Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a început vaccinarea studenților și a medicilor-rezidenți împotriva noului tip de coronavirus. Un număr de 1000 de mediciniști vor fi imunizați cu vaccinul BBIBP-CorV, produs de către Sinopharm Beijing Institute of Biological Products. Cele 2000 de doze ajunse în țara noastră sunt donații din partea Emiratelor Arabe Unite.
„În ziua de astăzi este eficient vaccinul care este. Studenții noștri sunt practic cei din prima linie, de aceea este foarte important să-i vaccinăm. Până astăzi, s-au înregistrat deja 500 de studenți. De miercuri, însă, studenții vor avea posibilitatea să aleagă din cele trei variante de vaccinuri”, a declarat rectorul Emil Ceban.
Studenții vor fi vaccinați în două prize la un interval de trei săptămâni.
Directorul Centrului de Excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, a menționat că toată lumea trebuie să se vaccineze, acesta fiind unica salvare.
Vaccinul Sinopharm a fost testat, în faza III, pe mai mult de 60 de mii de voluntari din 10 țări de pe continente diferite. Conform rezultatelor ultimei faze de testare, efectuată pe un lot de 31 de mii de voluntari din Emiratele Arabe Unite, vaccinul Sinopharm are o eficiență de 100% împotriva formelor medii și severe de COVID-19. Până la finele lunii februarie 2021, la nivel mondial au fost administrate peste 43 de milioane de doze de vaccin, inclusiv 34 de milioane în China și alte 9 milioane de doze în țările unde este aprobat.
Vaccinul BBIBP-CorV este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Argentina, Serbia, Ungaria.