Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță a susținut la sediul Ambasadei, la 27 noiembrie a.c., o conferință de presă cu tema organizării și desfășurării alegerilor pentru Camera Deputaților și Senatul Parlamentului României, în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.
Mesajele principale transmise cu această ocazie de ambasadorul României au fost următoarele:
Ce votăm exact la alegerile parlamentare?
Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori.
Rolul Ambasadei României la Chișinău și al celorlalte oficii diplomatice acreditate în Republica Moldova este strict tehnic: acordă sprijin logistic pentru ca cetățenii români din Republica Moldova să-și poată exprima în siguranță, în mod democratic, liber consimțit și transparent, dreptul constituțional de a-și alege persoanele care să-i reprezinte în forul legislativ al României.
Câte secții de votare sunt organizate în RMD?
Cu sprijinul autorităților din Republica Moldova misiunile diplomatice ale României au organizat 30 de secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova, astfel:
17 sectii de votare în organizarea Ambasadei României la Chișinău, 9 secții in organizarea CG Balti si 4 Sectii in organizarea CG Cahul
În Chișinău vor fi 7 secții de votare.
Precizări:
La organizarea secțiilor de votare s-a ținut cont simultan de următorii factori:
– Rata de participare la scrutinul pentru alegerea Președintelui României de anul trecut;
– Procesul de votare se organizează pe parcursul a două zile (5-6 decembrie 2020), între orele 7.00-21.00;
– Noul val de explozie al pandemiei de COVID-19.
Pentru participanții la procesul de vot din Chișinău menționăm că la sediul Ambasadei din str. București 66/1, NU va mai fi organizată secție de votare, dar vor fi organizate două asemenea secții în imediata apropiere, respectiv la Liceul „Gh. Asachi”, str. București nr. 64.
Totodată, la Secția consulară a Ambasadei din str. Gh. Ureche nr.2 va fi organizată doar o singură secție de votare, însă a fost deschisă o nouă secție în imediata apropiere, respectiv la Liceul teoretic „Miguel de Cervantes”.
Pentru evitarea aglomerației și pentru a asigura protecția cetățenilor în condițiile pandemiei de COVID-19, procesul de votare se desfășoară pe parcursul a două zile – pe 5 și 6 decembrie 2020, în intervalul orar 07:00 – 21:00.
Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora 23.59 (ora locală).
Cetățenii români, care participă la vot, sunt rugați să se informeze din timp despre cea mai apropiată secție de votare pentru a evita deplasările inutile și riscurile suplimentare generate de pandemia de COVID-19.
Ambasada va monitoriza și prezenta în timp real gradul de încărcare/participare la secțiile de votare organizate în Republica Moldova, astfel încât să se evite aglomerațiile.
La organizarea secțiilor de votare se va ține cont de măsurile sanitare adoptate de autoritățile Republicii Moldova, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țară, astfel încât procesul de votare să se desfășoare în condiții de siguranță.
Măsurile aplicabile în interiorul secției de votare, cât și eventuale măsuri suplimentare aplicabile pentru desfășurarea efectivă a procesului de votare vor fi comunicate vizibil de către fiecare secție de votare. De asemenea, vă recomandăm să vă informați din timp asupra măsurilor de siguranță sanitară valabile la nivelul țării la momentul votării.
Se recomandă ferm alegătorilor care se prezintă la urne să poarte măști, să își dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot, după fiecare contact cu alte persoane sau cu obiecte care ar putea fi atinse și de alte persoane, precum și la ieșirea din localul de vot.
Alegătorii trebuie să păstreze o distanță fizică de minimum 1 metru față de ceilalți participanți la procesul electoral în timp ce se află în interiorul secției de votare și în timp ce așteaptă la rând să intre în localul de vot. Localul de vot va fi dotat cu recipiente pentru dezinfectarea mâinilor, atât la intrare și la ieșire, cât și în interior, precum și cu mănuși de unică folosință. Încăperea în care se află secția de votare va fi aerisită periodic, suprafețele comune (birouri, cabine de vot) și instrumentele necesare votării vor fi dezinfectate periodic pe durata derulării procesului electoral.
De asemenea, alegătorii vor fi supuși, la intrarea în sediul secției de votare, unui triaj observațional și vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru non-contact, în cazul persoanelor cu simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) sau febrilitate (temperatură de peste 37,3°C) fiind stabilite proceduri stricte și sigure pentru accesul în localul de vot.
De ce documente am nevoie ca să pot vota?
a) Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
b) Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar.
Actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe și poate fi consultată pe site-ul MAE.
Dacă am actul de identitate expirat, pot vota?
În mod excepțional, ținând cont de restricțiile impuse în multe state din cauza pandemiei de COVID-19, Biroul Electoral Central a decis că, la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români cu actele de identitate menționate mai sus și care au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 își pot exercita dreptul de vot.
Totodată, pentru facilitarea procesului electoral în contextul alegerilor parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020, Ambasada României vine în sprijinul cetățenilor români ale căror pașapoarte au fost trimise deja la misiune și comunică că va asigura eliberarea acestora zilnic, în intervalul orar 13:00-16:00, inclusiv în zilele de sărbătoare legală, după următorul program:
- În 30 noiembrie și 1 decembrie 2020, în intervalul orar 08:00-12:00; 13:00-16:00, chiar dacă sunt zile libere cu ocazia Zilei Naționale a României. Nu este necesară programarea prealabilă.
- În perioada 2-4 decembrie 2020 în intervalul orar 08:00-12:00; 13:00-16:00.
Nu este necesară programarea prealabilă.
Accesul în sediul Secției consulare se realizează cu respectarea strictă a măsurilor sanitar-epidemiologice în context COVID-19.
Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova
Centrul Republicii Moldova
17 – Secții de votare
Secția de votare nr. 458 – Chișinău 1- str. Grigore Ureche nr. 2, Secția consulară
Secția de votare nr. 459 – Chișinău 2- Liceul Teoretic ,,Miguel de Cervantes”, str. Grigore Ureche nr.30
Secția de votare nr. 460 – Chișinău 3- str. Vlaicu Pârcălab nr. 39, Institut Cultural Român
Secția de votare nr. 461 – Chișinău 4 -Liceul ”Gheorghe Asachi”, str. București nr. 64
Secția de votare nr. 462 – Chișinău 5- Universitatea de Stat din Moldova, str. Mihail Kogălniceanu nr. 67
Secția de votare nr. 463 – Chișinău 6 – Liceul Teoretic „Spiru Haret”, str. Maria Cebotari nr. 53
Secția de votare nr. 464 – Chișinău 7 –Liceul ”Gheorghe Asachi”, str. București nr. 64
Secția de votare nr. 465 – Hîncești- Primăria Hîncești, str. Mihalcea Hîncu nr. 132
Secția de votare nr. 466 – Ialoveni -Casa de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 86
Secția de votare nr. 467 – Nisporeni-Primăria Nisporeni, str. Alexandru cel Bun nr. 55
Secția de votare nr. 468 – Orhei-Școala de muzică, str. Chișinăului nr. 9
Secția de votare nr. 469 – Căușeni- Casa de Cultură, str. Păcii nr. 18
Secția de votare nr. 470 – Anenii Noi -Casa de Cultură, str. Suvorov
Secția de votare nr. 471 – Bardar- Casa de Cultură, str. Aurel David 70
Secția de votare nr. 472 – Călărași-Primăria Călărași, str. Mihai Eminescu nr. 19
Secția de votare nr. 473 – Durlești- Casa de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 5
Secția de votare nr. 474 – Strășeni-Școala de Artă, str. Mihai Eminescu nr. 37
Nordul Republicii Moldova
9 – Secții de votare
Secția de votare nr. 475 – Bălți 1- Liceul Mihai Eminescu, str.Ștefan cel Mare nr. 81 (str. Sf. Nicolae, nr. 51)
Secția de votare nr. 476 – Bălți 2 -Liceul Mihai Eminescu, str.Ștefan cel Mare nr. 81 (str. Sf. Nicolae, nr. 51)
Secția de votare nr. 477 – Ungheni -str.Mihai Eminescu, nr. 35 Birou Consular
Secția de votare nr. 478 – Soroca -Palatul de Cultură, str. Independenței, nr. 74
Secția de votare nr. 478 – Drochia -Consiliul Raional Drochia, bd. Independentei, nr. 15
Secția de votare nr. 480 – Edineț -Primăria Edineț, str. Octavian Cirimpei, nr. 30
Secția de votare nr. 481- Fălești -Palatul Raional de Cultură „Mihai Volintir”, str. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 52
Secția de votare nr. 482 – Florești- Casa de Cultură, str. Speranței nr. 1
Secția de votare nr. 483 – Telenești- Liceul ”Lucian Blaga”, str. Ciprian Porumbescu, nr. 3
Sudul Republicii Moldova
4 – Secții de votare
Secția de votare nr. 484 – Cahul Casa de Cultură Nicolae Botgros, Bdul Victoriei nr. 18
Secția de votare nr. 485 – Cantemir Casa de Cultură, Str. Ștefan Vodă nr. 1, Cantemir
Secția de votare nr. 486 – Leova Biblioteca Raională Leova, Str. Ștefan cel Mare nr. 67
Secția de votare nr. 487 – Cimișlia Casa de Cultură, Str. Ion Popușoi nr. 2
La organizarea secțiilor de votare s-a ținut cont de următorii factori:
– Rata de participare la scrutinul pentru alegerea Președintelui României de anul trecut;
– Procesul de votare se organizează pe parcursul a două zile (5-6 decembrie 2020), între orele 7.00-21.00;
– Noul val de explozie al pandemiei de COVID-19.
Centrul Republicii Moldova
17 – Secții de votare
Secția de votare nr. 458 – Chișinău 1- str. Grigore Ureche nr. 2, Secția consulară
Secția de votare nr. 459 – Chișinău 2- Liceul Teoretic ,,Miguel de Cervantes”, str. Grigore Ureche nr.30
Secția de votare nr. 460 – Chișinău 3- str. Vlaicu Pârcălab nr. 39, Institut Cultural Român
Secția de votare nr. 461 – Chișinău 4 -Liceul ”Gheorghe Asachi”, str. București nr. 64
Secția de votare nr. 462 – Chișinău 5- Universitatea de Stat din Moldova, str. Mihail Kogălniceanu nr. 67
Secția de votare nr. 463 – Chișinău 6 – Liceul Teoretic „Spiru Haret”, str. Maria Cebotari nr. 53
Secția de votare nr. 464 – Chișinău 7 –Liceul ”Gheorghe Asachi”, str. București nr. 64
Secția de votare nr. 465 – Hîncești- Primăria Hîncești, str. Mihalcea Hîncu nr. 132
Secția de votare nr. 466 – Ialoveni -Casa de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 86
Secția de votare nr. 467 – Nisporeni-Primăria Nisporeni, str. Alexandru cel Bun nr. 55
Secția de votare nr. 468 – Orhei-Școala de muzică, str. Chișinăului nr. 9
Secția de votare nr. 469 – Căușeni- Casa de Cultură, str. Păcii nr. 18
Secția de votare nr. 470 – Anenii Noi -Casa de Cultură, str. Suvorov
Secția de votare nr. 471 – Bardar- Casa de Cultură, str. Aurel David 70
Secția de votare nr. 472 – Călărași-Primăria Călărași, str. Mihai Eminescu nr. 19
Secția de votare nr. 473 – Durlești- Casa de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 5
Secția de votare nr. 474 – Strășeni-Școala de Artă, str. Mihai Eminescu nr. 37
Nordul Republicii Moldova
9 – Secții de votare
Secția de votare nr. 475 – Bălți 1- Liceul Mihai Eminescu, str.Ștefan cel Mare nr. 81 (str. Sf. Nicolae, nr. 51)
Secția de votare nr. 476 – Bălți 2 -Liceul Mihai Eminescu, str.Ștefan cel Mare nr. 81 (str. Sf. Nicolae, nr. 51)
Secția de votare nr. 477 – Ungheni -str.Mihai Eminescu, nr. 35 Birou Consular
Secția de votare nr. 478 – Soroca -Palatul de Cultură, str. Independenței, nr. 74
Secția de votare nr. 478 – Drochia -Consiliul Raional Drochia, bd. Independentei, nr. 15
Secția de votare nr. 480 – Edineț -Primăria Edineț, str. Octavian Cirimpei, nr. 30
Secția de votare nr. 481- Fălești -Palatul Raional de Cultură „Mihai Volintir”, str. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 52
Secția de votare nr. 482 – Florești- Casa de Cultură, str. Speranței nr. 1
Secția de votare nr. 483 – Telenești- Liceul ”Lucian Blaga”, str. Ciprian Porumbescu, nr. 3
Sudul Republicii Moldova
4 – Secții de votare
Secția de votare nr. 484 – Cahul Casa de Cultură Nicolae Botgros, Bdul Victoriei nr. 18
Secția de votare nr. 485 – Cantemir Casa de Cultură, Str. Ștefan Vodă nr. 1, Cantemir
Secția de votare nr. 486 – Leova Biblioteca Raională Leova, Str. Ștefan cel Mare nr. 67
Secția de votare nr. 487 – Cimișlia Casa de Cultură, Str. Ion Popușoi nr. 2
La organizarea secțiilor de votare s-a ținut cont de următorii factori:
– Rata de participare la scrutinul pentru alegerea Președintelui României de anul trecut;
– Procesul de votare se organizează pe parcursul a două zile (5-6 decembrie 2020), între orele 7.00-21.00;
– Noul val de explozie al pandemiei de COVID-19.