Jurnalistul german Johannes Hano a făcut dezvăluiri despre presupusele legături dintre președintele american Donald Trump și Rusia, într-un interviu oferit ziarului Bild. Hano, expert în servicii secrete, este convins că Moscova a cultivat o relație pe termen lung cu Trump, transmite libertatea.ro.
Putin ar avea informații compromițătoare despre Trump care i-ar permite să-l controleze. Aceste informații ar fi legate de „afaceri imobiliare din anii 80 și de o proprietate din Moscova”. Hano susține că Rusia a dezvoltat o strategie pe termen lung pentru a-l influența pe actualul președinte al Statelor Unite.
Cu toate acestea, el consideră că „Trump nu este șantajabil”, explicând că influența Rusiei asupra lui Trump s-ar baza pe alte metode.
Potrivit sursei citate, în anii 80, serviciul secret rus KGB a ținut liste care detaliau trăsăturile de caracter ale potențialelor ținte.
„Trebuie să fie narcisiști. Trebuie să fie infideli în căsniciile lor și ușor de sedus. Trebuie să creadă că sunt cei mai mari, cei mai tari”.
Și asta, crede Hano, se aplică în mare măsură și lui Donald Trump.
Fostul spion Iuri Șvets (72 de ani) a relatat că Trump a fost ademenit cu „un amestec de bani și promisiuni”. De exemplu, „a primit televizoare ieftine pentru un proiect hotelier de la o companie din SUA, care era de fapt administrat de Rusia. I s-a promis un Turn Trump în Piața Roșie din Moscova și, după anul 2000, întâlniri personale Vladimir Putin”.
„Toate acestea au fost făcute, inițial, doar pentru a cultiva un lider de opinie în SUA. De asemenea, l-au ajutat în repetate rânduri cu bani”.
Abia în timpul campaniei electorale americane din 2016, partea rusă a intrat activ în politică pentru a-l susține pe Trump.
„Agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că a existat o operațiune uriașă și de amploare a serviciilor de informații rusești pentru a-l face pe Donald Trump președinte în detrimentului celeilalte candidate, Hillary Clinton”, mai spune Hano.
Și „rețeaua” funcționează și astăzi.
„Ceea ce face Trump este ceea ce își dorește Putin. Aceasta este consecința a tot ceea ce am văzut: că se înțelege mult mai bine cu Putin decât cu Occidentul”, concluzionează expertul.
Atât Trump, cât și Kremlinul au negat în mod repetat existența unor legături secrete între ei.