Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Un partid din Moldova „se scaldă” în donații în această campanie electorală! Ultimatumul impus de CEC

18 Iun. 2021, 17:25
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Iun. 2021, 17:25 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Comisia Electorală Centrală a stabilit că Partidul Politic „Democrația Acasă” a depășit plafonul donațiilor prevăzute de legislație în campania electorală pentru scrutinul din 11 iulie.

În acest context, CEC a obligat acest concurent electoral să verse la bugetul de stat contravaloarea donațiilor primite peste plafon, în termen de 24 de ore.

De asemenea, CEC mai precizează într-un comunicat de presă că a luat act de rapoartele privind finanțarea campaniei electorale, la situația din 4 iunie curent, inclusiv de informațiile din rapoartele prezentate în termen de trei zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”, ale următorilor concurenți electorali:

 • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
 • Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”;
 • Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
 • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
 • Partidul Politic „Șor”;
 • Partidul Democrat din Moldova;
 • Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
 • Partidul Politic „Democrația Acasă”;
 • Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”.

Între timp, din rapoartele prezentate, CEC a constatat că donații de la persoane fizice din țară au încasat Partidul Politic „Șor”, Partidul Democrat din Moldova,  Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, iar Blocul electoral „RENATO USATÎI” și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” au încasat donații de la persoane fizice, atât cu venituri obținute în țară, cât și cu venituri din afara țării, iar mărimea acestora nu depășește plafonul stabilit de legislația electorală.

„Cu referire la donațiile primite de la persoane juridice, Comisia a constatat că de astfel de donații au beneficiat Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar plafonul stabilit a fost respectat”, se mai arată în comunicat.

Urmare examinării rapoartelor, CEC a atenționat concurenții electorali asupra obligației de a completa și prezenta raportul privind finanțarea campaniei electorale în corespundere cu dispozițiile din lege și cele regulamentare și a obligat concurenții electorali:

 • Blocul electoral „Renato Usatîi”;
 • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
 • Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
 • Partidul Politic ”Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” să prezinte în termen de 3 zile informațiile lipsă și/sau raportul corectat, conform constatărilor făcute.

Totodată, CEC a obligat Partidul Politic „NOI” să prezinte în termen de 24 de ore, informația despre neîncasarea veniturilor și neefectuarea cheltuielilor pentru situația din 4 iunie 2021 sau despre faptul că nu va deschide un cont la bancă cu mențiunea „Fond electoral”.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 12:04 // Life //  Mădălina Sorokovsky

O israeliană pe numele Goet Harel Segal a donat un rinichi unui băiat de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeia s-a adresat centrului donatorilor fără să știe cine va deveni în cele din urmă beneficiarul. S-a dovedit a fi un copil din Palestina, iar acest lucru a provocat condamnări și neînțelegeri din partea familiei sale. În ciuda tuturor, femeia, cu riscul de a fi respinsă de rude, i-a salvat viața băiatului.

Donarea rinichilor nu este o practică neobișnuită în Israel. 60 la sută din familii au fost de acord să doneze organele rudelor decedate. Există, de asemenea, donatori sănătoși, care sunt gata să doneze un rinichi sau o parte a ficatului și nu numai pentru rudele lor.

Trei transplanturi de rinichi au fost efectuate recent în Israel și EAU, datorită „schimbului de rinichi” dintre cele două țări. Organele potrivite au fost găsite în altă țară și au salvat vieți.

Cu toate acestea, povestea lui Goet Segal a lui Haaretz este diferită. Rinichiul ei se potrivea unui băiat palestinian de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeile native erau împotrivă, deoarece unele dintre rudele familiei au murit din mâinile teroriștilor, dar profesoara de grădiniță din nord a decis altfel. Și chiar i-a scris o scrisoare băiatului: 

„Nu mă cunoști, dar în curând vom fi foarte apropiați, deoarece rinichiul meu va fi în corpul tău. Sper din toată inima că această operațiune va fi încununată cu succes și că vei trăi o viață lungă, sănătoasă și plină de sens”, menționează Goet. 

Bunicul, în onoarea căruia Goet Segal a făcut acest pas, i-a spus întotdeauna că trebuie să trăiască cu sens și să respecte tradiția evreiască, în care nu există o datorie mai mare decât salvarea unei vieți.

Femeia speră că actul ei va deveni un exemplu de binefăcător în perioade de nesfârșite conflicte militare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate