Activitatea profesională a procurorului general va putea fi evaluată de o Comisie specială, care va avea împuterniciri, în urma aprecierii, să solicite demisia din funcție a procurorului sau emiterea unei decizii de încetare a dispoziției disciplinare. Deputații majorității parlamentare au aprobat în acest sens, astăzi, un proiect de lege privind modificarea legii Procuraturii, în prima lectură, cu votul a 59 de deputați PAS.
Potrivit documentului, evaluarea procurorului general va putea fi cerută de președintele țării sau de cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior, CSP va crea o comisie alcătuită din 5 membri – câte un delegat din partea Președinției, Parlamentului, CSP, CSM și chiar o persoană propusă de procurorul general.
În urma evaluării activității procurorului, membrii comisiei vor trebui să-i acorde acestuia calificativul bine, foarte bine sau eșuat. În cazul acordării calificativului „eșuat”, CSP va propune șefului statului demiterea procurorului general. O propunere din partea deputaților a fost ca să fie patru calificative: bine, excelent, satisfăcător și eșuat. Raportorul și autorul proiectului de lege, deputatul PAS, ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că urmează să se examineze propunerea pentru a modifica această prevedere.
Totodată, noile modificări prevăd și normative prin care să prevină potențiale presiuni asupra membrilor CSP din partea procurorului general, în perioada anchetei, întrucât Consiliul este un organ colegial din componența Procuraturii Generale.
De asemenea, proiectul de lege mai prevede că, evaluarea nu va putea fie făcută mai des decât o dată în an.
Opoziția nu a susținut proiectul de lege, criticând inițiativa și acuzând guvernarea că ar intenționa să-și supună justiția.