Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Din „culisele” Constituției. Când urmează să se întrunească în ședință noul Parlament și cine îl convoacă

14 Iul. 2021, 10:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 10:28 // Politica //  Petru Beregoi

Parlamentul nou-ales de către cetățeni la 11 iulie curent urmează să se convoace în cel mul 30 de zile de la data alegerilor, pentru a constitui organele de conducere a Legislativului, în conformitate cu prevederile Constituției.

Astfel, reieșind din prevederile Legii Supreme, noul Parlament ales ar urma să se întrunească nu mai târziu de 11 august. Prima ședință a Legislativului nou-ales este convocată de către președintele țării.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, ședinţa de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat, care în conformitate cu lista deputaților celor trei fracțiuni parlamentare care au acces în noul Legislativ, cel mai în vârstă parlamentar este Eduar Smirnov, ales pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, fiind exponent PSRM.

Preşedintele şedinţei oferă cuvânt preşedintei Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Pentru efectuarea alegerii Preşedintelui Parlamentului, Legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret

Vicepreşedinţii Parlamentului se aleg la propunerea preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia şi se formează, ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.

Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament.

Structura, organizarea şi funcţionarea Parlamentului se stabilesc prin Regulamentul Parlamentului.

Amintim că, la 11 iulie curnet, au avut loc alegeri anticipate în Parlamentul țării. Potrivit articolului 122 din Codul electoral, în termen de 10 zile, de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor.

Amintim că Parlamentul de Legislatura a X-a a fost ales la 24 februarie 2019, ședința de constituire a avut loc pe 21 martie 2019, iar președintele și vicepreședinții Parlamentului au fost aleși pe 8 iunie 2019, în aceeași zi fiind investit prim-ministrul și membrii Guvernului.

În noul Parlament ales, majoritatea voturilor au fost oferite de moldoveni Partidului Acțiune și Solidaritate 52,80%, ceea ce constituie 63 de deputați PAS, urmat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu 27,27% sau 32 de deputați și Partidul Șor – 5,74% – 6 deputați.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 12:20 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Băcioi va avea un drum de acces nou, asta promite municipalitatea care susține că deja a demarat lucrările de reparație a drumului din partea Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut de edilul Capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.

Potrivit primarului, pentru acest obiectiv au fost alocate surse financiare din bugetul municipal 70 de procente și bugetul local 30 de procente.

Mai exact, acolo se fac următoarele lucrări:

 • spargerea și desfacerea betonului de ciment;
 • așternerea stratului de fundație din pietriș;
 • aplicarea stratului de egalizare din beton asfaltic;
 • îmbrăcăminte de beton asfaltic cu agregate mărunte ca strat de uzură pe toată suprafața drumului.

Tot în acest an, vor fi reluate lucrările de reparație a drumului spre satul Băcioi, lucrări începute anul trecut, mai anunță Primăria municipiului Chișinău.

„La această porțiune de drum vor fi amenajate trotuare pentru pietoni cu borduri, pe o distanță de 834 m la intrarea în localitate”, anunță Ceban.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate