Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Cum a schimbat Angela Merkel Europa în cei 16 ani în care a condus Germania

25 Sept. 2021, 13:49
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 13:49 // În Lume //  Realitatea.md

Alegerildduminică din Germania reprezintă sfârșitul unei ere și nimeni nu poate spune cu siguranță ce va urma. Cancelarul german Angela Merkel renunță la putere după 16 ani, perioadă în cara avut un impact major asupra UE. De-a lungul acestei perioade, a fost un apărător ferm al păstrării Uniunii Europene unite, chiar dacă uneori a fost nevoi joacrolul unui manager de criză controversat, relatează Euronews.

Viața ei a fost marcată de mutarea în Germania de Est, în copilărie, când tatăl ei a acceptat un loc de muncă ca pastor acolo. Faptul că a crescut într-un stat socialist i-a influențat viziunea asupra valorilor occidentale, a spus Stefan Kornelius, biograful oficial al lui Merkel și șeful departamentului politic de la ziarul german Süddeutsche Zeitung.

„Ea a avut o viziune foarte pozitivă asupra Occidentului, a lumii democratice și a idealurilor occidentale, pe care le-a susținut”, a spus el. A devenit „foarte convinsă că societățile deschise funcționează cel mai bine”, a adăugat Kornelius.

După reunificarea GermanieiMerkel a devenit membră a Uniunii Creștine Democrate, ocupând funcția de ministru al Femeilor și Tineretului sub cancelarul Helmut Kohl.

„Până la vârsta de 35 de ani, nu știam Uniunea Europeană decât din exterior. Am devenit cetățean din 1990”, a spus Merkel în Parlamentului European în 2007. Din exterior, Uniunea Europeană este o poveste istorică de succes fără precedent”, a subliniat ea. „Totuși, și din interior, Uniunea Europeană este o casă minunată. De fapt, mi se pare și mai frumos din interior decât din exterior. Nu vreau să părăsesc această casă niciodată. Sunt convinsă că nu există un loc mai bun pentru a trăi decât în casa noastră comună europeană ”, a spus Merkel.

Estîn marpartmeritul ei că a păstrat acea casă unită. A luptat pentru ca Uniunea Europeană să rămână intactă atât în timpul crizelor financiare, cât și în criza migranților.

„Guvernul german, aflat sub conducerea Angelei Merkel, a avut o influență decisivă asupra tuturor crizelor recente din Europa, dar cea mai vizibilă și semnificativă a fost criza financiară globală, ca și efectele acesteia asupra Europei”, a spus Jana Puglierin, șefa biroului Consiliului European pentru Relații Exerne din Berlin.

Multe țări aveau datorii guvernamentale mari atunci când criza financiară americană s-a transformat într-o recesiune globală în 2009, iar criza a pus sub semnul întrebării puterea zonei euro, în condițiile în care mai multe țări din sudul Europei, precum Grecia, s-au confruntat cu dificultăți majore.

Germania a plătit cea mai mare sumă din primul plan de salvare a Greciei de către UE, în 2010. Planul a fost însoțit de măsuri de austeritate nepopulare, care au dus la proteste violente în Grecia.

Germania a avut un rol esențial în negocierile pentru planul de salvare, iar Merkel a fost o susținătoare a măsurilor dure. Acest rol în gestionarea crizei – care a inclus fonduri în valoare totală de aproape 330 de milioane de euro – este în mare măsură considerat un succes, deși nu a fost scutit de critici. „Știu că oamenii erau foarte supărați pe mine, spunând că sunt o persoană rea pentru că am impus aceste condiții stricte Greciei și Portugaliei. Dar acum vedeți că au loc reforme”, a spus Merkel la Forumul Economic Mondial din 2020 , afirmând că îmbunătățirea a venit din cauza „severității și durității” reformelor făcute.

„Germania nu și-a făcut doar prieteni în acea perioadă, au fost o mulțime de critici în ceea ce privește politica de austeritate. Dar, în cele din urmă, cred că Germania a făcut ce trebuia pentru a menține Uniunea Europeană împreună, pentru a menține Grecia pe linia de plutire”, a spus Puglierin.

Merkel a spus la Forumul Economic Mondial din 2015 că „tot ceea ce facem politic este orientat către Grecia, care rămâne parte a zonei euro”. Ea a spus că trebuie create locuri de muncă pentru a ieși din criză.

„Există două lucruri necesare: trebuie să fim solidari – și vom continua să dăm dovadă de solidaritate – împreună cu disponibilitatea de a ne asuma propria responsabilitate. Sunt convinsă că Grecia va continua să arate acel sentiment de responsabilitate”, a spus Merkel.

În același an, solidaritatea europeană a fost pusă în prin plan când peste un milion de refugiați, mulți fugiți din războaiele din Siria și Afganistan, au ajuns în blocul comunitar.

Afluxul de refugiați către Italia și Grecia s-a transformat rapid într-o criză, iar Merkel a apărat relocarea migranților în întreaga UE, chiar dacă țările est-europene s-au opus.

„Dacă Europa nu reușește în ceea ce privește problema refugiaților, dacă această legătură strânsă cu drepturile civile universale este ruptă, atunci nu va fi Europa pe care ne-am dorit-o”, a spus Merkel în august 2015. Ea a insistat: „putem face acest lucru”, iar Germania a primit sute de mii de refugiați în timpul crizei.

Acest lucru a contribuit la creșterea partidului de extremă dreapta Alternative fur Deutschland (AfD), în 2016, cu o platformă anti-imigrație.

La începutul anului 2016, Merkel negocia și alte soluții, contribuind la încheierea unui acord cu oficialii turci pentru a împiedica sosirea migranților în Europa.

Coaliția de centru-dreapta a Angelei Merkel a pierdut încă 65 de locuri la alegerile din 2017, după ce a atins un maximum de 311 de locuri în 2013. Sprijinul pentru partidul său a scăzut și în ultimele câteva săptămâni, chiar în timp ce Merkel îl promova pe candidatul CDU Armin Laschet.

Cu toate acestea, ea a rămas populară în Germania și în Europa, chiar și în timpul crizei provocate de pandemia COVID, unii experți spunând că, dacă ar candida din nou, ar putea câștiga alegerile.

În cea mai mare parte, moștenirea ei va fi sinonimă cu stabilitatea, pentru că Merkel a condus Germania și Europa prin nenumărate crize cu flexibilitate și prudență în decizii. Abilitatea ei de a echilibra interesele și de a gestiona negocierile este puțin probabil să fie recreată de un alt lider din Europa.

Mulți spun că absența ei va lăsa un gol în Europa, deoarece politica devine mai complicată și mai puțin interesată de echilibrarea intereselor.

Nimeni nu o poate înlocui pe Angela Merkel, cel puțin pentru viitorul previzibil, deoarece Angela Merkel și-a construit reputația și greutatea politică timp de peste 16 ani”, a spus Puglierin. „Și cred că, din punct de vedere al experienței și din punct de vedere al greutății politice, niciunul dintre liderii din Europa nu este în măsură să-i calce pe urme,” a adăugat ea.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 21:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Oct. 2021, 21:40 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Alte 1505 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 11 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Germania, 3-Ucraina, 2-România, 1-Austria, 1-Rusia, 1-Danemarca.

Numărul total de teste efectuate – 7917, dintre care 5251 teste rapide. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 330799.

Din numărul total de cazuri, 38 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (9-medici, 17-asistenți medicali, 12-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2463 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 236 în stare extrem de gravă și 31 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1368 persoane au fost vindecate. În total, 308832 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10032 persoane, iar 15669 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.536: Femeie de 68 de ani din r. Anenii Noi, internată în Institutul de Ftizipneumologie „Chiril Draganiuc”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, ciroză, pancreatită.

Deces 7.537: Bărbat de 50 de ani din r. Anenii Noi, internat în Institutul de Ftizipneumologie „Chiril Draganiuc”. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 7.538: Bărbat de 89 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: anemie, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 7.539: Bărbat de 68 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, fibrialție, diabet zaharat.

Deces 7.540: Bărbat de 72 de ani din r. Călărași, internată în SR. Călărași. Comorbidități: cardiopatie, anemie.

Deces 7.541: Femeie de 49 de ani din r. Taraclia, internată în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hepatită, hipertensiune arterială.

Deces 7.542: Bărbat de 77 de ani din or. Vulcănești, internat în SR. Cahul. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, diabet zaharat, hepatită.

Deces 7.543: Bărbat de 82 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, hepatită.

Deces 7.544: Femeie de 63 de ani din r. Strășeni, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, hepatită.

Deces 7.545: Femeie de 71 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 7.546: Bărbat de 67 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 7.547: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.548: Bărbat de 43 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.549: Bărbat de 75 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală cronică renală, nefropatie, fibrilație.

Deces: 7.550: Femeie de 62 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.551: Bărbat de 46 de ani din r. Anenii Noi, internat în SR. Anenii Noi. Comorbidități: ciroză, anemie.

Deces: 7.552: Femeie de 71 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie.

Deces: 7.553: Femeie de 60 de ani din r. Râșcani, internată în SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.554: Femeie de 79 de ani din r. Cimișlia, internată în SR. Cimișlia. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație.

Deces: 7.555: Bărbat de 80 de ani din r. Cimișlia, internat în SR. Cimișlia. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație.

Deces: 7.556: Bărbat de 66 de ani din r. Drochia, internat în SR. Drochia. Comorbidități: obezitate, cardiopatie, hepatită.

Deces: 7.557: Femeie de 77 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.558: Bărbat de 57 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, nefropatie, hepatită, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.559: Bărbat de 68 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.560: Bărbat de 82 de ani din or. Strășeni, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.561: Bărbat de 79 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, anemie, pielonifrită cronică, diabet zaharat.

Deces: 7.562: Bărbat de 78 de ani din  r. Sângerei, internat în SC. Bălți.  Comorbidități: fibrilație, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces: 7.563: Femeie de 73 de ani din  r. Glodeni, internată în SC. Bălți.  Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces: 7.564: Bărbat de 23 de ani din r. Drochia, internat în Spitalul de Psihiatrie Bălți. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, faringită cronică, gastroduodenită cronică.

Deces: 7.565: Femeie de 64 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: ciroză, ascită, hepatită, ascită, diabet zaharat.

Deces: 7.566: Femeie de 66 de ani din or. Slobozia, internată în Institutul Oncologic.

Deces: 7.567: Femeie de 71 de ani din r. Dondușeni, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat.

Deces: 7.568: Femeie de 72 de ani din r. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.569: Bărbat de 53 de ani din r. Soroca, internat în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.570: Femeie de 56 de ani din r. Sângerei, internată în SC. Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie.

Deces: 7.571: Femeie de 74 de ani din or. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: . hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 7.572: Bărbat de 74 de ani din  mun. Bălți. Deces la domiciliu. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.573: Bărbat de 83 de ani din r. Ungheni, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.574: Bărbat de 60 de ani din r. Fălești, internat în SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.575: Femeie de 73 de ani din r. Briceni, internată în SR. Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.576: Femeie de 86 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie.

Îndemnăm toți cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19. Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău