Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Copiii – „decorațiuni” pentru unii politicieni. Cine și cum i-a folosit în lupta de la ultimele alegeri din țară

05 Iul. 2021, 10:13
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 10:13 // Politica //  Realitatea.md

În mai puțin de o săptămână vor avea loc alegerile parlamentare anticipate – pe 11 iulie 2021. În precampanie și campania propriu-zisă a acestora, Avocatul Copilului a atenționat de mai multe ori candidații care luptă pentru fotoliile de deputați să nu utilizeze imaginea minorilor. Nu s-au făcut publice nume. Există însă un raport despre cum s-au comportat unii politicieni în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut. Așa apar următoarele întrebări: de ce se întâmplă asta?; ce scrie în legislația noastră?; avem vreo sancațiune pentru asemenea politicieni? …

Deși Maia Bănărescu, care deține statutul de Avocatul Copilului în Republica Moldova, nu a dezvăluit numele politicienilor care utilizează imaginea copiilor în lupta electorală, pentru a evita acuzațiile privind o eventuală preferență pentru un partid sau altul, există un raport despre ultimele alegeri din țară, cu exemple, din care putem extrage anumite nume. Este vorba despre scrutinul prezidențial din noiembrie 2020.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a monitorizat și acea campanie electorală, atrăgând atenția asupra utilizării imaginii și muncii copiilor în scopul formării imaginii și promovării candidatului politic, ceea ce este o încălcare a drepturilor copilului.

„În pofida situației pandemice provocate de COVID-19, a fost atestată prezența unui număr mare de copii la întâlnirile electorale ale candidaților sau utilizarea muncii acestora în scopuri politice (distribuirea ziarelor sau pliantelor informative, prezența copiilor la corturile candidaților, mitinguri sau proteste, etc.)”.

Pe parcursul perioadei de monitorizare 1 octombrie-1 noiembrie 2020 (campania electorală a primului tur al alegerilor) și 2 noiembrie -15 noiembrie 2020 (campania electorală în al doilea tur de scrutin), a fost monitorizată activitatea a opt candidați înregistrați pe diferite segmente (site-uri ale partidului sau ale candidatului, apariții în presă, activitatea în cadrul rețelelor de socializare, întâlniri cu electoratul, activități de distribuire a pliantelor sau ziarelor, activități door-to-door, etc.).

Astfel, au fost identificate 22 de cazuri de utilizarea a imaginii copiilor în scopuri electorale prin intermediul imaginilor video și foto plasate pe rețelele de socializare ale candidatului, fără bruierea feței minorilor în cazul candidatului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Imaginile au fost realizate în cadrul întrunirilor electorale organizate de candidat în diferite localități ale țării (Rezina, Leova, Glodeni, Râșcani etc.).

În perioada preelectorală 20-30 septembrie 2020 a fost identificat un caz de utilizare a imaginii copilului (Rezina) de către candidatul Platformei DA, Andrei Năstase. În perioada monitorizată 1 octombrie-1 noiembrie 2020 au fost identificate 11 cazuri (Cahul, Fălești, Rîșcani etc.).

În cazul candidatului PLDM, Tudor Deliu, au fost depistate trei cazuri de utilizare a imaginii copilului (Drochia, Soroca, Râșcani).

Au fost depistate 27 de cazuri de utilizare a imaginii copiilor în spoturi electorale, afișe, întâlniri electorale, mitinguri în campania electorală candidatului idependent Igor Dodon de pe pagina de Facebook, iar altele șase cazuri din presă de utilizare a forței de muncă a copiilor pentru repartizarea materialelor electorale.

Au fost identificate 18 cazuri de utilizare a imaginii copiilor în scopuri electorale și în cazul candidatei Partidului ȘOR, Violeta Ivanov, atât pe paginile de campanie ale candidatului, cât și pe pagina partidului, utilizate, atât în format video, cât și foto.

Altele cinci cazuri de utilizare a imaginii copilului în scopuri electorale, au fost depistate și în cazul candidatului PUN, Octavian Țîcu.

În cazul candidatului Blocului „Unirea”, Dorin Chirtoacă, au fost identificate 4 cazuri de utilizare a imaginii copiilor.

Acuzații în legătură cu PAS

Chiar dacă raportul se referă exclusiv la scrutinul prezidențial din toamna anului trecut, Avocatul Copilului a fost acuzat în presă că ar face partizanat politic și ar manifesta loialitate față de unele partide, avându-se în vedere PAS. La scurt timp, a fost publicată o reacție, prin care Maia Bănărescu a explicat că intenția a fost să semnaleze un fenomen negativ care trebuie combătut și a subliniat că nu a făcut public niciun nume de politician sau de partid.

„Maia Bănărescu  respinge acuzațiile unei instituții media că nu a vizat în Raportul său un partid care cu câteva zile înainte de conferința de presă ar fi uzat de aceleași practici negative în campania electorală. Pe de o parte, Raportul a făcut referire la date din campania pentru alegerile prezidențiale din 2020, iar, pe de altă parte, semnalarea problemei în cauză nu înseamnă că Avocatul Poporului pentru drepturile copilului este obligat sau intenționează să vină cu reacții la fiecare abatere la acest sau alte subiecte legate de drepturile omului în prezenta campanie electorală”.

Despre legislație

Protecția inviolabilității personalității copilului, protecția de orice fel de exploatare, deopotrivă cu protecția onoarei și demnității fiecărui copil sunt obligațiiile pozitive ale Statului, expres prevăzute de Legea privind drepturile copilului, nr. 338/1994. Legea prevede că orice încălcare a onoarei și demnității unui copil este pedepsită, iar conform articolului 32 persoanele fizice și persoanele juridice vinovate de încălcarea acestei legi sunt răspunzătoare conform prevederilor legale.

„Persoanele antrenate în campaniile electorale ar trebui „să trateze” programele lor electorale împreună cu copiii, oferind astfel soluții care să permită fiecărui copil să-și exercite toate drepturile în cea mai mare măsură posibilă, dar să nu-i folosească pe copii ca „decorațiuni”. În campaniile lor, inclusiv precedarea elaborării programelor electorale de un proces amplu de consultare a opiniei copiilor și participare în proiectarea lor (chestionare, platforme de comunicare)”.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice: completarea cadrului normativ și revizuirea Legii privind drepturile copilului.

Acum, nu avem decât să semnalăm încălcările și să așteptăm un nou raport deja despre utilizarea imaginilor copiilor în campania electorală pentru 11 iulie 2021, după finalizarea și anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate. Cu nume.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 12:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 12:46 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noi loturi de vaccin anti-COVID vor ajunge, în curând, în țara noastră. Unele fac parte din contractele guvernării de la Chișinău cu companiile producătoare, iar altele sunt donații.

Potrivit informației prezentate de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, două loturi de ser vor fi donate de Letonia și Lituania.

„Informăm că pe parcursul lunii curente, luna august, dar și pe parcursul lunii septembrie vom recepționa donații din partea țărilor: Letonia, 30 000 de doze de vaccin AstraZeneca și din partea Lituaniei, 26 500 de doze cu termen de valabilitate cu trei luni. Le mulțumim mult pentru ajutor. Înn acest sens au fost deja semnate actele necesare”, a declarat Cernelea.

De asemenea, în luna august un alt lot de Pfizer va ajunge la Chișinău, doze din lotul contractat de minister.

„Urmează în săptămâna curentă să mai recepționăm din acest lot contractat un număr de 7 020 doze de vaccin. Conform discuțiilor permanente pe care le avem cu compania Pfizer, avem promisiunea ca după data de 12 august loturile vor fi mai mari, posibil chiar de 2 ori pe săptămână.”, a mai adăugat secretarul de stat.

Până în prezent, 1 008 885 de doze de vaccin au fost administrate în țara noastră, iar 469 986 persoane au fost complet imunizate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate