Curs valutar
 • EUR
  20.3989
  0%
 • USD
  19.4100
  0%
 • RUB
  0.3091
  0%
 • RON
  4.1479
  0%
 • UAH
  0.5256
  0%

Criminal în serie la Bălți! Zeci de animale sunt otrăvite. Poliția strânge din umeri, iar câinii mor în convulsii

28 Oct. 2021, 17:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 17:42 // Actualitate //  Realitatea.md

Atenție! Interzis copiilor!
Articolul conține imagini care vă pot afecta emoțional. 

Din luna mai a acestui an, aproximativ 15 câini au murit în cartierul 10 din orașul Bălți. Localnicii sunt convinși că acestea sunt otrăviri. Pe lângă câinii și pisicile fără stăpân, sunt afectate și animalele de companie. Unul dintre aceste cazuri s-a întâmplat cu animalul de companie al jurnalistului redacției esp.md. Câinele s-a plimbat în zona unei instituții de învățământ, iar noaptea a murit în convulsii. Locuitorii din Bălți au început să strângă semnături pentru a atrage atenția autorităților locale și a poliției asupra acestei situații.

„Nu am avut timp să facem nimic”

Ultimul caz, asemănător cu otrăvirea, a avut loc în noaptea de 18 octombrie. Kutuzov, un câine care a trăit în familia jurnalistului Slava Perunov, a murit în convulsii. Potrivit soției directorului esp.md, Oksana Nikiforova, câinele era bine și nu prezenta probleme de sănătate. Noaptea, animalul s-a îmbolnăvit brusc, nu au avut timp să-l ajute. Consultațiile cu un medic veterinar au confirmat proprietarilor că este vorba despre un caz de otrăvire.

A murit câinele nostru, membru al familiei noastre. S-a întâmplat în miezul nopții. S-a luptat în convulsii până a murit. Arăta ca o otrăvire. Înainte de asta, Kutuzov s-a simțit bine. Nu era niciun semn că se simțea rău. Chiar în acea zi, ne-am plimbat cu el la școala nr. 11 și noaptea a murit. Atunci am aflat că acesta nu este primul caz din ultimii ani în zonă. De asemenea, am aflat că mulți câini fără stăpân muriseră.

Nu știm sigur dacă este vorba despre o otrăvire, din moment ce nu a fost efectuată o autopsie. Am fost copleșiți și pur și simplu ne-am pierdut mințile. Prin urmare, l-am îngropat. După ce am vorbit cu un medic veterinar cunoscut, ne-am convins de suspiciunile noastre. Atunci am aflat că localnicii, care sunt și voluntari în organizația pentru protecția animalelor, strâng semnături pentru o petiție pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, spune Oksana Nikiforova.

„Vrem ca vinovatul să fie găsit și otrăvirile să înceteze”

Irina Erofei, una dintre voluntarele organizației de protecție a animalelor „SaveUs” afirmă că a văzut personal moartea a 13 câini. De asemenea, alți rezidenți i-au spus că le-au murit pisici și doi câini domestici. După cum notează Irina, copiii care ridică din greșeală otrava pot avea de suferit. În urma unei autopsii, care a fost efectuată la doi câini, s-a constatat că aceștia au murit în urma otrăvirii acute cu o otravă care conținea o neurotoxină.

Din câte știu, otrăvirile au început în luna mai a acestui an. În iunie, lângă școală, un câine murea în plină zi în fața copiilor și a trecătorilor. L-am văzut eu însumi. Câinele a alergat dintr-o parte în alta, apoi a căzut și a început să lupte în convulsii, în 20 de minute a murit. Am încercat să găsim un medic veterinar, dar nimeni nu a putut veni la fața locului. Sunt afectați și câinii domestici, în plus, copiii pot suferi. Nu știm cine face asta, dar el sau ei trebuie opriți cât mai curând posibil.

În septembrie, am decis să scriem o petiție. Oricine nu este indiferent la acest subiect, cei cărora nu le place o astfel de metodă sălbatică de a scăpa de câinii fără stăpân, o pot semna. Scopul său este de a atrage atenția asupra situației, precum și de a căuta și pedepsi pe cei responsabili pentru aceasta.

Ceea ce ne-a determinat a fost faptul că aveam în curte un câine tânăr, sterilizat, neagresiv, aleargă cu copiii și se juca. Într-o seară a fost văzută murind în convulsii. După ce am dus-o la o clinică privată pentru autopsie, s-a dovedit că toate organele ei vitale au fost afectate. A fost otrăvire, dar nu avem un laborator care să determine exact care a fost otrava.

Pe 11 octombrie a avut loc o altă otrăvire, iar noi am sunat la poliție, totuși, ei nu prea și-au manifestat dorința de a se ocupa de acest caz. Operatorii de la 112 au fost nepoliticoși și au refuzat să vină. Când au primit un telefon în care ne-am prezentat de la organizația de protecție a animalelor „SaveUs”, au acceptat să vină. A întocmit un act pentru ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor) . Adevărat, ei [polițiștii] nu au vrut să ducă cadavrul, așa că noi înșine am găsit mașină și am dus câinele la examinare. Deși rezultatele oficiale nu ne-au fost date încă, am aflat că este o nouă otrăvire, spune Irina Erofei.

„Am fost contactați de mai multe ori din acea zonă”

Angajații adăpostului de animale din Bălți spun că recent au fost două apeluri despre cadavrele câinilor din zona cartierului 10. Administrația instituției neagă categoric chiar și posibilitatea ca adăpostul să fie cumva implicat în aceste cazuri. Și au adăugat că sarcina adăpostului, dimpotrivă, este să îngrijească și să trateze câinii fără stăpân și nu să-i extermine.

„Cazurile sunt similare cu otrăvirea”

Potrivit medicului veterinar bălțean Andrei Prisekin, locuitorii din cartierul 10 l-au abordat cu unul dintre câini. La autopsie, el a descoperit că animalul a fost otrăvit cu o otravă care conține metale grele. Nu știe ce fel de otravă este, deoarece poate fi detectată doar de un laborator din Chișinău. Cu toate acestea, potrivit expertului, arată ca otrava de șobolan, care nu este atât de greu de cumpărat.

Luna trecută, când câinele a fost adus otrăvit, i-am pus pe picături. Dar, de fapt, doar l-am ținut în viață. Drept urmare, a murit. Când am făcut autopsia, s-a dovedit că toate organele au fost afectate. Rinichii erau de culoarea albastru închis. Acest lucru se întâmplă atunci când animalul este otrăvit cu metale grele.

Cazuri similare se întâmplă cu vițeii. Oamenii stropesc câmpurile cu pesticide, conțin și metale grele, apoi vițelul paște acolo, mănâncă iarba stropită și moare. Când este deschis, rinichiul este de asemenea albastru. În cazul câinilor, se poate presupune că a fost otravă de șobolan, care este un tip de pesticid. Nu este greu să-l obții. Fără îndoială, pot fi otrăviți de o persoană, a spus medicul veterinar.

Cum să ajuți un animal de companie în caz de otrăvire

După cum spun medicii veterinari, există destul de multe semne ale unei astfel de otrăviri și nu apar întotdeauna imediat. Acest lucru se poate întâmpla în câteva ore. Tractul gastrointestinal este primul care reacţionează la otrăvire. Animalul poate începe salivație abundentă, vărsături, diaree, uneori cu sânge. Dacă otrava a afectat sistemul nervos, câinele poate pierde coordonarea mișcărilor și avea convulsii.

În caz de otrăvire, cel mai eficient este să induceți animalului o stare de vomă. Dacă acest lucru nu reușește, Andrei Prisekin recomandă să dați mai multe tablete de cărbune activ și apoi să contactați un specialist. Dacă acest lucru nu se face imediat, otrava va avea timp să infecteze organele și practic nu vor exista șanse de a salva animalul.

Articolul 2221. Cruzimea faţă de animale

Tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Aceleaşi fapte săvîrşite:
în public sau în prezenţa minorilor;
de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, de dresarea sau de acordarea asistenţei medicale veterinare;
din motive sadice se pedepsesc cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Sursa: ESP.MD 

Realitatea Live

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
10 Dec. 2022, 05:25
 // Categoria: Meteo // Autor:  Romaniuc Victoria
10 Dec. 2022, 05:25 // Meteo //  Romaniuc Victoria

După zile posomorâte și reci, ne bucurăm de puțină căldură! Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sâmbătă, 10 decembrie, vom avea maxime de până la +12°C și cer variabil. Sinopticienii nu promit ploi. 

În cursul nopții, în nord se așteaptă până la +3°C. Ziua termometrele vor indica până la +8°C.

În centru, noaptea se prognozează până la +5°C, iar maxima zilei va fi de +10°C.

Până la +7°C se așteaptă noaptea în sudul țării, iar ziua se așteaptă maxime de +12°C.

În Capitală, minima va fi de +5°C, iar ziua se vor înregistra +10°C.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală