Experții au venit cu critici față de noile modificări propuse de Sergiu Litvinenco la Legea cu privire la Procuratură. Specialiștii spun că odată modificat modul de demitere și evaluare a procurorului general, se dorește de fapt poltizarea Procuraturii, informează Realitatea.md.
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, confirmă faptul că există multe obiecții aduse Procuraturii și procurorului general, dar totuși aceștia trebuie să fie independenți față de forțele politice.
„Altfel ei niciodată nu vor porni împotriva politicienilor, care în 30 de ani ai Republicii Moldova au fost principala problemă în dezvoltarea țării. Eu cred că se creează un precedent foarte periculos, atunci când pentru a scoate procurorul general, Parlamentul umblă cu modificări legislative. Eu sunt sigur că în politică există și alte mijloace pentru a lua o decizie în interesul ambelor părți: procuraturii și partidului de guvernământ. Fiindcă dacă peste 4 ani vom avea alt Guvern, care va dori schimbarea procurorului general, iar peste următorii 4 ani un alt Guvern, atunci cum mai rămâne cu independența procurorilor? O premiză a fost lansată și de către procurori, precum că cel care deține Procuratura – poate controla procurorii. Dacă procurorii ar fi fost onești și ar activa corect indiferent cine este la guvernare, eu cred că politicienii nici nu ar fi pus o așa miză mare pe Procuratură”, a declarat Vladislav Gribincea, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este de părere că cei de la putere încă se mai află în febra electorală, dar ei nu trebuie să uite că mandatul obținut de la cetățeni trebuie exercitat în strictă legătură cu prevederile Constituției.
„Cât ține de modificarea Legii Procuraturii, pentru a se debarasa de actualul procuror general. Este un fals atunci când se invocă necesitatea de evaluare. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: actuala putere își dorește un alt procuror general și nu trebuie mutilată legislația sau inventate tot felul de mecanisme cum ar fi evaluările. Am mai trecut prin asemenea experiențe, când au fost inventate tot felul de Comisii și concursuri, care nu erau respectate nici măcar de cei care le organizau. De fapt este o continuare a ceea ce s-a întâmplat când a fost demisă Maia Sandu din calitatea de prim-ministru, trebuie văzut totul în contextul care e în R Moldova. Intenția de a renunța la organizarea unui concurs pentru nominalizarea șefului CNA, pe motiv ca actualul Parlament are o asemenea legitimitate încât nu are nevoie sa organizeze concursuri. Este o modificare de reguli, pentru a numi persoane pur politic. Desigur că acel șef al CNA, numit de către deputați, va primi instruiri de la un centru de influență politică. La fel și procurorul”, a spus Alexandru Tănase.
De cealaltă parte, autorul proiectului, Sergiu Litvinenco, își apără intențiile și spune că acestea vin în contextul actual, când organele de drept au permis un șir de gafe în ceea ce privește ordinea și dreptatea în țară.
„Este inacceptabil ca Veaceslav Platon, care este implicat în mai multe dosare să plece peste hotarele țării. Și nici un procuror, din cei care instrumentează cazurile lui, nu s-a găsit să ceară interdicție de părăsire a țării pe numele lui Platon. Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân și să așteptăm rezultate de la dl Stoianoglo, acolo unde nu le vedem.
Noi am promis în campania electorală dreptate oamenilor și nu putem acuma să uităm de acestă promisiune. Și asta s-a întâmplat nu doar în cadrul alegerilor parlamentare. Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale cu aceeași retorică. De aceea noi vom merge înainte, indiferent de câte piedici ni se vor pune, pentru ca să avem un sistem care face dreptate în R Moldova. Desigur că pe termen lung avem un plan de evaluare a judecătorilor și procurorilor, dar acum nu putem aștepta până când se vor implementa acelea, pentru că între timp, în R Moldova, se întâmplă lucruri ilegale și trebuie să facem mai multe lucruri la pachet”, a menționat Sergiu Litvinenco.
Amintim, că proiectul de lege sus-menționat se află în discuții la Comisiile parlamentare și urmează să fie pus la vot în cadrul sesiunii extraordinare din aceste zile.