Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Confiscarea averii judecătorilor. E posibil la noi? „Dacă stă într-o cameră și-ți lasă moștenire mil € , nu e credibil”

16 Sept. 2021, 14:12
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
16 Sept. 2021, 14:12 // Economie //  Realitatea.md

Singura spaimă reală pentru judecătorii corupți ar fi confiscarea averilor. Dacă este ea realizabilă în Republica Moldova s-a discutat la Europa Liberă în cadrul unui interviu cu fosta europarlamentară Monica Macovei, în trecut ministră a Justiției în România, care a acceptat să analizeze primii pași în reforma justiției din Republica Moldova făcuți de noua putere de la Chișinău.

„Aici avem prevederi identice în România și în Republica Moldova, în care se spune că averea se prezumă a fi dobândită ilicit. Cu toate acestea, după multe discuții și scandal public, adică populația reacționează, avem un articol în Codul Penal, 112^1, confiscarea extinsă, dar avem Directiva confiscării extinse a Uniunii Europene, este vorba de Directiva din 2014 – trec peste detalii a Uniunii Europene -, care privește confiscarea extinsă și sechestrul asigurator și care e obligatorie, deci și pentru România, că este membră UE, și pentru Republica Moldova că accede spre Uniunea Europeană. Dar Uniunea Europeană să știți că, dacă se duce la Comisie ministrul Justiției sau primul ministru, sau președintele și le explică toate aceste lucruri, cum am făcut și eu – nu pot să fac reformă cu condițiile acestea, trebuie să fac aceste schimbări –, oamenii aceia înțeleg cum au înțeles și la mine, că și la noi numea CSM-ul, dar era prin lege”, a explicat Monica Macovei.

„Dacă X este judecător, ajunge la concluzia că X, persoana Popescu, nu știu, a luat o șpagă de 1.000 de euro, înainte de a-l condamna îi cere procurorului de ședință să facă o anchetă, o verificare pe toată averea acelei persoane și tot ce are – venituri, bunuri, case, iahturi, mașini în România și în străinătate – și dacă există diferență între veniturile legale dobândite de acea persoană X prinsă cu 1.000 de euro șpagă ale lui, ale familiei, donații, moșteniri, soție tot, probate, evident, dacă există diferențe, diferențele se confiscă, pentru că există prezumția care este în Convenția ONU împotriva corupției pe care Republica Moldova a semnat-o demult, prezumția că un funcționar public, dacă are o avere care depășește veniturile legale ale lui și ale familiei este dobândită tot prin corupție, prins o dată cu corupția, fiindcă nu te poate prinde de câte ori ei șpagă în viața ta sau nu te poate prinde de câte ori faci trafic de droguri în viața ta, că nu se poate, trebuie să recunoaștem, penal, adică dincolo de orice dubiu ca probe. Și atunci, funcționari publici să știți că sunt și președintele țării, și parlamentarii, și polițiștii, și judecătorii, și procurorii – toți. Deci cu această prezumție se poate lucra, aveți această prezumție de confiscare în Convenția ONU împotriva corupției și nu aveți directiva europeană, dar pe asta ați semnat-o, ați promulgat-o, a adăugat aceasta.

Experții sunt de părere că aceasta-i foarte greu de probat în condițiile în care oamenii foarte senin dezvăluie că au primit daruri, cadouri de nuntă de la părinți, trăiesc în casele părinților. Chiar și așa, Monica Macovei insistă că trebuie să le dovedească. „Trebuie să le dovedești; o moștenire, dar trebuie să le dovedești și se verifică, că dacă stă într-un apartament de-o cameră și-ți lasă moștenire 3 milioane de euro, pe bune, nu e credibil. Deci nu se inversează sarcina probei, procurorul îți pune în față o diferență nejustificată de avere. Dacă tu poți să justifici pe toată sau o parte din ea, OK, nu se confiscă; dacă nu poți – se confiscă, nu se inversează sarcina probei. Astăzi, toată lumea o trage cu inversarea sarcinii probei. Nu! Nu, că prima sarcină e a procurorului să dovedească cât ai tu în realitate”.

La subiect:

FOTO S-a îmbogățit ilicit! Primul judecător din Moldova, la pușcărie.
Nu va avea voie nici să activeze timp de 15 ani

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie