Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Consultanții politici ruși ai lui Dodon părăsesc Moldova. Vasilii Smerdov a înjurat jurnaliștii și a fugit în WC

05 Iul. 2021, 12:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 12:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Încă un consultant politic (polit-tehnolog) rus a zburat la Moscova, în noaptea dinspre 4 spre 5 iulie, de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Este vorba de Vasilii Smerdov, despre care presa națională a scris că ar fi consiliat Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, dar și partidul politic ȘOR, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, scrie nordnews.md.

Jurnaliștii NordNews l-au surprins pe Vasilii Smerdov în sala VIP a aeroportului. Consultantul rus aștepta cuminte pe canapea check-in-ul pentru zbor, sperând să nu fie observat de jurnaliști. Acesta însă a fost trădat de geacă. Întrebat de ce pleacă înainte de scrutinul din 11 iulie, Smerdov a refuzat să răspundă la întrebări.

Reporter: – De ce plecați atât de devreme?

Vasilii Smerdov: – Eu nu vă cunosc, mergeți la naiba.

Reporter: – Cât va plătit Șor și Dodon pentru această campanie electorală?

Vasilii Smerdov: – De ce aici sunt persoane străine?

Reporter: – Dle Smerdov, câți bani ați primit pentru serviciile dvs?

Smerdov s-a arătat deranjat de prezența presei. El a solicitat să fie chemați agenții de pază ai aeroportului, însă fără rezultat.

Vasilii Smerdov: – Unde este paza de aici?

Reporter:– De ce ne ignorați?

Vasilii Smerdov: – Unde este paza?

Pentru a evita întrebările incomode ale gazetarilor, „polit-tehnologul” Smerdov, care mai este consultant și proprietar de restaurante în Federația Rusă, a părăsit sala VIP și s-a retras în toaletă.

Reporter:– Dle Smerdov, ați venit aici pentru a deschide restaurante?

Vasilii Smerdov: – Da!

Reporter:– De ce afirmați că ați venit cu scopul de a deschide un restaurant, dacă sunteți un polit-tehnolog?

Vasilii Smerdov: – Fără comentarii …

Tânărul specialist în marketing politic, în vârstă de 35 de ani, nu prea a avut ce spune când i s-a reproșat dacă acțiunile sale și ale celorlați colegi veniți la Chișinău au fost coordonate de Olga Grak. Potrivit rise.md, Grak a consiliat staful PSRM la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut și la cele locale din 2019.

Reporter:– Cine a achitat pentru serviciile prestate de dumneavoastră?

Vasilii Smerdov:– Fără comentarii.

Reporter:– În ce relații sunteți cu Olga Grak, doar ea coordonează acțiunile dvs de aici?

Vasilii Smerdov:– Unde vă este paza la momentul de față?

Angajat aeroport:– Acuș o chem.

Vasilii Smerdov:– Ei sunt demult aici.

Reporter:– Considerați că serviciile dumneavoastră vor ajuta Partidul Socialiștilor, dar și Partidul Șor să ajungă în Parlament?

Vasilii Smerdov:– Fără comentarii. Nu mă deranjați.

Reporter:– Nu vă deranjăm. Dorim să aflăm poziția dumneavoastră.

Vasilii Smerdov:– Unde vă este baia aici?

Reporter:– Domnule Smerdov, de ce evitați să vorbiți cu presa dacă nu aveți ce ascunde?!

Vasilii Smerdov:– Nu vă cunosc, duceți-vă naibii!

Conform articolului 39 din Codul Electoral al Republicii Moldova, finanțarea și susținerea materială din străinătate, sub orice formă, a campaniilor electorale ale candidaților la alegeri și ale concurenților electorali este interzisă, precum și de persoanele fizice care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Biroului de Migrație și Azil pentru a afla dacă Vasilii Smerdov a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova. La momentul  publicării acestui material, redacția NordNews nu a primit nici un răspuns de la instituție.

Vasile Smerdov ca și colegul său Victor Libiumov, care a plecat cu zi înainte de la Chișinău la Moscova, a refuzat să dea explicații care forță politică a consiliat în campania electorală și de cine a fost plătit. Acesta a scos o cameră de luat de vederi din buzunar și a început să documenteze jurnaliștii.

De la ieșirea din toaletă până la ghișeul de control al actelor, polit-tehnologul Smerdov a fost escortat de un polițist de frontieră.

Reporter:– Considerați că este corect ca cetățenii Fedarației Ruse să se implice în alegerile din Republica Moldova?

Polițist:– Vă rog să vă retrageți, astfel va spune că poliția nu s-a implicat.

Reporter:– Cine a plătit pentru serviciile prestate de dumneavoastră? Partidul Socialiștilor, partidul ȘOR sau Kremlinul?

Reporter:– De ce evitați presa?

Reporter:– Considerați că este corect ca cetățenii Federației Ruse să implice în alegerile din Republica Moldova?

Reporter:– Cetățenii Republicii Moldova se implică în alegerile din Federația Rusă?

Să revenim la geacă. Același articol vestimentar pe care l-a Smerdov în aeroport îl puteți observa într-un spot video de pe Youtube, unde polit-tehnologul rus povestește despre afacerile sale din Rusia.

