În interiorul celui mai mare spital din Moldova, personalul medical este epuizat. Luni de lucru pe linia frontului de COVID-19 și-au pus amprenta. Doctorul Ala Rusnac este unul dintre acești oameni obosiți. Lucrează la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Central Republican din Chișinău, dar are și experiență de a fi pacientă. Ea a dezvoltat pneumonie severă după contractarea COVID-19. A fost vaccinată în cele din urmă pe 2 martie, prima zi de vaccinare în țară. Doctorul Rusnac este unul dintre puținii norocoși care au primit vaccinul în Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa.
Ea ne spune cât de conștientă este „că vaccinul este singura modalitate de a scăpa de problemele legate de COVID-19, de a reduce rata mortalității, de a reduce numărul de pacienți cu forme severe și foarte severe de COVID-19, și, în general, de a menține oamenii în viață”.
Ea crede cu tărie că „vaccinurile sunt singura cale de ieșire”.
Deficite de doze
Până în prezent, Moldova a primit doar 36 000 de doze, abia suficient pentru 1% din populația sa de 2,6 milioane de locuitori. Acest stoc nu este suficient pentru a acoperi obiectivul principal al țării: personalul medical 60 000.
Consecințele lipsei de doze sunt cumplite.
Lucrul în străinătate
În cazul în care nu se găsesc soluții, țara este în pericol de a deveni din ce în ce mai izolată. Aproximativ o treime din populația Moldovei lucrează în străinătate, adesea cu contracte temporare în țări precum Germania și România.
Nevoia de speranță
Peste 4000 de oameni au murit deja din cauza coronavirusului în Moldova.