Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Consiliul Concurenței – acuzat de irosirea a 15 mln de lei pe chirii, pe care nici nu le-au folosit

13 Oct. 2021, 23:15
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
13 Oct. 2021, 23:15 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, acuză membrii Consiliului Concurenței de faptul că irosesc banii publici pentru închirierea unor oficii, pe care nici măcar nu le-au folosit corespunzător, informează Realitatea.md.

„În 2019 s-a elucidat faptul că Consiliul Concurenței plătește 5 milioane de lei pe an (din 25 milioane), pentru chirie într-un oficiu privat. Am obținut angajamentul conducerii CC să identifice un oficiu din spațiile de care dispune statul.

A venit anul 2020. Instituția a rămas tot acolo, iar în bugetul pe 2020 sunt bugetați încă 5 milioane lei. Am insistat pe un amendament la legea bugetului, care să reducă bugetul CC cu 5 milioane, dar guvernul socialist a respins amendamentul. A venit pandemia. Toți am stat în lockdown, am lucrat de acasă, iar Consiliul Concurenței plătea chirie pentru oficii goale.

A venit anul 2021. Aceeași istorie. Am mai insistat o dată. Am făcut demersuri pe la guvern, am mai făcut încă un amendament. Din nou – nimic.

Între timp, Consiliul Concurenței a plătit suma de 15 milioane de lei chirie la oficiu privat, chiar dacă statul dispune de spațiu. Sigur, poate nu atât de luxos și ultra-central. Dar Consiliul Concurenței ar fi putut economisi 15 milioane de lei, sau ar fi putut utiliza banii aceștia ca să plătească salarii ceva mai competitive angajaților săi. Nu știu, zic și eu. Căci azi ne-au spus că angajații au salarii cam mici. Și eu personal îi cred”, scrie deputatul Dumitru Alaiba.

Menționăm, că presa a scris despre faptul că cei de la Consiliul Concurenței (CC) au plătit annual câte 5 milioane de lei pentru închirierea spațiului în care își desfășoară activitatea. Sumele de bani achitate pentru chirie au ajuns pe conturile unei companii deținute de fostul director al Agenției Proprietății Publice (APP), Vladimir Baldovici.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 22:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
26 Oct. 2021, 22:46 // Societate //  Realitatea.md

Compania Accent Electronic a luat act de materialul de investigație semnat de echipa „CU SENS”, în care se relatează despre cum se prăfuiesc cele 10.000 de laptopuri cumpărate de Ministerul Educației în toamna anului 2020. Precizăm că Accent Electronic a fost desemnată câștigătoarea licitației respective.

Nu vom contesta conținutul și calitatea anchetei jurnalistice, dar vom atrage atenția că jurnaliștii „CU SENS” au încălcat legea și codul deontologic, în ceea ce ne privește. Au sunat la recepția companiei noastre, au cerut să discute cu un specialist în tendere și au înregistrat discuția fără permisiune, apoi au difuzat un citat audio trunchiat.

În lumina celor expuse, Accent Electronic vine cu următoarele precizări:

Compania a câștigat licitația în baza celui mai mic preț oferit. Acest lucru a fost posibil, în urma unor eforturi considerabile prin care am reușit să convingem producătorul să ne expedieze un lot, la preț mai mic chiar și decât costul de producție. Altfel spus, producătorul de calculatoare „Lenovo”, a făcut un act de binefacere Guvernului R.Moldova, la rugămintea insistentă a Accent Electronic – distribuitor și partener oficial în R.Moldova;

Urmare a prețului preferențial oferit de Producător și Accent Electronic, Ministerul Educației a economisit circa 11 milioane de lei;

Prețul oferit de Producător și Accent Electronic a fost cu 635.800 de dolari mai mic decât următorul preț înscris la licitație. Este pentru prima dată în istoria licitațiilor publice la care participăm timp de 30 de ani, când diferența dintre oferta 1 și oferta 2 este de 22%;

Compania Accent Electronic a minimizat la maximum venitul net din această licitație, câștigul fiind de numai 1%. E bine știut că în alte situații similare, participanții urmăresc un venit minim de 7%.  Participarea Accent Electronic a fost cu intenția nobilă de a ne ajuta țara în vremuri pandemice (fără a detalia eforturile și riscurilor comerciale cărora ne-am expus);

Tenderul a fost organizat sub stricta monitorizare a Băncii Mondiale, iar cerințele au fost printre cele mai exigente. Atât companiile participante la tendere publice, cât și instituțiile statului pot confirma că tenderele organizate sub egida BM, sunt cele mai transparente și mai exigente. Licitația a avut loc în regim LIVE;

Pentru comparație, calculatoarele cumpărate de Ministerul Educației prin intermediul licitației câștigate de Accent Electronic, au atins un cost mediu 5200 de lei cu tot cu sistem de operare licențiat. Or, costul minim al unui asemenea model de calculator, în magazinele din R.Moldova este de 12.000 de lei.

Accent Electronic nu a fost niciodată favorizată la licitațiile publice, cu atât mai mult în perioada guvernării PD (după cum insinuează jurnaliștii „CU SENS”). Toate tenderele câștigate au fost în baza celui mai mic preț oferit, or Accent Electronic este distribuitorul oficial și partener al principalilor producători de calculatoare cumpărate prin licitații publice (Lenovo, Dell, HP, Acer).

Drept dovadă a celor afirmate supra, putem spune că în timpul guvernării PD (2016), Accent Electronic a câștigat mai puțin de 1,55% din licitațiile publice. De cealaltă parte, o altă companie (Bass System) avea, în perioada menționată, o cotă de peste 83% din piața licitațiilor organizate de instituțiile de stat.

Facem apel la jurnaliștii care pretind că fac investigații să documenteze aceste cifre, înainte de a ne pune etichete defăimătoare. Condamnăm vehement sintagma „omul lui Plahotniuc” atribuită președintelui Accent Grup, domnului Vladimir Russu și cerem mass-mediei să nu promoveze speculații împrumutate din gura personajelor controversate și fugare cu care ne aflăm în litigii. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să credem că instituțiile mass-media acționează în tandem cu aceste personaje și dreptul să acționăm în consecință.

Link către investigația „CU SENS”: https://www.youtube.com/watch?v=wm2lUJJVVOA

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău