Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Confirmat de SIS. În Transnistria se dezvoltă „ferme de criptovalută”: Cunoaștem încă din perioada incipientă

21 Nov. 2021, 17:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
21 Nov. 2021, 17:36 // Actualitate //  Petru Beregoi

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) cunoaște despre „fermele de criptomonedă”, care se dezvoltă în regiunea transnistreană încă „din perioada incipientă” și au alertat autoritățile responsabile. O asemenea informație a fost oferită drept răspuns la solicitarea portalului de știri Realitatea.md de către SIS, cu privire la acest subiect.

SIS precizează că a întreprins măsuri cu alte forțe de ordine din țară pentru a stopa importul de echipament destinat producerii de criptovalută, destinat regiunii separatiste.

„În limita competențelor legale, Serviciul de Informații și Securitate întreprinde acțiuni orientate spre combaterea riscurilor de natură economică, energetică și social-politică la adresa securității naționale, generate de funcționarea fermelor de criptovalută din regiunea transnistreană. Menționăm că, de comun cu alte instituții ale statului, Serviciul a întreprins măsuri pentru obstrucționarea importurilor de echipament destinat producerii de criptovalută, în raioanele de est ale Republicii Moldova”, se arată în răspunsul oferit de SIS.

Totuși, Serviciul de Informații și Securitate menționează că, dezvoltarea mediului de afaceri din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu este coordonată cu autoritățile constituționale de la Chișinău, fapt care ar împiedica procesul de control asupra acestui segment.

„SIS cunoaște despre dezvoltarea fermelor de criptovalută în regiunea transnistreană încă din perioada incipientă și a informat instituțiile abilitate ale statului la fiecare etapă de dezvoltare a acestui proiect. Pe parcursul ultimului an, producerea criptovalutei și importul de echipament în regiunea transnistreană a fost subiectul multiplelor informări remise către conducerea statului și instituțiile centrale”, mai precizează SIS.

Serviciul afirmă că, subiectul „fermelor criptovalutei” rămâne în atenția sa, iar rezultatele investigațiilor vor fi puse la dispoziția autorităților, însă nu și făcute public.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, fostul deputat al Platformei DA, Liviu Vovc, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, iar apoi a venit cu o postare și pe pagina sa de Facebook, despre „fermele de criptovalută” de care SIS știe însă nu face publice informațiile.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
17 Ian. 2022, 17:00 // Actualitate //  Maria Timofti

Radu Marian, deputatul PAS, a solicitat Consiliului Concurenței să facă investigații în sectoarele în care creșterea prețurilor depășește media. Într-o postare pe o rețea de socializare, el spune că investigația ar trebui făcută în special în industria alimentară, domeniul construcțiilor și al imobiliarelor.

„Am solicitat să fie identificați agenții economici care au majorat prețurile în mod neobișnuit (de ex. la care abaterea standard este mai mare de 4 puncte procentuale.) și să fie investigate acțiunile acestora prin prisma respectării legislației concurențiale.

Tendința de creștere a prețurilor este una globală, dar asta nu înseamnă că situația de pe piață nu trebuie monitorizată atent. Știu că autoritatea concurențială efectuează deja anumite investigații și sper că în scurt timp să vină și cu concluzii. Abuzurile nu pot fi tolerate.

În condițiile care majorarea prețurilor este o mare problemă pentru cetățeni, prioritatea numărul unu a autorităților va fi stimularea creșterii veniturilor populației”, a scris Radu Marian.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală