Gestionarea pandemiei COVID a impus limitarea cheltuielilor investiționale în infrastructura Republicii Moldova. Mesajul central al autorităților suna în modul următor: banii trebuie direcționați în scopul stingerii focarului de coronavirus.
În pofida acestui fapt, Ministerul Afacerilor Interne planifică un buget de 20 de milioane de lei pentru extinderea Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere în mai multe regiuni ale țării. A lansat și un tender în acest scop.
Potrivit documentației publicate pe portalul achiziții.md, obiectul procedurii constă în achiziționarea de bunuri și servicii destinate extinderii Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere în anumite locații, livrat la cheie, în care să fie asigurată fixarea automată a contravențiilor în domeniul rutier. Printre acestea se numără un post central de dirijare și 23 de posturi de supraveghere a circulației rutiere. Numărul posturilor de supravghere nu reflectă cantitatea unităților de supraveghere a circulației rutiere.
Criteriul de evaluare a ofertelor ce urmează a fi depuse până pe data de 1 aprilie – este „cel mai bun raport cost – calitate”.
În același timp, astăzi, 22 martie 2021, Ministerul Finanțelor anunță despre faptul că Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 24,8 milioane de Euro din partea Băncii Mondiale, pentru a susține implementarea procesului de imunizare anti-COVID-19 la nivel național. Proiectul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA) a fost negociat la începutul acestei luni.
Potrivit Bugetului Republicii Moldova pentru anul 2021, veniturile de stat vor constitui 41,4 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile – 55,4 miliarde de lei. Deficitul bugetului, estimat la 14 miliarde de lei, ar urma să fie finanțat surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizare a patrimoniului public).