Shamil Alimuradov, Victor Liubimov, Vasilii Smerdov și Timur Alimuradov sunt patru consultanți politici ruși care au venit la Chișinău pentru a organiza scheme pentru fraudarea alegerilor din 11 iulie 2021, scrie disinfo.md. Oamenii veniți în ajutor de la Moscova sunt alții decât echipa de la alegerile din toamna anului 2020 condusă de Olga Grak – omul care a condus electorala lui Igor Dodon din 2020 și a lui Ion Ceban din 2019.

Potrivit deschide.md, Victor Liubimov, unul dintre cei patru consultanți ruși, care a venit la Chișinău pentru a consilia socialiștii, comuniștii și Partidul „ȘOR” a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova.

Redacția portalului de știri NordNews.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în acest material.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 17:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
30 Iul. 2021, 17:23 // Actualitate //  Valentina Buză

Important pentru conducătorii auto. Municipalitatea informează că în zilele de weekend, 31 iulie – 01 august 2021, se suspendă traficul rutier pe strada Ion Creangă, tronsonul cuprins între str. E. Coca și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Potrivit autorităților, măsura a fost luată în legătură cu executarea lucrărilor de așternere a stratului de uzură din beton asfaltic.

Astfel, pe perioada efectuării lucrărilor menționate, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează:

TROLEIBUZE:

 • ruta nr. 27 se suspendă.
 • itinerarul rutei nr. 1 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Constantin Stere, str. Vasile Lupu, str. Vissarion Belinski, str. Ion Creangă, str. Constituției, str. Tudor Vladimirescu; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Ion Creangă pe străzile Vissarion Belinski, Vasile Lupu, Constantin Stere. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 21 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe str. Henri Coandă pe Calea Ieșilor, Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, bd Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexei Șciusev, str. Constantin Stere, str. Vasile Lupu, str. Vissarion Belinski, str. Ion Creangă și în continuare pe traseul stabilit; în direcția sectorului Ciocana – de pe str. Ion Creangă pe străzile Vissarion Belinski, Vasile Lupu, Constantin Stere, Alexei Șciusev, Mihai Viteazul și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 22 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Constantin Stere, str. Vasile Lupu, str. Vissarion Belinski, str. Ion Creangă și în continuare pe traseul stabilit; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Ion Creangă pe străzile Vissarion Belinski, Vasile Lupu, Constantin Stere. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 38 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe str. Henri Coandă, Calea Ieșilor (Parcul „Alunelul”), bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexei Șciusev, str. Constantin Stere, str. Vasile Lupu, str. Vissarion Belinski, str. Alba-Iulia, str. Ion Pelivan, str. Nicolae Costin și în continuare pe traseul stabilit; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Nicolae Costin pe str. Ion Pelivan, str. Alba-Iulia, str. Ion Creangă, str. Vissarion Belinski și în continuare pe traseul stabilit.

AUTOBUZE:

 • itinerarul rutei nr. 11 se scurtează până la Piaţa Unirii Principatelor.
 • itinerarul rutei nr. 26 se modifică după cum urmează: în direcția str. Alba-Iulia – de pe bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt pe str. Serghei Lazo, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Constantin Stere, str. Vasile Lupu, str. Constituției, str. Alba-Iulia; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Alba-Iulia pe str. Constituției, str. Vasile Lupu, str. Constantin Stere, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit. 

MICROBUZE:

 • itinerarul rutelor nr. 101 și nr. 125 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe str. București pe str. Alexei Șciusev, str. Constantin Stere, str. Vasile Lupu, str. Vissarion Belinski, Ion Creangă și în continuare pe traseul stabilit, în direcția spre centrul urbei – de pe str. Ion Creangă pe str. Vissarion Belinski, str. Vasile Lupu, str. Constantin Stere, str. Alexei Șciusev și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 103 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe str. Henri Coandă pe Piața Dimitrie Cantemir, Calea Ieșilor, str. 27 Martie 1918, str. Ion Pelivan și în continuare pe traseul stabilit; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Nicolae Costin pe str. Ion Pelivan, str. Alba-Iulia, str. Ion Creangă, str. Vissarion Belinski, str. Vasile Lupu, str. Constantin Stere, str. Alexei Șciusev, str. 31 August 1989 și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 121 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe Piața Dimitrie Cantemir pe Calea Ieșilor, str. 27 Martie 1918, str. Ion Pelivan, str. Alba Iulia și în continuare pe traseul stabilit; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Alba-Iulia pe str. Ion Pelivan, 27 Martie 1918, Calea Ieșilor și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 124 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe str. Henri Coandă pe Piața Dimitrie Cantemir, Calea Ieșilor, str. 27 Martie 1918, str. Ion Pelivan și în continuare pe traseul stabilit, în direcția spre centrul urbei – de pe str. Ion Pelivan pe str. Alba-Iulia, str. Ion Creangă, str. Vissarion Belinski, str. Vasile Lupu și în continuare pe traseul stabilit.
 • itinerarul rutei nr. 174 se modifică după cum urmează: în direcția sectorului Buiucani – de pe str. Henri Coandă pe Piața Dimitrie Cantemir, Calea Ieșilor, str. 27 Martie 1918, str. Ion Pelivan, str. Alba-Iulia, str. Constituției și în continuare pe traseul stabilit; în direcția spre centrul urbei – de pe str. Cornului pe str. Vasile Lupu, str. Constituției, str. Alba-Iulia, str. Ion Pelivan, str. 27 Martie 1918, Calea Ieșilor și în continuare pe traseul stabilit.

În context, serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create, iar conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate