Fostul premier al Republicii Moldova, de pe timpul guvernării socialiste, Ion Chicu, critică din greu acordul semnat de către Chișinău și Moscova în privința livrării gazului, prin care s-a evitat o criză majoră a energiei, precizând că actuala guvernare prin acest contract de 5 ani semnat cu rușii „au făcut praf Acordul de Asociere”.
„Oricine altul (guvern) semna așa ceva cu rușii – era „răstignit” politic și mediatic de către adepții integrării europene. Au făcut praf din Acordul de Asociere și au anulat de-facto angajamentul țării de a implementa Pachetul 3 Energetic – condiție cu care precedentele Guverne erau la propriu șantajate de către „parteneri”. De fapt, nimic nou sub soare. Cele mai mari cedări rușilor le-au făcut anume guvernările autointitulate, „pro-europene”: în 1999 – pentru niște datorii minuscule, le-au cedat activele principale și pachetul majoritar al Moldovagaz, în 2013 – le-au dăruit unicul aeroport internațional, acum – s-a renunțat la reformele în sectorul energetic asumat în cadrul Acordului de Asociere”, se dă cu părerea Chicu.
Fostul prim-ministru afirmă că, în realitatea, prin semnarea acestui contract „rușii și-ar fi scos pe deplin pârleala”, pentru participarea Maiei Sandu la Summitul Platformei Crimeea.
„Rușii și-au scos pe deplin „pârleala” pentru călătoria Maiei Sandu la Kiev. Unicul lucru bun e că în lunile de iarnă vom avea gaz de la Gazprom. Apoi, după luna mai, când Spînu și-a luat angajamentul să accepte datoria de 1 mlrd de dolari al părții drepte (în protocolul semnat apare și o datorie cedată de Gazprom cândva unei firme „Factoring-finance” de circa 280 mln dolari) – vom vedea „ce-i cu gazul”. Și, da, Acordul de credit de anul trecut cu rușii, dinamitat de „Maia Sandu – în opoziție”, era „floare la ureche”, în comparație cu ce-a acceptat acum „Maia Sandu – la putere”. Este clar că „moldavskaia storona” nu are cum îndeplini angajamentele asumate în acest Protocol. Iar asta va face și mai complicate negocierile ulterioare cu „rossiiskaia storona”, a conchis Ion Chicu.
Precizăm că, astăzi, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat oficial în cadrul unei conferințe de presă că, Republica Moldova a semnat contractul de furnizare a gazelor dintre Gazprom și Moldovagaz, pe o perioadă de 5 ani, la un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cub. Partea proastă a acestui fapt este că, prin semnarea contractului se amână implementarea a Pachetului 3 Energetic prevăzut în Acordul de Asociere cu UE.