Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Cu sau fără gaz guvernarea oricum e de vină. Nemulțumirea lui Chicu față de contractul semnat cu Gazprom

01 Nov. 2021, 17:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
01 Nov. 2021, 17:17 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul premier al Republicii Moldova, de pe timpul guvernării socialiste, Ion Chicu, critică din greu acordul semnat de către Chișinău și Moscova în privința livrării gazului, prin care s-a evitat o criză majoră a energiei, precizând că actuala guvernare prin acest contract de 5 ani semnat cu rușii „au făcut praf Acordul de Asociere”.

„Oricine altul (guvern) semna așa ceva cu rușii – era „răstignit” politic și mediatic de către adepții integrării europene. Au făcut praf din Acordul de Asociere și au anulat de-facto angajamentul țării de a implementa Pachetul 3 Energetic – condiție cu care precedentele Guverne erau la propriu șantajate de către „parteneri”. De fapt, nimic nou sub soare. Cele mai mari cedări rușilor le-au făcut anume guvernările autointitulate, „pro-europene”: în 1999 – pentru niște datorii minuscule, le-au cedat activele principale și pachetul majoritar al Moldovagaz, în 2013 – le-au dăruit unicul aeroport internațional, acum – s-a renunțat la reformele în sectorul energetic asumat în cadrul Acordului de Asociere”, se dă cu părerea Chicu.

Fostul prim-ministru afirmă că, în realitatea, prin semnarea acestui contract „rușii și-ar fi scos pe deplin pârleala”, pentru participarea Maiei Sandu la Summitul Platformei Crimeea.

„Rușii și-au scos pe deplin „pârleala” pentru călătoria Maiei Sandu la Kiev. Unicul lucru bun e că în lunile de iarnă vom avea gaz de la Gazprom. Apoi, după luna mai, când Spînu și-a luat angajamentul să accepte datoria de 1 mlrd de dolari al părții drepte (în protocolul semnat apare și o datorie cedată de Gazprom cândva unei firme „Factoring-finance” de circa 280 mln dolari) – vom vedea „ce-i cu gazul”. Și, da, Acordul de credit de anul trecut cu rușii, dinamitat de „Maia  Sandu – în opoziție”, era „floare la ureche”,  în comparație cu ce-a acceptat acum „Maia Sandu – la putere”.  Este clar că „moldavskaia storona” nu are cum îndeplini angajamentele asumate în acest Protocol. Iar asta va face și mai complicate negocierile ulterioare cu „rossiiskaia storona”, a conchis Ion Chicu.

Precizăm că, astăzi, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat oficial în cadrul unei conferințe de presă că, Republica Moldova a semnat contractul de furnizare a gazelor dintre Gazprom și Moldovagaz, pe o perioadă de 5 ani, la un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cub. Partea proastă a acestui fapt este că, prin semnarea contractului se amână implementarea a Pachetului 3 Energetic prevăzut în Acordul de Asociere cu UE.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 11:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 11:27 // Societate //  Valentina Buză

Ministerul Sănătății informează că, Republica Moldova a recepționat un lot de echipamente de protecție și dezinfectant împotriva COVID-19 donat de Guvernul Olandei în valoare de peste 2,5 milioane de euro, cu suportul Fundației de caritate „Max face posibilul”.

Mai exact, lotul include peste 62 de mii perechi de ochelari, 62 de mii de litri de dezinfectant, peste 571 de mii de costume de protecție, 586 de mii de perechi de mănuși, 585 de mii de măști simple și tot atâtea măști respiratoare.

Potrivit responsabililor, echipamentele vor fi distribuite în toate spitalele republicane, municipale, raionale și centrele de sănătate, centrele de sănătate publică, precum și în centrele de plasament din țară.

La ceremonia oficială de recepționare, care a avut loc în municipiul Bălți, a participat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Această donație este foarte importantă, în special pentru spitalele raionale. Cu această ocazie, ne exprimăm recunoștința față de poporul olandez. Ei sunt cei care au colectat aceste bunuri pentru noi. La fel, mulțumim și acestei fundații, datorită căreia acest lucru a devenit posibil. Reiterez că aceste materiale de protecție reprezintă un suport major pentru personalul medical, astfel încât să putem face față unui nou val al COVID-19”, a menționat ministra Sănătății.

Cheltuielile de colectare, transportare și depozitare au fost acoperite de Fundația de caritate „Max face posibilul” din Olanda. Astfel, cu un mesaj de salut a venit și președintele acestei organizații, Jan Slagter, care a vizitat țara noastră în acest scop.

„Sunt incredibil de fericit cu această donație din partea Ministerului Sănătății, Bunăstării și Sportului din Olanda. Prin aceasta, putem oferi ochelari de protecție, mănuși, halate, măști și dezinfectant pentru sute de angajați din domeniul sănătății al Republicii Moldova. Ca și în Țările de Jos, rata de infecție este foarte mare în Moldova. Astfel, ne vom asigura că resursele cu care contribuim la stoparea pandemiei sunt distribuite corespunzător”, a spus și președintele Fundației de caritate „Max face posibilul”, Jan Slagter.

De menționat că, din anul 2008, Fundația de caritate „Max face posibilul” a oferit donații instituțiilor medicale din Rebublica Moldova în valoare de circa 14 milioane de euro.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 388.959 cazuri de COVID-19. Până în prezent, 998.038 persoane au încheiat schema completă de vaccinare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală