Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Se cere promovarea femeilor mai activ în funcții după alegerile parlamentare. Propunerea făcută de 65 de ONG-uri

14 Iul. 2021, 14:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 14:41 // Politica //  Petru Beregoi

Reprezentanții societății civile, 65 de ONG-uri la număr solicită noilor deputați aleși, dar și celora care au abținut majoritatea parlamentară să respecte egalitatea de gen și să repartizeze funcțiile cheie în Guvern, Parlament în măsură egală între bărbați și femei, în baza principiului meritocrației.

Astfel, societatea civilă solicită ca în Parlament să desemneze cel puțin o vicepreședintă femeie, inclusiv la conducerea fracțiunilor parlamentare, a comisiilor și a delegațiilor.

De asemenea, se solicită să se respecte acest principiu și în cadrul funcțiilor din Guvern. Numărul bărbaților miniștri să fie egal cu cel al femeilor, inclusiv introducerea în Legea cu privire la Guvern și în Regulamentul Guvernului a cotei de 40% pentru reprezentarea femeilor și a bărbaților în funcții de miniștri și ministre.

La fel se solicită crearea Comisiei pentru oportunități egale în cadrul Parlamentului. Atribuțiile comisiei vor include: avizarea obligatorie a tuturor actelor legislative relevante din perspectiva impactului asupra egalității de gen și oportunităților egale pentru toți, audierea anuală a tuturor autorităților centrale în ceea ce privește progresul în implementarea politicii de stat în domeniu, precum și a angajamentelor internaționale relevante pentru domeniu, prevenirea și combaterea sexismului, a discriminării și a hărțuirii sexuale în activitatea parlamentară.

Precizăm că, potrivit listelor electorale a celor trei formațiuni care au acces în Parlament, dacă se va respecta ordinea și nu vor renunța la mandate, atunci în viitorul Legislativ ar urmă să fie până la 40 de femei deputate.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
05 Aug. 2021, 16:20 // Societate //  Valentina Buză

Timp de câteva luni, 270 de voluntari de la Crucea Roșie au participat activ pentru implementarea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în regiunile Republicii Moldova. Astfel, aceștia au mers din casă în casă, în mai multe sate din țara noastră, și au informat cetățenii despre importanța și beneficiile vaccinării pentru a se proteja de virus.

Potrivit raportului prezentat la data de 4 august curent, tinerii au desfășurat acțiuni de comunicare în raioanele Anenii Noi, Bălți, Briceni, Edineț, Criuleni, Orhei, Ungheni.

„În total, au fost împărțite peste 109.000 de materiale informative, menite să demonteze miturile și să răspundă la cele mai des întâlnite întrebări legate de COVID-19. În același timp, în urma acțiunilor întreprinse, s-a constatat necesitatea de a continua informarea și comunicarea cu persoanele din mediul rural, ceea ce reprezintă un obiectiv prioritar pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”.

Acțiunea a fost realizată în contextul Campaniei de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, desfășurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF Moldova.

Amintim că, la data de 4 august, a fost lansată campania „Vaccinează-te, pentru ca viața să revină la normal!”. În cadrul campaniei, echipe mobile de specialiști în sănătate publică și comunicare vor vizita timp de câteva luni localități din 24 de raioane ale Republicii Moldova, în special satele în care se atestă o rată joasă de vaccinare împotriva virusului.

În Republica Moldova, campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început la data de 2 martie 2021. Până în prezent, 1.070.385 de persoane au fost imunizate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată