La alegerile din 19 septembrie curent în Unitatea-Teritorial Administrativă din Găgăuzia au fost înregistrate mai multe provocări pe care autoritățile au trebuit să le depășească. O asemenea concluzie a fost pronunțată astăzi, în cadrul unei analize a modului de desfășurarea a scrutinului.
Prezentă la evenimentul de analiză și evaluarea a scrutinului, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că membrii Comisiei Electorale din regiune s-au descurcat, chiar dacă au întâmpinat o mulțime de impedimente de ordine electoral, social și chiar de cadre.
„Nu au fost înregistrate devieri grave, care ar fi putut schimba mersul rezultatelor alegerilor. Din orice campanie electorală se poate de identificat lucruri care urmează să fie îmbunătățite. În primul rând este vorba de campaniile de dezinformare. Libertatea de exprimare este tratată ca un element de distorsionare a mesajului. Avem exemplu cu privire la campania electorală. Alt fenomen a fost înregistrarea persoanelor în cursă în localitatea unde trăiesc. Acest fenomen trebuie studiat minuțios, de noi, de autorități, pentru a pune la dispoziție cetățenilor un proces electoral corect”, a spus bașcanul Găgăuziei.
Iana Covalenco, președinta Comisiei Electorale din Găgăuzia a menționat că s-a confruntat cu o mulțime de probleme în procesul de organizare desfășurare a alegerilor locale din regiune.
„Comisia Electorală a Găgăuziei s-a confruntat cu două probleme până la data alegerilor. Faptul că a fost instituită stare de urgență, iar alegerile au fost anulate. Inițial nu era clar cine trebuie să aprobe decizia de amânare a scrutinului. Nu era clar ce trebuie să facem – să contramandăm sau să anulăm alegerile. A trebuit să așteptăm 9 zile până am avut o claritate la acest subiect. Între timp candidații veneau la Comisie și cereau listele de circumscripție. Ulterior s-a constatat că data alegerilor nu se anulează ci se contramandează”, a spus Iana Covalenco.
Printre problemele enumerate de către președinta Comisiei Electorale a Găgăuziei se mai regăsesc și lipsa de finanțiști, programatori, lipsa de acces la Registrul alegătorilor al țării, lipsa unui spațiu mai mare pentru procesul de organizare și desfășurare a procesului electoral, lipsa unui statut juridic al Găgăuziei etc.
Printre concluziile pronunțate se numără și faptul că se atestă o scădere în timp a numărului cetățenilor care își exercită dreptul la vot în Găgăuzia.
Precizăm că, la alegerile din cadrul Adunării Populare din Găgăuzia, din data de 19 septembrie curent, în cadrul celor 35 de circumscripții electorale au fost înregistrați 132 candidați în cursa electorală. La scrutin au participat 47 163 de cetățeni în primul tur și peste 25 de mii în cel de-al doilea tur.
La mai bine de două luni de la data alegerilor, noii deputați locali din cadrul Adunării Populare nu au reușit să-și aleagă președintele instituției și organele funcționale. Până în prezent au fost cinci tentative de alegere a președintelui și organelor Adunării Populare.