Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Compania Moldcell – premiată cu 5 distincții pentru înaltă performanță la Marca Comercială a Anului 2020

30 Iun. 2021, 13:47
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Iun. 2021, 13:47 // Economie //  Realitatea.md

An de an compania Moldcell este apreciată la Gala Businessului Moldovenesc cu înalte distincții pentru activitatea merituoasă și contribuția esențială la dezvoltarea mediului de afaceri. Anul acesta însă, a fost pentru prima dată când Moldcell a fost decernată cu 5 distincții în diverse categorii din cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2020”. Trofeul de Integritate, Două medalii de Aur, și două trofee „Mercuriul de Aur”, inclusiv prestigiosul trofeu pentru „REPUTAȚIE ȘI ÎNCREDERE”, acordat la decizia Comitetului de Organizare în baza unei aprecieri complexe a activității companiei reieșind din imaginea, poziționarea, strategia, calitatea serviciilor și ratingul în rândul consumatorilor.

În 2020, Moldcell a marcat 21 de ani de activitate, mai exact 20 + 1, pentru că anul trecut s-a dovedit pe cât de semnificativ, pe atât de provocator, și a dat tonul noilor idei și soluții digitale care au propulsat progresul digital din Moldova din ultimul an.

„Ultimul an a fost unul proeminent pentru Moldcell, definit prin transformare și digitalizare, când provocările au fost înlocuite cu idei, iar riscurile cu oportunități. Un an în care oamenii din Moldcell și instrumentele digitale au reprezentat motorul în fața schimbării. ”Mercuriul de Aur” pentru ”REPUTAȚIE ȘI ÎNCREDERE” vine să valideze încă o dată conexiunea pe care Moldcell o are cu abonații săi și încrederea care este investită în acest parteneriat timp de 21 ani.” Carolina Bugaian, Vicedirector Moldcell.

Distincțiile primite în cadrul Galei Businessului Moldovenesc reprezintă aprecierea performanței și succesul înregistrat de către compania Moldcell în 2020, fiind premiată pentru nominalizări cu impact impunător și anume:

 • Medalia de Aur pentruBUSINESS ON-LINE” – este o recunoaștere a întâietății digitale a companiei Moldcell și definește integrarea deplină a experienței online în 2020 si anume: Magazinul Online Moldcell, lansarea în premieră pe piața din Moldova a tehnologiei eSIM, lansarea platformei electronice de semnarea a documentelor M-DOC, aplicația My Moldcell, lansarea serviciului internet fix + TV Moldcell PLUS, primul abonamnet digital e-Abonament, Abonament NEXT care împreună au contribuit la menținerea de lider în portabilitate a companiei Moldcell pentru al 7-lea an consecutiv.

 • Trofeul Mercuriul de Aur pentru „CONTRIBUȚIE IMPORTANTĂ LA DEZVOLTAREA DURABILĂ”. Moldcell a devenit prima companie privată din Moldova care s-a angajat oficial să sprijine Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Organizația Națiunilor Unite. Semnarea acestui memorandum reprezintă reconfirmarea principiilor după care Moldcell și-a ghidat activitatea în ultimii 21 ani, dar și consolidarea viziunii sale de viitor.
 • Trofeul de Integritate pentru „IMPLEMENTAREA STANDARDELOR DE INTEGRITATE ÎN SECTORUL PRIVAT” confirmă faptul că abonații Moldcell se bucură de calitate înaltă a serviciilor, bazată pe principiile de responsabilitate în afaceri, corectitudine, etică și conformitate, pe care Moldcell le promovează cu încredere în toată comunitatea de afaceri a Republicii Moldova.

 • DEBUTUL ANULUI ” Medalia de Aur pentru Fundația Moldcell.

Fundația Moldcell a fost unica premiantă în această categorie, și nu în zădar. În mai puțin de un an, au fost lansate inițiative și proiecte menite să schimbe viața oamenilor din Moldova spre bine. Lansată în 2020, Fundația reprezintă o platformă care reunește toate inițiativele și proiectele de responsabilitate social-corporativă ale companiei Moldcell.

„Ne mândrim că am reușit să-i susținem pe cei care au avut cel mai mult nevoie de ajutor în lupta împotriva COVID-19 (medicii din prima linie, pacienți, bătrâni, copii din familii social vulnerabile, profesori) cu 10 ventilatoare oferite la 8 spitale din țară, donare de trafic internet, minute gratuite, prânzuri calde pentru medici. Extinderea oportunităților de formare a tinerilor creativi și susținerea centrului ArtCor prin semnarea Memorandumului cu Asociația COR. Integrarea persoanele în vârstă în lumea virtuală cu ajutorul proiectului comun cu Fondul de Sprijin pentru Populație al Națiunilor Unite.” Irina Strajescu, Director Executiv Fundației Moldcell

Pentru că #WeAreMoldcell, fiecare distincție este meritul tuturor angajaților Moldcell, dar și al acționarilor noștri CG Corp Global care inspiră Moldcell la noi înălțimi.

Concursul ”Marca Comercială a Anului” este organizat de către Camera de Comerț și Industrie a RM, în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

P.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 13:36 // În Lume //  Realitatea.md

Xi Jinping a încercat să întărească Partidul Comunist Chinez, pentru a evita prăbușirea lui, așa cum s-a întâmplat cu Partidul Comunist Sovietic. Dar a acumulat și prea multă putere personală, devenind astfel chiar el principala amenințare pentru partid, spun experții.

În ianuarie 2013, la câteva luni după ce a preluat conducerea partidului de guvernământ chinez, Xi Jinping a adunat politicienii de top ai țării și i-a întrebat de ce s-a prăbușit Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Xi avea deja răspunsul.

„A negat complet istoria sovietică, istoria Partidului Comunist Sovietic, l-a negat pe Lenin, l-a negat pe Stalin. Organizațiile de partid nu au avut aproape niciun efect, iar armata nu era acolo”, le-a spus el.

Nouă ani mai târziu, niciuna dintre cele de mai sus nu se aplică Partidului Comunist Chinez (PCC). În calitate de secretar general, Xi a readus partidul în centrul vieții chineze. Cetățenii sărbătoresc în masă istoria mult editată, fondatorul partidului, Mao Zedong, este venerat, iar celulele de partid de la bază au fost revitalizate. Din 2015, Xi s-a angajat într-un program extins de reforme și modernizare militară.

Dar pe cât a lucrat la consolidarea puterii partidului, XI a făcut eforturi mari și pentru a-și garanta propria putere. A depășit limita de două mandate a președinției chineze, introdusă în 1982, a acumulat mai multe titluri decât orice lider al PCC din ultimele decenii și și-a creat propria ideologie, insuflată în constituția partidului.

Acum experții în politica chineză avertizează că, încercând să revitalizeze PCC, Xi a creat o nouă amenințare la adresa partidului: el însuși.

Xi „a ucis partidul”

Cai Xia, fostă profesoară la cea mai înaltă școală de formare pentru oficialii PCC, care trăiește acum în străinătate și este un critic acerb al partidului, a spus că, prin concentrarea puterii, Xi a „ucis partidul ca organizație”.

„Cei 95 de milioane de membri ai PCC sunt „sclavii voinței sale”, a adăugat ea.

Când Xi a preluat funcția, China părea, din exterior, mai puternică decât în ultimele decenii. S-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului, a organizat Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 și a depășit Japonia ca a doua cea mai mare economie din lume.

Din interior, Xi a văzut însă un partid cu o conducere slabă, lupte interne, corupție rampantă, disciplină laxă și credință șovăitoare. Predecesorul lui Xi, Hu Jintao, a fost considerat un lider slab. Acest lucru, combinat cu stilul de conducere colectivă instalat după Mao, le-a permis celor nouă membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic – cel mai înalt cerc al partidului – să își cultive fiecare propriul centru de putere. Rezultatul: procese dificile de luare a deciziilor și lupte în car facțiunile concura pentru propriile interese, a spus Cai. Soluția lui Xi a fost simplă – și radicală. El a optat pentru revenirea la regula unui singur lider.

„A folosit o cale greșită pentru a rezolva problema inițială și a înrăutățit lucrurile”, a spus Cai.

Consolidarea puterii personale

La scurt timp după ce a ajuns în funcție, Xi a declanșat o amplă campanie anticorupție, care nu a vizat doar oficiali corupți, ci și dușmanii săi politici. El a supravegheat căderea spectaculoasă a unor personalități puternice precum Zhou Yongkang, fost membru al Comitetului permanent al biroului politic și șef al securității, care a fost închis pe viață, și Xu Caihou, un general de armată care a murit de cancer după ce a fost expulzat din partid. În mai puțin de nouă ani, 392 de înalți oficiali și milioane de membri de partid au fost anchetați. Cei rămași știau că este e nevoie de loialitate totală pentru a supraviețui.

Pentru a concentra și mai mult puterea în propriile sale mâini, Xi a înființat mai multe „grupuri centrale de conducere” pentru a supraveghea domenii politice importante, inclusiv reforma militară, securitatea cibernetică, finanțele și politica externă. O relicvă din epoca Mao, aceste corpuri informale sunt secrete, iar lista membrilor nu e aproape niciodată publicată. Din informațiiile publicate de presa de stat, Xi conduce personal cel puțin șapte dintre aceste grupuri, iar mulți dintre oamenii care îi sunt loiali ocupă funcții importante.

În 2015, Xi a redus la tăcere disidența internă. O versiune revizuită a reglementărilor disciplinare ale partidului a interzis „criticile nefondate asupra deciziilor și politicilor centrului de partid”. Un an mai târziu, Xi a fost uns cu titlul de lider „de bază”, punându-l la egalitate cu oamenii puternici din trecut, precum Mao și Deng.

„Conducerea colectivă a partidului a devenit un concept numai cu numele, iar Xi a devenit personificarea centrului partidului”, a spus Cai.

Aleksandra Kubat, expertă politică chineză la Lau China Institute de la King’s College din Londra, spune că renunțarea la procesele instituționale și adoptarea unui „stil de conducere personalist” au creat „multe resentimente” față de Xi. Pe termen lung, acest lucru „se poate dovedi dăunător pentru stabilitatea sa”, a spus ea.

Mai mult, concentrând atât de multă putere în jurul său, Xi lasă partidului puțin spațiu de manevră pentru a crește un succesor. Dar nu e doar asta. Experții spun că Xi a demontat aproape complet sistemul de succesiune instituit după moartea lui Mao pentru a asigura longevitatea partidului.

În 2018, PCC a eliminat limita pentru mandatele prezidențiale, permițându-i lui Xi să conducă țara pe viață, dacă dorește. Partidul a declarat că măsura este necesară pentru alinierea celor mai puternice trei poziții din China – președinte, secretar general al PCC și președintele Comisiei militare centrale. Aceste funcții sunt de asemenea deținute de Xi și nu au limită de mandat.

Într-un raport realizat pentru Institutul Lowy în aprilie, experții în politică chineză Richard McGregor și Jude Blanchette arată că Xi și-a construit propria putere „în detrimentul celei mai importante reforme politice din ultimele patru decenii: transferul regulat și pașnic al puterii”.

„În acest sens, el a împins China către o potențială criză destabilizatoare pentru succesiune”, se arată în raport.

Reputația Chinei are de suferit

Dar această politică a lui Xi nu slăbește doar partidul, ci compromite poziția Chinei la nivel internațional. Sondaje recente din întreaga lume au arătat că reputația Chinei se află la punctul cel mai scăzut din ultimele decenii.

Un sondaj Pew publicat în octombrie 2020 a constatat că atitudinile negative față de China au crescut în ultimii ani în mai multe țări europene, asiatice și nord-americane, parțial din cauza modului în care a fost gestionată pandemia COVID-19.

Dar Xi a cerut Chinei să-și recapete locul ca mare putere globală, alături de Marea Britanie, Statele Unite și Rusia. O nouă generație de diplomați, supranumiți „lupii războinici” după o serie de filme chinezești patriotice cu același nume, conduce această politică externă, răspunzând cu înverșunare la orice critică percepută la adresa partidului și a conducerii sale.

Xi însuși a îmbrățișat acest stil. În discursul său cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea PCC, luna aceasta, el a avertizat că orice țară străină care încearcă să intimideze China „se va unple de sânge pentru că va da cu capul într-un mare zid de oțel”.

Problema succesorului

Cu cât Xi rămâne mai mult la putere, cu atât îi va fi mai greu să renunțe la ea, spun experții.

Richard McGregor, profesor la Lowy Institute, a scris în cartea sa „Xi Jinping: The Backlash” că, dacă Xi ar renunța la funcție, dușmanii pe care și i-a făcut în timpul brutalei campanii anticorupție ar profita de acest lucru.

„Într-o logică circulară, (susținătorii lui Xi) susțin că numirea unui succesor ar provoca instabilitate, mai degrabă decât invers”, a scris McGregor.

Având în vedere acest risc, Xi ar putea alege să rămână la putere sau să predea unele dintre pozițiile sale unui succesor, dar care să rămână o marionetă.

Deocamdată, nu există un risc imediat ca PCC să piardă controlul asupra puterii, așa cum s-a întâmplat cu Partidul Comunist al Uniunii Sovietice în 1990. Dar experții spun că politicile lui Xi îi vor lăsa pe viitorii lideri mai puțin pregătiți pentru problemele cu care se confruntă China, cum ar fi încetinirea creșterii economice, scăderea natalității și concurența strategică cu SUA.

„După ce a acumulat atât de multă putere și a făcut atât de multe greșeli, începe o cale autodistructivă fără întoarcere”, a spus Cai.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid