Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Stoianoglo se ține cu mâinile de fotoliu? Adunarea Procurorilor, pe agenda CSP. Litvinenco: O să-mi expun părerea

17 Aug. 2021, 10:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Aug. 2021, 10:47 // Actualitate //  Realitatea.md

Stoianoglo, cu „un picior afară”. Deputații PAS modifică legea,
încât procurorul general să poată fi demis

Încă de săptămâna trecută, când cu votul a 59 de deputați PAS un proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii a trecut de prima lectură în Parlament, se zvonea că Procuratura Generală, în special, conducerea în persoana procurorului general Alexandr Stoianoglo ar fi în alertă. Tot atunci s-a insistat ca la următoarea ședință a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), adică azi, 17 august curent, să fie introdusă pe ordinea de zi subiectul convocării Adunării Generale a Procurorilor. De ce asta ar fi o tentativă de a scăpa de demisie?

Potrivit modificărilor Legii Procuraturii care vor intra în vigoare, dacă se va vota și în lectură finală, activitatea profesională a procurorului general va putea fi evaluată de o Comisie specială, care va avea împuterniciri și, în urma aprecierii, să solicite demisia din funcție sau emiterea unei decizii de încetare a dispoziției disciplinare. Evaluarea procurorului general va putea fi cerută de președintele țării sau de cel puțin trei membri ai CSP. Ulterior, CSP va crea o comisie alcătuită din 5 membri – câte un delegat din partea Președinției, Parlamentului, CSP, CSM și chiar o persoană propusă de procurorul general.

Deschide.md scria cu referire la surse din cadrul Procuraturii Generale că Alexandr Stoianoglo ar fi dispus în mod urgent convocarea Adunării Generale a Procurorilor, aceasta urmând să aibă loc în luna septembrie, pentru a fi luată decizia de a fi inclocuiți cinci membri ai CSP cu unii „loiali”. Aceleași surse susțin că ar încerca astfel să obstrucționeze eventuala sa demisie din funcție sau eliberarea acordului pentru investigare sub aspect penal a acestuia.

Alexandr Stoianoglo nu a venit cu vreo reacție în acest sens. Cert este faptul că, anterior, s-a arătat nemulțumit că activitatea sa ar putea fi evaluată. „Pentru ce atunci a fost făcut concurs pentru funcția de procuror general, ca peste 1,5-2 ani, să facem evaluarea? Și al treilea. Noi totuși avem niște standarde, niște instituții internaționale care nu prevăd, chiar poziția Comisiei de la Veneția, precum că procurorul general să fie evaluat. Dar cine poate să mă evalueze? Doamna Stamate sau Domnul Litvinenco? Care nu au bătut niciun cui în viața sa?”.

Pe ordinea de zi de azi a CSP aprobată de președinta Consiliului, Angela Motuzoc, și votată de membri în ședință, este prezent subiectul convocării Adunării Generale a Procurorilor cu nr. 13.

Noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, este pentru prima dată când participă la o ședință CSP și în debutul acesteia a precizat că își va expune părerea, când vor trece la examinarea propriu-zisă a subiectului.

VIDEO Litvinenco, prima dată la ședința CS al Procurorilor.
A avut obiecții! La insistența sa va fi discutat un subiect

Amintim că mandatele actualilor membri ai CSP din rândul procurorilor au expirat acum câteva luni. Până în prezent, nu a fost convocată Adunarea Generală a Procurorilor pe motiv de pandemie de Covid-19.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală