Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Conceptul sistemului electronic de gestionare a stocurilor în sfera medicală din Moldova, elaborat. Ce presupune

18 Iun. 2021, 17:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Iun. 2021, 17:20 // Societate //  Valentina Buză

Un sistem electronic de gestionare a stocurilor se preconizează a fi dezvoltat în Republica Moldova, care ar permite asigurarea evidenței și controlului circulației produselor medicale și ar îmbunătăți transparența și eficiența utilizării produselor medicale. În context, la etapa actuală, a fost prezentat conceptul și termenii de referință privind dezvoltarea Sistemului Informațional Automatizat Gestiunea Stocurilor (SIA GS).

Potrivit MSMPS, gestionarea stocurilor prin mijloace electronice reprezintă o parte integrantă a guvernării electronice, după cum este specificat în Concepția guvernării electronice, iar experiența altor țări care au avansat în acest domeniu demonstrează că implementarea politicilor de evidență a stocurilor este cel mai bine realizată prin încorporarea procedurilor electronice și dezvoltarea instrumentelor adecvate de evidență și gestionare a lor.

Totodată, adoptarea proceselor electronice în evidența și gestionarea stocurilor presupune o acoperire integrală și cuprinde instrumente online pentru evidența acestora, din momentul încheierii contractelor și livrării stocurilor către instituțiile medico-sanitare publice, până la consumarea și raportarea lor, cu planificarea ulterioară a achizițiilor.

Acest concept are drept scop gestionarea informației cu privire la disponibilitatea, circuitul, stocurile existente, data eliberării în timp util a acestora, creând o relație transparentă între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, instituțiile medico-sanitare publice, alte instituții responsabile de gestionarea stocurilor, precum și societatea civilă.

„Sistemul informațional va asigura transferul de date și integrarea între sistemele informaționale existente, va asigura utilizatorii cu instrumentele necesare pentru verificarea și validarea inregistrarilor, elaborarea rapoartelor, implementarea modulului analitic și a componentei de date deschise. Sistemul Informațional Automatizat de Gestionare a Stocurilor se va integra cu sistemele informaționale existente care dețin informații privind stocuri pentru a soluționa necesitățile curente”, se arată în comunicat.

De menționat că, conceptul și termenii de referință privind Sistemul de Gestionare a Stocurilor – SGS au fost elaborate în cadrul grupului de lucru instituit de MSMPS, responsabil de coordonarea procesului de elaborare, lansare și pilotare a sistemului electronic de informații,  cu suportul A.O. Inițiativa Pozitivă, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul financiar de UNDP Moldova.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 16:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 16:14 // Societate //  Realitatea.md

Fiecare al cincilea cuplu din Republica Moldova este infertil. La aproape jumătate din acestea, problemele de concepere a unui copil sunt indentificate anume la bărbați. Cauzele sunt diverse, iar cazurile sunt analizate individual. Mai multe despre acest subiect a vorbit medicul Diana Al Faraj în cadrul unui interviu fără protocol pentru canalul de YouTube al jurnalistului Dorin Galben.

„Fiecare om poate fi sigur că el comunică cu cineva care are problema infertilității, chiar dacă nu știe despre asta. Adică când stai la o masă cu 10 prieteni, cineva din ei se confruntă cu această problemă doar că nu vorbește. Trebuie să fim foarte atenți, dacă este vorba despre acest subiect. O mare parte sunt probleme de ovulație, o altă parte – cu trompele. Practic jumătate de cupluri sunt problemele la bărbat, adică bărbații nu sunt scutiți. Diagnosticul este infertilitate în cuplu, de aceea ei ambii au probleme infertilității, ei ambii luptă cu asta și fac eforturi să facă un copil. Și acum majoritatea femeilor vin cu operații făcute, iar soțul nu a făcut măcar o spermogramă. Bărbatul nu poate fi scos din ecuație. Medicina reproductivă recomandă ca primele investigații să fie făcute bărbatului”, a explicat Diana Al Faraj.

Cauzele sunt atât de diferite, de la înnăscute, ereditare la infecții. Multe nu sunt sub controlul omului. „Îmi este foarte greu când văd în față o femeie de 44-45 de ani care vine și mă întreabă cât timp mai am? Și eu îi zic că timpul a trecut. Tehnologiile moderne permit să naști și la 60 de ani, dar e târziu atunci când vrei să naști copilul tău biologic. … Dacă suntem slabi, facem sport, mâncăm sănătos, știm că riscul nostru de infarct este mic. Ceea ce ține de infertilitatea, nu este adevărat. Dacă ești sănătoasă ginecologic nu înseamnă că nu te confrunți cu infertilitate”.

Cât despre dacă este un mit incompatibilitatea partenerilor în funcție de grupa sanguină, medicul a confirmat că nu este adevărat. „Vă imaginați ce repercursiuni are asta asupra unui cuplu? Pentru că se despart. Și dacă ar fi asta adevărat, dar nu este adevărat. Testele care se fac aici pentru incompatibilitate sunt abandonate pentru că nu au nicio valoare. Are o importantă în sarcină deja, dar asta este deja cu totul o altă temă. La faza de concepere asta nu are importanță”.

Anul, circa 150 de copii se nasc fiind concepuți prin fertilizare in vitro. Unele femei nasc și câte 2 copii, în cazuri rare – 3. Însă nu întotdeauna fertilizarea in vitro este ultima șansă. „Încercați 1 an relații sexuale neprotejate nu mai rar de 2 ori pe săptămână, dacă femeia are până la 35 de ani și nu a avut niciun fel de intervenții chirurgicale ginecologice, apoi adresați-vă. … Fertilizare in vitro este tot ce nu se poate întâmpla în organismul femeii se întâmplă în laborator, adică ovocitul femeii se contopește cu spermatozoidul bărbatului și se obține embrionul. Facem ca să fim siguri că embrionul a ajuns în uterul mamei. Ulterior și noi, și părinții așteptăm să vedem dacă se implantează. … Uneori, explicăm cuplurilor că mai au nevoie de timp, alteori le recomandăm imediat”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate