Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Concursul celor mai inovative idei în domeniul transformării digitale. Cine sunt câștigătorii?

04 Nov. 2021, 09:42
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Guștiuc
04 Nov. 2021, 09:42 // Sci-tech //  Mădălina Guștiuc

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova a selectat câștigătorii primei ediții a concursului de finanțare desfășurat în cadrul Platformei de susținere a inovării în domeniul transformării digitale.

Câștigătorii au venit cu soluții pentru digitalizarea serviciilor administrațiilor publice și cele sociale, precum și soluții IT pentru sectoare non-IT:

 1. Fagura, cu platforma FinTech de acordare a creditelor pentru start-up-uri și întreprinderi mici și mijlocii. Fiindcă multe din inițiativele tinerilor antreprenori se lovesc de lipsa de finanțare sau finanțare la un cost prea mare, va fi testată o idee de creditare cu dobândă zero. Se va folosi o soluție 100% online, asistată de machine learning, care va aproba cererile de finanțare în doar câteva secunde.
 2. Diginet Pro, cu soluția propusă Facturare.md. Presupune emiterea și circulația facturilor electronice de plată pentru afaceri în Moldova (B2B și B2C), integrare cu 1C: 8, CRM Bitrix24 și AmoCRM, precum și mecanism de notificare prin e-mail, SMS și rețele sociale.
 3. Paynet Services, cu QR Bills. Prin intermediul inițiativei, compania își propune să digitalizeze modul de plată a facturilor pentru utilități, în special în regiuni, prin plasarea unui cod QR pe fiecare factură, care poate fi scanat și achitat cu un singur click.
 4. Drone Assistance, cu platforma Moldova AgriDrone Network. Inițiativa presupune extinderea accesului la serviciile de creștere a productivității în agricultură, prin implementarea soluțiilor digitale și anume: modelarea tridimensională a loturilor agricole, extinderea accesului la serviciile dronelor agricole în scopuri de irigare, introducerea îngrășămintelor și substanțelor de protecție a plantelor cu economii însemnate și de o manieră inofensivă mediului. Rețeaua va oferi servicii de instruire a piloților de drone agricole, precum și servicii de mentenanță a echipamentelor.

Prima ediție a concursului s-a desfășurat în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Moldova IT Park.

Totodată, pe 3 noiembrie 2021, PNUD a lansat cea de-a doua ediție a concursului, invitând companiile TIC să genereze soluții inovatoare pentru digitalizarea serviciilor publice. Concursul este organizat în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și se axează pe următoarele domenii:

 1. Semnătura digitală/Identitatea Mobilă/MobiSign;
 2. Digital Wallet/MWallet;
 3. Cabinetul Personal/MCabinet.

Termenul limită pentru depunerea dosarului complet este 7 noiembrie, ora 12.00. Companiile participante pot obține granturi în mărime de până la 40.000 USD.

PNUD desfășoară aceste concursuri de finanțare în cadrul proiectului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 11:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
07 Dec. 2021, 11:19 // Societate //  Valentina Buză

Un incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 2 nivele pe strada Prieteniei 8 din orașul Ialoveni a pus pe jas pompierii IGSU. Potrivit informațiilor, aceștia au fost alertați să intervină în jurul orei 02:05.

Mai exact, conform datelor, un apartament de la primul etaj a fost cuprins de flăcări.

„Pentru stingerea incendiului, la fața locului au intervenit 2 echipe de pompieri, care ajunși au stabilit că arderea s-a produs în bucătăria apartamentului, iar în apartamentele vecine de la etajul 2 au rămas blocate mai multe persoane care riscau să se intoxice cu produsele de ardere”, se arată în nota informativă a IGSU.

Așadar, în cel mai scurt timp, cu ajutorul scării culisabile, salvatorii au reușit evacuarea a celor 6 persoane blocate, inclusiv doi minori în vârstă de 10 și 15 ani. Datorită intervenției operative a pompierilor, aceștia nu au avut de suferit.

„Arderea a fost localizată către ora 02:25, iar incendiul a fost lichidat complet la ora 02:44. Conform IGSU, în urma incendiului victime nu au fost raportate, iar focul a distrus mai multe bunuri materiale din bucătăria apartamentului cu suprafața de 10 m2 și parțial antreul apartamentului”.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.


 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală