Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Consiliul Procurorilor acuză presiuni asupra membrilor CSP din partea Ministrului Justiției

04 Oct. 2021, 22:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
04 Oct. 2021, 22:50 // Politica //  Cristina Vlah

Trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor au venit cu acuzații publice față de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru imixțiune politică și presiuni asupra membrilor CSP, informează Realitatea.md.

Prima acuzație ține de faptul că ședința din 30 septembrie a Consiliului Superior al Procurorilor a fost întreruptă de către deputatul PAS, Lilian Carp, care a venit cu solicitare de modificare a agendei ședinței, fapt susținut și de către ministrul Justiției.

Ulterior, a fost depusă cerere, înregistrată în corespondența oficială, privind notificarea despre o ședință extraordinară a CSP. „Totuși, chiar și o ședință extraordinară nu este rezultatul unei discreții personale, nu presupune o marjă subiectivă absolută, dar trebuie conformată legii.

Din aceste considerente, în temeiul prevederilor normative în vigoare, pentru a respecta activitatea tuturor membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, data ședinței a fost stabilită pentru ziua de 05.10.2021, fapt despre care au fost anunțați toți membrii CSP, în corespundere cu procedurile existente.

În pofida tuturor acestor reglementări, în dimineața zilei de 04.10.2021, mai mulți membri ai Consiliului Superior al Procurorilor au fost telefonați de către o persoană, care s-a prezentat a fi consilierul ministrului justiției și a insistat ca ședința să se desfășoare în ziua de 04.10.2021, ora 10:00, pentru a decide asupra subiectului propus pentru ședința extraordinară.

Apreciem că acest apel telefonic reprezintă expresia unei imixțiuni directe și constituie dovada presiunilor față de membrii Consiliului Superior al Procurorilor vizați, pentru a-i determina să se prezinte la 04.10.2021 în ședință, or, o asemenea conduită este inadmisibilă într-un stat de drept și denaturează esența valorilor democratic”, se menționează într-o declarație de presă a instituției.

În acest sens, membrii CSP califică acele apeluri efectuate ca fiind „îndreptate spre a compromite independența membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și spre a-i influența direct să se alinieze preferințelor politice, deoarece solicitările au venit de la exponenții puterii executive, care, fără suport legal, și-au asumat pretinse atribuții de „a da indicații” membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”

„Menționăm că independența Consiliului Superior al Procurorilor este fixată în lege și este protejată de standardele internaționale, iar principiile statului de drept impun respectarea cu strictețe a prevederilor legale și stabilesc expres că presiunile politice nu sunt conforme cu spiritul valorilor democratice.

Bazându-ne pe argumentele descrise, exprimăm îndemnul să fie excluse asemenea practici ilegale, pentru a menține încrederea societății că activitatea Consiliului Superior al Procurorilor nu este influențată politic, iar independența membrilor este o certitudine, dar nu o prevedere teoretică și iluzorie.

Avem respectul firesc pentru toate autoritățile publice și susținem necesitatea cooperării instituționale în conformitate cu legea, dar, totodată, ne dorim ca orice presiune și influență asupra noastră să fie excluse”, se mai arată în declarație.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, care au semnat această declarație, sunt: Angela Motuzoc, Inga Furtună, Lilia Mărgineanu.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:32 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din Legea privind sistemul public de pensii, susținut în prima lectură cu votul colegilor săi de fracțiune în Parlament, s-a simțit nevoit să dezmintă o informație tirajată în presă, precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. „Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu”, a punctat politicianul într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit aceleași postări, „în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont într-adevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”.

„Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minimum 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. Nu se schimbă nimic la acest capitol”, a reiterat deputatul Dan Perciun.

Acesta a mai adăugat despre pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. „Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39”.

„Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, a conchis acesta.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală