În primele 11 luni ale anului 2022, circa 308 mii de persoane au trecut ilegal frontierele externe ale UE. Potrivit Frontex, cifra reprezintă o creştere de 68% faţă de perioada similară a anului trecut şi este cea mai mare după 2016, scrie Agerpres.
Cea mai activă rută de migraţie către UE rămân Balcanii de Vest. În regiune s-au înregistrat aproximativ 140 000 de traversări ilegale – o creştere de 152% faţă de 2021.
Pe al doilea loc se situează ruta central-mediteraneană, prin care migranţii încearcă să ajungă cu barca în Italia, Spania sau Grecia.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU, aproape 2 000 de migranţi au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană în acest an.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ministerul de Interne din Italia a anunțat peste 98 000 de migranţi sosiţi cu barca până mijlocul lunii decembrie, cu 35 de mii mai mult decât anul trecut. În Grecia și Cipru au sosit alte circa 17 000 de persoane.
În ciuda apelurilor din partea ONU către UE de a proteja mai bine refugiaţii, mai mulţi lideri cer intensificarea măsurilor pentru a reduce imigraţia ilegală.
Cancelarul austriac Karl Nehammer, a îndemnat UE să finanţeze construcţia de garduri de frontieră în România, Bulgaria şi Ungaria. Între timp, noul guvern de extremă dreaptă din Italia a făcut campanie pe baza promisiunii de a bloca sosirile migranţilor pe mare.