scurt, conform planului de finanțare publicat în iunie 2021. Suma exactă atât a obligațiunilor UE, cât și a titlurilor pe termen scurt ale UE va depinde de nevoile concrete de finanțare, iar Comisia își va revizui evaluarea inițială în toamnă. În acest fel, Comisia va putea finanța, în a doua jumătate a anului, toate granturile și împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și acoperi nevoile politicilor UE care primesc finanțare din partea NextGenerationEU.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 15:48
 // Categoria: Meteo // Autor:  Valentina Buză
30 Iul. 2021, 15:48 // Meteo //  Valentina Buză

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până luni, 2 august, Codul galben de vreme caniculară valabil pe tot teritoriul țării.

Astfel, în perioada indicată, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C.

Mai mult, în funcție de evoluția fenomenelor, SHS va actualiza mesajul prin avertizări meteorologice ulterioare.

RISCURI:

 • risc de afectare a stării de sănătate a populaţiei (leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii);
 • afectarea capacităţii de muncă;
 • veştejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte şi necoapte, întreruperea creşterii culturilor agricole.

SE RECOMANDĂ:

 • evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11 – 18;
 • purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;
 • consumul zilnic a circa 1,5 – 2 litri de lichide;
 • evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice;
 • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate