Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

„Tarzan” din Vietnam, care a trăit zeci de ani în junglă, a murit după ce a revenit la civilizație

16 Sept. 2021, 14:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
16 Sept. 2021, 14:45 // În Lume //  Realitatea.md

Vietnamezul supranumit „Tarzan”, după ce a trăit timp de 40 de ani în junglă, a murit la vârsta de 52 de ani, de cancer la ficat.

Ho Van Lang a murit luni, la aproximativ opt ani după ce el și tatăl său, Ho Van Thanh, s-au întors în civilizație. Cei doi au fugit în jungla din districtul Tra Bong în 1972, din cauza bombardamentelor lansate de trupele americane în timpul războiului din Vietnam, care le-au ucis aproape toată familia.

Timp de decenii, cei doi nici măcar nu au știut că războiul se încheiase.

Bărbații poate că nu s-ar fi gândit niciodată să revină în civilizație, dar în 2013 tatăl s-a îmbolnăvit, fiind obligați să caute ajutor medical în cea mai apropiată localitate.

Cei doi nu s-au mai întors în junglă, pentru că au fost imediat cuceriți de toate avantajele vieții moderne, în comunitate. Bătrânul a murit în 2017, din cauze incerte.

Ho Van Lang s-a îmbolnăvit ulterior, iar săptămâna aceasta a murit.

Prietenul lui, Alvaro Cerezo, a declarat pentru o agenție de știri că toate capcanele unei „vieți moderne”, între care alimentele procesate și chimicalele, i-ar fi dăunat.

Cum s-a readaptat la civilizație

Ho Van Lang și tatăl lui au fugit în junglă, unde au învățat să vâneze și să cultive diverse legume pentru a se hrăni, și-au construit din crengi și frunze uscate un adăpost și au umblat mai mult dezbrăcați. Timp de 41 de ani au stat exclusiv în junglă și singura legătură cu civilizația a fost fratele lui Lang rămas în Tra Kem, care îi mai vizita din când în când.

În 2013, când tatăl s-a îmbolnăvit, cei doi au fost descoperiți din întâmplate de niște turiști care și-au dat seama că erau într-o situație dificilă. Aceștia au alertat autoritățile și astfel au fost readuși în civilizație.

La acea dată, bătrânul putea să comunice, însă Lang știa doar câteva cuvinte dintr-un dialect regional.

Cerezo, explorator și antreprenor, s-a împrietenit cu Lang, a locuit o perioadă în aceeași casă cu el și l-a ajutat să se reacomodeze în societate.

Cerezo a spus: „Nu mi-a plăcut să-l văd trăind în civilizație. Am fost mereu îngrijorat că el și corpul lui nu vor putea face față unei schimbări atât de drastice. Și-a petrecut toată viața în junglă și apoi a venit să trăiască în lumea civilizată, unde a început să mănânce alimente procesate și chiar să bea alcool”.

Cerezo a publicat o carte despre prietenul său în 2017.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 10:46 // Politica //  Realitatea.md

„Sunt unii care vor bate din palme pe furiș, alții a câta oară vor arunca cu noroi dar cu siguranță că mult mai mulți vor avea păreri de rău și regrete…”. Mesajul aparține Veronicăi Herța, consilieră a Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău și vine în urma anunțului de retragere din viața politică făcut de către Dorin Chirtoacă.

„Exact acum un an, exact în această zi am făcut această postare. În care am scris o mică parte din tot prin ce am trecut în anii în care alături de dul Chirtoacă am avut norocul de a administra orașul. Chiar dacă a fost greu, complicat iar uneori părea imposibil de reușit- oricum am reușit multe”, scrie Herța pe pagina sa de Facebook.
În cele din urmă, Veronica Herța susține că alături de PL, chiar dacă a primit oferte de a pleca într-un partid sau altul.
„Am fost și rămân în echipa lui Dorin Chirtoacă, chiar dacă am avut propuneri de a trăda, de a pleca, de a lovi în spate.. am ales să rămân alături. Rămân alături chiar dacă trădarea deja a devenit o normă şi o “mândrie” în Republica Moldova. Rămân alături pentru că prietenia și bunul simț nu înseamnă funcții sau alte foloase, rămân alături pentru că știu sigur că nu există un alt politician de talia lui care să iubească la fel de mult acest pamânt și oamenii la fel ca dânsul”.
Realitatea.md amintește că Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a anunțat că se retrage din viața politică. Fostul primar de Chișinău urmează să-și depună mandatul de consilier municipal și demisia din funcția de lider al partidului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău